Hlavní obsah

Jak si Češka stavěla rodinný dům v Chicagu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavbu na předměstí amerického Chicaga si postavila společně se svým manželem naše čtenářka Barbora, která se do Spojených států přestěhovala před dvaceti lety. Zaslala nám snímky svého domu a my jsme využili příležitost k tomu, abychom ji vyzpovídali ze zkušeností, jak se staví v Americe.

Foto: Archiv čtenářky (22x)

Ačkoli to na první pohled nevypadá, čtenářka s manželem si na předměstí Chicaga nechala postavit dřevostavbu. Trojpodlažní.

Článek

Jaký typ domů se v USA staví nejčastěji a proč?

V Americe se nestaví multigenerační stavby, které by se pak dědily z generace na generaci. Lidé v Americe se velmi často stěhuji. Proto je pro Američany výhodnější investovat do dřevostavby, která zaručí kvalitní a moderní domov s nižšími pořizovacími náklady a velice rychlou realizací stavby jako takové.

Navíc, dřevostavby jsou šetrné k životnímu prostředí. Také jejich případná likvidace je energeticky nenáročná a nezatěžuje tolik životní prostředí.

Foto: Archiv čtenářky

Ačkoli je dům dřevostavbou, jeho obklady fasády na první pohled vzbuzují dojem, že jde o historickou cihlovou stavbu.

Foto: Archiv čtenářky

Ze zadní strany je vidět, že dům má obytný suterén, do nějž se vchází samostatným vstupem.

Ani my jsme nebyli výjimkou. Už před stavbou jsme oba, manžel i já, vlastnili nějakou nemovitost. Po svatbě vyvstala otázka, kde budeme společně bydlet. Mně se nelíbila lokalita manželova domu, můj dům měl dva byty, z nichž jeden byl pronajatý, což se zase nezamlouvalo manželovi. Takže jsme měli brzy jasno. Postavíme si dům nový a bude to tradiční dřevostavba.

Foto: Archiv čtenářky

Interiér s exteriérem domu je hezky propojen díky dřevěné terase.

Jak vypadá postup stavby domu v Americe?

Realizace novostavby je tu v podstatě jednoduchá. Pokud vlastníte pozemek, na kterém chcete stavět, stačí si vybrat styl a velikost a zručný architekt vám zpracuje plány během několika týdnů za relativně minimální položku (vzhledem k celkové ceně domu).

Pak už stačí zadat stavbu stavební firmě, která se postará o vše ostatní, včetně jednání s úřady, a zajistí potřebná stavební povolení.

Foto: Archiv čtenářky

Na terase je velký jídelní stůl a také venkovní gril. Rodina si tak může užívat společného stolování venku.

Foto: Archiv čtenářky

Prostor pod terasou slouží jako místo chráněné před nepřízní počasí i zraky sousedů. Proto je sem umístěna vířivka.

Pokud pozemek nevlastníte, můžete si vybrat ze široké nabídky firem, které nabízejí kompletní realizaci, včetně obstarání pozemku a výstavby domu. Tyto firmy obvykle nabízejí několik typových domů, ze kterých si vyberete takový, který vám nejlépe vyhovuje.

V základní ceně je pak tedy nejenom dům, ale také pozemek a samozřejmě opět jednání s úřady a vyřízení všech náležitostí.

Foto: Archiv čtenářky

Vstup do domu

Jak je to s platbou za dům?

V obou případech musíte prokázat, že máte na realizaci stavby dostatečné finanční prostředky. Buďto výpisem z bankovního konta, anebo zárukou z banky na stavební půjčku v hodnotě dané novostavby. Jednání s bankou o půjčce je přitom vaše soukromá záležitost.

Žádné zálohy nebo poplatky předem se neplatí, stavební firma dostane zaplaceno až při předání zakázky, tedy klíčů od domu, a to za předpokladu, že je zákazník spokojený.

Foto: Archiv čtenářky
Foto: Archiv čtenářky

Interiér je dle názoru přátel majitelů zařízen se zřetelným evropskými vlivem.

Jak jste tedy stavěli vy s manželem?

Vybrali jsme si lokalitu, která nám oběma vyhovovala z pracovního hlediska a stavební firmu, která nabízela zpracované plány domu včetně pozemku. Ten náš je v mírném svahu a je obklopen uměle vytvořenou vodní nádrží napájenou podzemními a povrchovými vodami. Dům jsme si zvolili dvoupodlažní se suterénem.

Foto: Archiv čtenářky

Z kuchyně lze vycházet přímo na terasu.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé měli na výběr, zda chtějí kuchyň s centrálním ostrůvkem, nebo bez něj.

Měli jsme možnost varianty bez suterénu, takže by byl dům postavený na základové desce, ale vzhledem ke sklonu pozemku se nám líbila představa, že bude mít suterén svůj vlastní vchod, a dům tudíž bude při pohledu ze zahrady třípodlažní, zatímco při pohledu zepředu bude vypadat jako dvoupodlažní.

Foto: Archiv čtenářky

Jídelna navazuje na kuchyň.

Suterén tu firmy nechávají většinou nedokončený, tedy pouze jeho betonový skelet a majitel domu si jej pak zařídí už podle svého. Firma samozřejmě může obytný suterén dodat i dokončený, ale výrazně to zvýší cenu.

Foto: Archiv čtenářky

Vlastní prací i s pomocí přátel majitelé v suterénu vybudovali pěkný velký bar zařízený ve sportovním stylu.

Foto: Archiv čtenářky

Přízemí tak nějak obecně funguje spíše jako pánský klub...

Podílí se klient nějak v průběhu stavby domu na jeho vzniku?

Nový majitel je tu plně zapojen do výběru veškerého interiéru a exteriérových materiálů. Podílí se na rozhodování o odstínu a stylu střechy, barvy a materiálu venkovních obkladů, oken, okapů či dveří atd.

Firmy například nabízejí různé externí obklady pro dřevostavby. Od levnějších vinylových, tzv. sidings, po kvalitnější cihlové, které mají lepší schopnost akumulace tepla, a navíc dodají stavbě klasický vzhled cihlové stavby.

Foto: Archiv čtenářky

Hned při vstupu do baru je zřejmé, jakému sportu a jakému klubu majitelé fandí.

Foto: Archiv čtenářky

Roh místnosti s barem zdobí kartonová figurína Patricka Kanea v životní velikosti, který je útočníkem Chicago Blackhawks.

Při výběru ale musí být majitel obezřetný. Základní cena, kterou firma obvykle nabízí, zahrnuje pouze standardní vybavení, inovace jsou už za příplatek. To může cenu domu výrazně zvýšit.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé jsou milovníky zvířat. Kromě dvou pudlů a kočky chovají například také dvojici arů.

Jinak interiér domu je už od firmy vybaven ledničkou, sporákem, pračkou, sušičkou a myčkou na nádobí. Před předáním klíčů s vámi majitel stavební firmy osobně celou stavbu projde a zaznamená veškeré nedokonalosti, které by řemeslníci mohli opomenout nebo přehlédnout. Jakékoli závady musí být odstraněny před zaplacením.

Foto: Archiv čtenářky

Zasklená voliéra je jedním z prvků, které lze objevit v suterénu.

Jak vypadá nakonec váš dům?

Vykopání základů začalo na konci srpna a dům byl hotov v polovině prosince téhož roku. Tedy necelé čtyři měsíce od prvního kopnutí. Má již zmiňovaná dvě podlaží a suterén.

Foto: Archiv čtenářky

Hlavní ložnice v domě

V přízemí je kuchyň propojená s obývacím pokojem. Ten má vysoký strop přes dvě patra a je propojen s foyer.

V prvním patře je také kancelář, jídelna, pokoj pro hosty a toaleta. Ve druhém podlaží jsou čtyři ložnice a dvě koupelny.

Suterén jsme pak svépomocí a s pomocí našich šikovných kamarádů během několika let proměnili na luxusní bar pro přátele. Také zde je koupelna.

Foto: Archiv čtenářky

Pracovna

Celková plocha obytného prostoru, včetně suterénu, činí 325 čtverečních metrů.

Je váš dům zařízen čistě americky, nebo se do něj promítl váš český původ?

Dům jsme si víceméně zařídili podle amerických zvyklostí. Ale přátelé tvrdí, že interiér má evropský nádech.

Foto: Archiv čtenářky

Návrh přízemí

Foto: Archiv čtenářky

Návrh patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahradní kuchyň jako dárek k padesátinám

Ke svým padesátinám si náš čtenář Vít nadělil zahradní kuchyň. Zařídil ji ve stylu, který v sobě snoubí venkovské, industriální a retro prvky. Jejímu vybavení...

Výběr článků

Načítám