Hlavní obsah

Nenápadnou chatku v lesích lze kdykoli převézt jinam

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadnou chatku s chytře řešeným interiérem navrhli do prostředí lesů u města Bath v jihozápadní Anglii architekti z ateliéru Invisible Studio.

Foto: Profimedia.cz

Architekti postavili chatku převážně z recyklovaného materiálu. V případě potřeby ji lze snadno převézt na jiné místo.

Článek

Chatka dostala od svých britských autorů název Trailer. Ne nadarmo. Navrhli ji totiž tak, aby ji bylo možné v případě potřeby převézt po silnici na jiné místo. Součástí chatky je tedy podvozek, který lze zpod jejího ocelového šasi vysunout. Tak ji ostatně architekti v lese postavili. Dopravili šasi na podvozku, ten pak vysunuli a použili jej k dovezení veškerých dřevěných částí konstrukce, které nechali předem vyrobit v dílně.

Do terénu je domek usazen na několika pilířích, což bylo vzhledem k svažitosti daného místa nejjednodušší a také nejlevnější řešení.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je obložen vyčištěným bedněním, veškeré detaily, včetně schodišť jsou z přebytků překližky na jiných stavbách.

Chatka má v průřezu tvar protáhlého pětiúhelníku. Vyrobena je z materiálů, které byly zrecyklovány z jiných staveb a z jejich přebytků. Vnější obklady jsou tak z vlnitého plechu, průsvitné okraje pak z laminátu. Čelní a zadní stěna jsou z vysoce odolného polykarbonátu, jenž dovnitř propouští velké množství světla, přesto umožňuje obyvatelům uchovat si soukromí.

V interiéru jsou stěny obloženy použitým, ovšem vyčištěným bedněním. Dřevěné interiérové prvky (včetně schodiště) jsou vyrobeny z odřezků překližky, a to i obě schodiště. Jednoduše vznikla zábradlí schodů - jsou ze zbytků provazů, které se používaly při stavbě jiné budovy, kterou také navrhli architekti z Invisible Studia.

Foto: Profimedia.cz

Loft je přístupný po schodišti a úzké lávce. Bezpečí zajišťuje zábradlí z lana.

Domek je izolován opět materiálem, který se podařilo získat jako přebytečný z jiných staveb. Zachráněny jsou rovněž dveře, stropní svítidla byla pořízena jako tzv. druhá jakost, protože byla mírně poškozena.

Zajímavostí chatky a rysem, na který se architekti už po několikáté zaměřili, je volba stejného dřeva na laminované trámy použité na kostru domku. Veškeré dřevo totiž pochází z jedné části lesa. Výroba trámů se tím zjednodušila a zefektivnila, protože na pile měli veškerý potřebný materiál hned po ruce. Autoři tímto způsobem postavili už dvě předchozí stavby, jednu stodolu i své vlastní studio.

Foto: Profimedia.cz

Veškeré dřevěné trámy jsou vyrobené ze dřeva vytěženého ve stejné části lesa.

Interiér chatky je řešen jednoduchým, ale nápaditým způsobem. V přízemí je umístěn sporák na pevná paliva, rovněž malá místnůstka využitelná jako toaleta.

V podkroví je loft přístupný po schodišti a úzké lávce. Ten je možné pojednat jako malou ložnici.

Foto: Profimedia.cz

Čelní i zadní stěna jsou z polykarbonátu. Ten přivádí dovnitř spoustu světla, přesto zachovává soukromí obyvatel domku.

Jednou z nejdůležitějších vlastností chatky, kterou měli autoři neustále na zřeteli, byla její cena. Tu se nakonec podařilo díky všem úsporným opatřením a volbě materiálu srazit na 20 tisíc liber, tedy v přepočtu zhruba 583 tisíc korun.

Architekti přitom počítají s tím, že chatku v této podobě může využít kdokoli k trvalému i dočasnému bydlení, případně jako dílnu. Ovšem nevylučují, že může posloužit i jako základní set pro kutila, který si ji bude chtít postavit zcela sám a dál si ji pak různě vylepšovat.

Anketa

Ocenili byste chatku, kterou byste v případě potřeby mohli převézt někam jinam?
Ano, to by se mohlo hodit.
71,3 %
Nevím, nikdy jsme to nepotřebovali.
8,2 %
Ne, k tomu úplně stačí obytný vůz/přívěs anebo klasická maringotka.
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 244 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám