Tomáš se stavbou domu v menší vesnici na Olomoucku začal v roce 2013. Už jen zahájení jeho výstavby je trochu jiné, než bývá zvykem. Místo běžnější betonové základové desky zvolil dřevěnou základovou desku, která je vyzdvižena nad terén zahrady díky 16 betonovým patkám.

Po celém obvodu stavby je odvětrávaná fasáda zaklopená cementotřískovými deskami a modřínovými prkny.

Po celém obvodu stavby je odvětrávaná fasáda zaklopená cementotřískovými deskami a modřínovými prkny.

„Nechtěl jsem příliš zasahovat do terénu,” vysvětluje čtenář důvod, proč volil cestu patek.

„Zároveň jsem chtěl, aby to bylo celé dřevostavba. Je to tak vzdušnější a odlehčenější,” dodává.

Pro dům si majitel vymyslel zelenou střechu.

Pro dům si majitel vymyslel zelenou střechu.

Na první pohled jeho dům zaujme také šikmou pultovou zelenou střechou. Na ni použil jako střešní krytinu kaučukovou EPDM fólii Firestone, na které je extenzivní souvrství osazené skalničkami.

„Mám rád industriální architekturu. A také jsem chtěl, aby obývací pokoj sahal až pod ni, a tohle bylo nejjednodušší řešení,” vysvětluje Tomáš.

V interiéru se na stěnách střídá čistě bílá výmalba s borovými palubkovými obklady.

V interiéru se na stěnách střídá čistě bílá výmalba s borovými palubkovými obklady.

Dům má přímo ideální orientaci, jeho čelní strana směřuje na jih, a tak hlavní obytnou místnost tvořenou klasicky obývákem s jídelnou a kuchyní prohřívají i v zimě vzácné sluneční paprsky.

Dřevo a jenom dřevo

Od chvíle, kdy se Tomáš rozhodl postavit dům, měl jasno v tom, z čeho bude stavět. Je velkým milovníkem dřeva, a proto se rozhodl pro dřevostavbu. Na její zbudování použil hned několik druhů dřeva.

Zatímco základová deska je ze sibiřského modřínu, kostra je ze smrkového dřeva, odvětrávaná fasáda (včetně konstrukčního roštu, na němž je upevněna) je opět ze sibiřského modřínu, obklady v interiéru jsou pak z borovicových palubek.

Ložnice je umístěna v přízemí, aby v budoucnu, až majitelé zestárnou, nebylo nutné měnit dispozici domu.

Ložnice je umístěna v přízemí, aby v budoucnu, až majitelé zestárnou, nebylo nutné měnit dispozici domu.

Kromě dřevěných prken použil k zaklopení odvětrávané fasády také cementotřískové desky cetris. Ty pak nápaditě využil i v interiéru. Je jimi obložena především stěna za kamny v obývacím pokoji.

Důvod je prostý: „Jsou nehořlavé, a navíc dobře akumulují teplo,” říká majitel domu. Kromě toho návštěvník stejné desky, ale v nabílené variantě, objeví ještě na stropě v kuchyni a ložnici.

V koupelně je přes den spousta světla a není v ní třeba svítit. Zároveň je v ní zachováno naprosté soukromí.

V koupelně je přes den spousta světla a není v ní třeba svítit. Zároveň je v ní zachováno naprosté soukromí.

V interiéru domu se střídají stěny obložené palubkami s nabílenými. Tomáš nechtěl, aby jejich domov vypadal příliš nudně.

Dispozice domu

Tomáš si dům o půdorysu zhruba 11×7 m navrhl tak, aby nemusel způsob jeho užívání v budoucích letech nijak měnit.

„Nechce se mi na stará kolena šplhat do patra,” okomentoval skutečnost, že ložnice s přilehlou šatnou je v přízemí, stejně jako koupelna a také obývací pokoj s jídelní zónou a na ně navazující kuchyň se spíží. V horním podlaží je tedy pouze pracovna a dětský pokoj.

V obývacím pokoji posloužily jako obklad cementotřískové desky, které návštvěěvník zná již z exteriéru.

V obývacím pokoji posloužily jako obklad cementotřískové desky, které návštěvník zná již z exteriéru.

Energie a náklady

Velký důraz kladl Tomáš při stavbě svého domu na jeho pečlivé zaizolování. Každou část izoloval jiným způsobem i materiálem. Zatímco obvodové zdivo je zaizolováno 30 cm minerální vaty, pod podlahou je 25 cm silná vrstva nasypané PU drti, přes niž jsou položeny ještě 14 cm silné desky polystyrenu. Střechu pak stavitel izoloval 20 cm silnými PIR panely.

Praktickým i vizuálně atraktivním nápadem je použití luxfer ve stěně oddělující obývací pokoj od koupelny. V koupelně je díky tomu spousta denního světla.

Praktickým i vizuálně atraktivním nápadem je použití luxfer ve stěně oddělující obývací pokoj od koupelny. V koupelně je díky tomu spousta denního světla.

Podobu schodiště si Tomáš také navrhl sám.

Podobu schodiště si Tomáš také navrhl sám.

Dům má proto jen malou energetickou náročnost. V praxi to znamená, že jej už čtyři a půl roku majitelé pohodlně vytápějí menšími kamny, která stojí v obývacím pokoji. V domě jsou sice ještě instalované sálavé přímotopy, ale těmi se zatím vůbec netopilo. K ohřevu vody používá rodina bojler.

Zařízení kuchyně, tsejně jako jídelní stůl se židlemi jsme pořídili v obchodě s nábytkem. Bylo to jednodušší a hlavně levnější, než si nechávat vše dělat na míru.

„Zařízení kuchyně, stejně jako jídelní stůl se židlemi, jsme pořídili v obchodě s nábytkem. Bylo to jednodušší, a hlavně levnější než si nechávat vše dělat na míru,” říká Tomáš.

„Nejsem příznivcem různých technologických a většinou nákladných moderních systémů, kde je jejich finanční návratnost dost problematická. Naše měsíční záloha na elektřinu činí 950 korun, dále něco málo za vodu a to jsou prakticky jediné náklady na energie, které máme. Ročně spálíme v kamnech zhruba dva kubíky dřeva, ale zatím jsme žádné nekupovali, likvidujeme stále ještě odpad ze stavby, nejrůznější odřezky, zbytky hranolů atd.,” uzavírá Tomáš.

Patro slouží jako pracovna, a také je zde dětský pokojík.

Patro slouží jako pracovna, také je zde dětský pokojík.

Pracovna je zařízena stylově ve dřevě.

Pracovna je zařízena stylově ve dřevě.

Pokojíček malé princezny je vymalován v růžové a fialové barvě.

Pokojíček malé princezny je vymalován v růžové a fialové barvě.

Půdorys přízemí: 1 - vstup, 2 - ložnice, 3 - šatna, 4 - obývák, 5 - koupelna, 6 - kuchyň, 7 - spíž, 8 - toaleta.

Půdorys přízemí: 1 - vstup, 2 - ložnice, 3 - šatna, 4 - obývák, 5 - koupelna, 6 - kuchyň, 7 - spíž, 8 - toaleta

Půdorys patra: 1 - pracovna, 2 - dětský pokoj.

Půdorys patra: 1 - pracovna, 2 - dětský pokoj