Hlavní obsah

Je čas připravit se na letní grilování

Právo, Gisela Růžičková

Také chcete relaxovat při grilování, které je hitem trávení volného času? Taková letní grilovačka může být skvělou záminkou pro svolání přátel a rodiny. Přípravy dobrot se tak účastní celá sešlost a užívá si nezaměnitelné vůně a chutě pokrmů.

Foto: Weber (2x)

Plynový gril Genesis II E-210 GBS se dvěma hořáky je revolucí v grilování. Má porcelánem smaltovaný grilovací rošt s velikostí grilovací plochy 51 x 48 cm.

Článek

Při výběru grilu je dobré předem zvážit, k jakému účelu ho chcete používat, pro kolik osob a jak často budete jídlo připravovat a kde budete tohoto kulinářského pomocníka skladovat.

Zvažte také to, jak moc zdatní jste kuchaři a jaké prostředky můžete a chcete investovat do provozu grilu. Už jste to promysleli?

Chcete-li připravovat kvalitní grilované pokrmy, připravte se na vyšší počáteční investici, která se ale promítne do jednoduchosti obsluhy i údržby a delší životnosti grilu. Na výběr jsou grily na dřevěné uhlí, grily plynové a elektrické.

Plynové grily

Jsou mnohem pohodlnější na obsluhu. Po připojení propanbutanové láhve se gril obsluhuje stejně jako sporák. Otočením piezoelektrického ovladače gril zapálíte a plynule regulujete teplotu.

U plynových grilů je výhodný poklop, pod kterým horký vzduch cirkuluje a maso se lépe propeče. Pomůže i teploměr, díky němuž můžete kontrolovat teplotu grilu.

Foto: Hornbach

Pojízdný plynový gril Tenneker TG3 Barrel, provedení ocel s práškovým nástřikem, má tři hořáky, výkon 9,18 kW, ohniště je z nerezové oceli žáruvzdorně lakované, s čelním krytem. Cena 7990 Kč.

Plynové grily jsou oblíbené, protože při větrnějším počasí vás neobtěžuje poletující popílek. Většina z nich má vyřešené i odchytávání odkapávajícího tuku kvůli zdravější přípravě jídla.

Opravdu kvalitní plynový gril má pevnou stabilní konstrukci, dostatečně velkou odkládací plochu a optimálně alespoň dva nezávislé hořáky. Výhodou je, má-li gril navíc ještě jeden boční hořák, který můžete využít pro přípravu příloh, omáček apod. Obvyklé jsou háčky pro odkládání grilovacího náčiní.

Foto: Euronics

Zahradní plynový gril Campingaz Adelaide 3 Woody L umožňuje nejen grilovat, ale pouhým přiklopením víka se změní v pečicí troubu. Samozřejmostí je pečení na otáčecím rožni.

Samozřejmostí velkých grilů jsou kolečka pro snadnou manipulaci a u některých uzavřená skříňka pod grilem, kam uschováte všechny grilovací potřeby. Design plynových grilů je opravdu různorodý – od nerezových grilů vhodných i do profesionálních kuchyní až po dřevěné v barvě vašeho zahradního nábytku.

Kromě více hořáků nabízejí kvalitnější plynové grily také pracovní plochy rozdělené na vyklápěcí rošt a tál s možností vyjmout prostřední oválnou část litinového roštu. Nahradit ji můžete třeba wok pánví pro přípravu asijských jídel, pizza kamenem pro upečení pravé pizzy nebo třeba pánví na paellu.

Foto: Bauhaus

Plynový gril Cliff 670 má šest hořáků s celkovým výkonem 24,5 kW, automatické zapalování, tepelný rošt včetně pizza kamene, grilovací desky a jehly na špízy s motorem a další doplňky. Cena 19 990 Kč.

Nákupem grilu přípravy nekončí! Potřebujete také grilovací nářadí – kleště, obracečky, doplňkové pánve a rošty, nepromokavé obaly na grily a mnoho dalšího.

Výhody

  • Ihned připravený k použití
  • Snadná regulace teploty
  • Praktický odkládací prostor
  • Jednoduchá údržba
  • Vyměnitelné rošty

Nevýhody

  • Menší grilovací plocha
  • Chybí vůně kouře
  • Silnější maso se hůře propéká
  • Vyšší pořizovací cena
Grily na dřevěné uhlí

Správný gril na dřevěné uhlí má být ze špičkové pevné oceli a v ideálním případě se smaltovaným povrchem. Měl by mít i jednoduchou konstrukci složenou ze dvou hlavních částí – kotle a víka.

Foto: Hornbach

Kotlový gril na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon 47 cm, má 4násobně rozdělený pochromovaný grilovací rošt 5 mm, ohniště a poklop z 3násobně žáruvzdorného smaltu, vyjímatelnou smaltovanou misku na popel, odnímatelný poklop a spodní odkládací poličku.

Ve spodní části kotle nesmějí chybět průduchy pro přívod vzduchu, potřebná je i miska na zachytávání popela. Praktická je také možnost umístění roštu do různých výšek nad rozpálené uhlí.

Foto: Bauhaus

Keramický gril Big Buddy M na dřevěné uhlí, hlavní grilovací plocha 2 x 38 cm, grilovací rošt z nerezové oceli, dva výškově nastavitelné rošty, vysoce kvalitní keramická glazura. Cena 16 900 Kč.

Nemělo by chybět ani víko. K dostání jsou sice i grily bez víka, příliš se to ale nevyplatí. S víkem budete grilovat úsporněji, navíc v dešti a zimě a budete i udit.

Milujete-li pizzy nebo asijské pokrmy, vsaďte na gril, který má grilovací rošt s odnímatelným středem. V takovém případě totiž můžete využít wok pánev nebo tál na pizzu a pustit se do přípravy výborné číny či křupavé pizzy. Přenosné grily jsou obvykle kulovitého tvaru, můžete je bez problémů přemisťovat a využít třeba pro piknik.

Foto: Bauhaus

Gril na dřevěné uhlí Kingston Bullet 57 má pochromovaný rošt, vybavený popelníkem, nepřímým grilováním, poklopem a kotlem ze smaltovaného porcelánu. Cena 2590 Kč.

Grily na dřevěné uhlí jsou zpravidla lehčí, skladnější a levnější. Minusem je horší manipulace s palivem – dřevěným uhlím či briketami. Zapalování chce cvik a šikovnost, určitě pomůže i horkovzdušná pistole. Maso grilované na dřevěném uhlí má nezaměnitelnou chuť a vůni.

Foto: Hornbach

Pojízdný gril Tennerker TC Smoker XL je vybaven grilovacím roštem a velkou komorou z pochromované oceli a rovněž grilovacím roštem a malou komorou, ohništěm s poklopem z vysoce žáruvzdorného smaltu (až 600 °C), teploměrem a odkládací poličkou.

Výhody

  • Maso s typickou vůní kouře
  • Nižší pořizovací cena
  • Lehce přenosný
  • Po grilování možno využít jako ohniště
  • Nízké provozní náklady

Nevýhody

  • Delší příprava
  • Horší regulace teploty
  • Těžší údržba po grilování
  • Přepalování odkapávajícího tuku
  • Poletování popílku při grilování
Elektrické grily

Jsou bezpečné, jednoduché na obsluhu i údržbu, a hlavně se mohou používat na zahradě i v kuchyni. Vyberete si z modelů s klasickým roštem, na kterých na potraviny působí přímý žár topné spirály, nebo modelů s celokontaktní plochou. Ta bývá nejčastěji kamenná, nebo teflonová.

Kamenné bývají hladké a nabízejí nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Ty teflonové mívají žebrovaný nebo hladký povrch. Žebrování se hodí k přípravě masa a ryb, hladkou plochu využijete třeba při přípravě vajíček nebo palačinek.

Foto: Datart

Multifukční elektrický stolní raclette gril Severin RG 2341

Objevují se i ve formě kontaktního grilu. Jejich výhoda spočívá nejen v rychlejším ohřevu potravin, ale rovněž se dají rozevřít do vodorovné polohy, tím lze velikost grilovací plochy zdvojnásobit.

Foto: Weber

Nový elektrický gril Weber Pulse kombinuje chytré technologie s nejmodernějším digitálně řízeným elektrickým výkonem a přináší tak revoluci do tradičního grilování a komfort až na váš balkon, terasu či předzahrádku.

Důležitý je také výkon elektrického grilu, na výrobcích s nízkým výkonem by grilování trvalo nevhodně dlouho. Kvalitní elektrické grily mají misku na zachycení odkapávající šťávy. Vyndavací grilovací desky lze mýt v myčce.

Foto: Kasa

Exkluzivní multigril DeLonghi s příkonem 2000 W v moderním nerezovém provedení je určen pro každodenní použití a nabízí grilování ve třech polohách. Kontaktní gril, trouba nebo barbecue zaručí perfektní přípravu nejrůznějších pokrmů. Cena 4990 Kč.

Nejčastěji se setkáte se stolními, kontaktními a barbecue grily, ale i s grily se stabilním podstavcem a raclette grily. Ty jsou určeny také pro přípravu rozpuštěného polotvrdého sýra. Hodí se na malé terasy a balkóny s dosahem elektrické zásuvky.

Výhody

  • Do bytu i na balkón
  • Snadná manipulace
  • Jednoduchá údržba
  • Bez kouře a popela

Nevýhody

  • Nutný přívod elektřiny
  • Menší grilovací plocha
  • Bez vůně kouře
  • Silnější maso se déle propéká.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Ceny grilů

V nižších cenách do 1000 Kč jsou k dostání menší stolní grily a grily na dřevěné uhlí či brikety. Některé otevřené stolní grily mohou mít dobrý výkon. Levnější grily bývají menší, takže je využijete pro grilování večeře jen pro dvě osoby. Plánujete-li větší zahradní sešlost, rozhodně si pořiďte větší gril.

V cenové kategorii od 1000 do 5000 Kč seženete vybavené stolní grily s různými funkcemi, které grilování usnadní. Také grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a plynové grily. Využijete je, pokud budete grilovat pravidelně pro větší počet osob.

Modely nad 5000 Kč už jsou na profesionální úrovni. Tato cenová hladina zahrnuje výkonné grily všech kategorií, u elektrických grilů nejspíš najdete i funkci Smart. Větší grily s větším výkonem jsou vyrobeny z odolnějších materiálů, mezi něž patří litina, smalt a nerez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám