Hlavní obsah

Díky zrcadlícím stěnám je dům v přírodě takřka neviditelný

Novinky, Jana Nesvadbová

Lehký, minimalistický příbytek s plochou okolo osmi čtverečních metrů je nejnovějším dílem americké architektky Carly Coulsonové a jejího týmu ze studia Coulson. Příbytek je určen k umístění do přírody, v níž se bez potíží doslova ztratí. Mohou za to jeho skleněné zrcadlící stěny. Projekt nese příhodný název Disappear Retreat, což lze volně přeložit jako Zmizelé útočiště.

Foto: Coulson (10x)

Díky zrcadlícím stěnám není domek v přírodě téměř vidět.

Článek

Domek působící až étericky křehkým dojmem je ve skutečnosti úkrytem, jenž svého obyvatele dobře ochrání i ve velmi nepříznivém prostředí. Architektka se svým týmem při jeho návrhu výrazně dbala rovněž na trvalou udržitelnost.

Foto: Coulson

Ideálním místem pro postavení domku se ukazuje být okraj lesní mýtiny.

Nepatrný příbytek o rozměrech 2,5 × 3 × 2,7 m je navržen jako pasivní, vyhovuje však i standardům staveb s nulovou spotřebou energií. Veškerou energii získává pouze ze slunce, a to prostřednictvím jako film tenkých fotočlánků na zadní straně domu. V základní výbavě se přitom nepočítá s potřebou standardního vytápění.

„Představte si, že je –31 °C a že je typické zimní ráno v Minnesotě (stát v USA), a stále nepotřebujete žádné topení,” říká Carly Coulsonová. Právě snížení potřeby vytápění o 95 % formou pasivních metod je základem pro dosažení nulové spotřeby energie.

Foto: Coulson

Jedna z variant počítá se zařízením minidomku lůžkem, s toaletou a sprchou. V úložném prostoru pod postelí je možné mít ledničku. Prostor je i pro malou indukční desku.

Foto: Coulson

Zadní stěna je chráněna shrnovací zástěnou, jíž lze roztáhnout i přes celý strop.

Minimální spotřeba energie je přitom počítána v podmínkách chladnějších oblastí, jako je okolí amerického Minneapolisu, Duluthu, Portlandu, Seattlu, kanadského Vancouveru, Toronta či Calgary. Přesto, jak upozorňuje Carly Coulsonová, pro každý dům bude třeba před jeho umístěním na pozemku udělat průzkum místního klimatu.

Foto: Coulson

Před domkem je dřevěná terasa, s níž lze naprosto nepostřehnutelně interiér domku propojit.

Foto: Coulson

Pohled z interiéru ven

Jako ideální místo k postavení domku se ukazuje okraj mýtiny, kde má možnost využít maximum z energie slunečního záření během zimy, v létě jej přirozeně stíní stromy.

Foto: Coulson

Kdo se rozhodne v domku nocovat, může se těšit na noci pod hvězdným nebem. Vzduch před odchodem z domku prochází dvojicí malých rekuperačních jednotek.

Samotný dům má stěny z trojitých izolačních skel, která jsou podle propočtů architektů schopna udržet teplo uvnitř. Kromě skla je dalším hlavním materiálem stavby recyklované dřevo použité na terasu a veliké dveře, které budou tvořit čelní stranu domu.

Zadní stěna je pak z interiéru ještě zesílena roztažitelnou zástěnu, kterou lze vytáhnout v případě potřeby i přes celý strop. I ten je jinak prosklený.

Foto: Coulson

Varianta Sauna

Domek vzhledem k malému rozměru není míněn pro trvalé bydlení, ale spíše jako dočasné útočiště pro každého, kdo chce trávit nějaký čas v lůně přírody, být jí obklopen ze všech stran a přitom zůstat pro okolí skryt.

Foto: Coulson

Neviditelný úkryt je míněn jako útočiště pro všechny, kteří ocení bezprostřední kontakt s okolní přírodou. Například pro umělce všech žánrů.

Zařídit si jej může budoucí majitel jakkoli, architekti počítají se třemi variantami. U té nejvybavenější Bed and Bath (postel a koupel) lze počítat s lůžkem, které může být roztažitelné, pod ním je úložný prostor včetně ledničky, dále se do domku vejde ještě toaleta s umyvadlem a sprchovým koutem a malá indukční varná plocha.

Varianta Sauna počítá pouze s lavicí a kamny, model Basic je pak určen především pro malíře, filozofy či vyznavače jógy. Nemá žádné zvláštní vybavení.

Foto: Coulson

Půdorysy všech tří variant řešení domku: 1 - trojvrtsvý skleněný panel matný,2 - izolační závěs, 3 - trojvrstvý skleněný panel reflexní, 4 - roztažitelná zástěna, 5 - podlaha a terasa z rec. dřeva, 6 - dveře z rec. dřeva,

První skupinka domků vyroste v Grand Marais v americké Minnesotě. Tam si je zájemci budou moci sami otestovat. Od příštího roku mají být k dispozici široké veřejnosti. Cena by se měla pohybovat od 25 000 do 45 000 dolarů, tedy zhruba od 514 000 do 926 000 korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám