Hlavní obsah

Designérské perličky aneb Dětské postele jako z pohádky

Novinky, Jana Nesvadbová

Snad každý rodič zažil večer, kdy jeho potomek ne a ne usnout. Oč snáze se možná uspávají děti, na které čeká v pokojíčku postel jako z pohádky? Když designéři popustí uzdu fantazii, vytvoří lůžka, nad nimiž se i dospělý člověk alespoň na chvíli rád zasní.

Foto: Profimedia.cz

Odlétnout do říše snů lze mnoha způsoby, jedním z nich je na křídlech dvouplošníku Leadbottom z animovaného filmu letadla. Pro malé milovníky letadel jistě nebude překvapením informace, že filmové letadlo je ve skutečnosti model PT-17 Stearman.

Článek

Není třeba si dlouze vysvětlovat, že lůžka, která jsou sama o sobě malými designérskými bonbónky, představují v nábytkářském oboru luxusní zboží. Zatímco některé postele jsou dílem jednoho konkrétního designéra a vznikají přímo do konkrétního pokojíku, jiné jsou produktem firem, které se specializují na výrobu nadstandardního nábytku.

Ten, kdo se chce inspirovat třeba i pro vlastní tvorbu, má prakticky na výběr z několika témat a druhů, které se v různých obměnách dlouhodobě opakují. Pro chlapce to bývají velmi často nejrůznější dopravní prostředky, ať již rozličná auta (podle toho, která jsou právě v módě), případně to mohou být lodě, letadla, vlaky a v neposlední řadě samozřejmě nejrůznější vesmírná plavidla.

Malé slečny naopak potěší různé variace na lůžka princezen, případně rovnou malé hrady či zámky anebo pohádkové kočáry.

Foto: Profimedia.cz

Nevšední a luxusní postýlku lze pořídit i pro úplně malé miminko. Nápaditým způsobem tak například výrobce Posh Tots propojil postýlku kruhového tvaru s přebalovacím pultem, nezbytným úložným prostorem na přebalovací potřeby a odkládacím pultíkem.

Foto: Profimedia.cz

Westernový dostavník je další podobou, jakou lze vtisknout původně obyčejnému lůžku pro batolata. Svým charakterem se hodí jak do chlapeckého, tak i dívčího pokoje. Také tato postýlka je doplněna o praktický úložný prostor a přebalovací pultík.

Foto: Profimedia.cz

Vzhůru k výškám se mohou v posteli vznášet nejenom mládenci, ale i dívky - například v balónu. Portugalský výrobce Circu ujišťuje, že stejnou postel je schopen upravit i pro malé vzduchoplavce, pro něž by samozřejmě připravil méně cukrové provedení.

Foto: Profimedia.cz

Na výrobu dětských postelí v nádherném nevšedním designu se přímo specializuje již zmíněná portugalská společnost Circu. Ikonický minibus VW, navíc v luxusním provedení, nazvaný Bun Van Bed vzbudí úžas i úsměv na tváři nejednoho tatínka.

Foto: Profimedia.cz

Deep Space Fighter (Bojovník hlubokého vesmíru) je název lůžka, které by nadchlo nejednoho milovníka příběhů ať již ze světa Star Wars, nebo Star Trek.

Foto: Profimedia.cz

Nejen pro děti je určen vysloveně designérský kousek, jímž je postel ve tvaru vozidla budoucnosti inspirovaná Durhamskou katedrálou. Jejím autorem je britský designér Dominic Wilcox.

Foto: Profimedia.cz

Téměř samostatnou kapitolou úžasných designérských řešení pro dětské postele mohou být palandy. Jejich uspořádání přímo vybízí k tvorbě nejrůznějších přístřešků. Ovšem mnohem důstojněji vypadá samozřejmě hrad. Pro dvě lesní princezny.

Foto: Profimedia.cz

Takto to dopadne, když se rozhodne udělat si radost milovník automobilů. Brit George Barris, který se zabývá výrobou neobvyklých automobilů a replik filmových aut, vytvořil tuto nezvyklou palandu, kterou lze - teoreticky - řídit přímo ze spodní postele.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Základem luxusní koupelny je dostatek prostoru

Pod pojmem „luxusní koupelna” se každému vybaví něco trochu jiného. Někdo si představí místnost vybavenou jen tím zcela technologicky nejvyspělejším zařízením,...

Výběr článků

Načítám