Hlavní obsah

Plynový kotel sníží výdaje za energie

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší úspory, jednodušší ovládání, komfort při obsluze a tichý chod - to jsou hlavní důvody výměny kotle na tuhá paliva za plynový. Mezi nejúčinnější patří kondenzační, protože při dané spotřebě energie umí vyprodukovat nejvíce tepla.

Foto: Vaillant (2x)

Závěsný kondenzační plynový kotel eco-TEC plus má elektronicky řízené směšování plynu se vzduchem, vestavěné řízené čerpadlo. Kombinované provedení kotlů lze spojit s 20litrovým nerezovým zásobníkem teplé vody. Kotel má malé nároky na prostor.

Článek

Ideální jsou kondenzační nástěnné kotle, protože majitelům rodinného domu klesne spotřeba energie na vytápění a ohřev vody. Čím to je? Spaliny odcházející z kotle totiž stále obsahují teplo, které u jiných kotlů uniká do vzduchu. Zde se naopak využije při ohřevu vody v bojleru i vytápění.

Foto: Albixon

Při výběru kotle je nejdůležitějším kritériem jeho výkon. Vždy se zohldňuje i tepelná ztráta rodinného domu.

Nám se tolik nezatíží peněženka, a navíc můžeme mít dobrý pocit, že přírodu nezatěžujeme emisemi. Při použití kondenzačního kotle je úspora plynu kolem 15 % v porovnání s běžným kotlem.

Tři otázky před výběrem kotle

Zásadní je určit správný výkon kotle, zohledňuje se přitom tepelná ztráta objektu, která je u novostaveb součástí projektu. U starších domů, při výměně stávajícího kotle, rekonstrukci, je nutné nechat si ji přesně vypočítat. Čím je dům hůře zateplen, tím jsou ztráty samozřejmě vyšší.

Foto: Ariston

Plynový závěsný kondenzační kotel Genus Premium Evo slouží k vytápění a ohřevu teplé vody.

Volbu plynových kotlů ovlivní i způsob odtahu. Buď jsou k dispozici plynové kotle s odkouřením do komína, nebo plynové kotle s nuceným odtahem spalin, tzv. turbo kotle. Ty se instalují, když nelze propojit plynový kotel s komínem. Turbo kotle pak odvádějí spaliny rovnou ven, přes zeď.

Foto: Viadrus

Závěsný kondenzační plynový kotel K4 s průtokovým ohřevem teplé vody. K dostání ve 4 barevných variantách (bílá, černá, červená a stříbrná).

Budeme plynový kotel kromě vytápění používat i k ohřevu užitkové vody TUV? Když ho využíváme i k ohřevu, máme dvě možnosti: průtokový, nebo se zásobníkem, kde je jistý větší odběr vody. Je to určitě lepší řešení zejména pro početnější rodiny v samostatném domě.

Kam s ním

V rodinném domě je obvykle vyčleněna speciální technická místnost, kde najde své místo i kotel.

Foto: Vaillant

Závěsný plynový kotel ecoTEC exclusive pro vytápění a ohřev teplé vody je doplněn o senzor, který sleduje aktuální hodnotu CO ve spalinách. Má vestavěné řízené čerpadlo, trojcestný ventil, 10l expanzní nádobu.

Nejoblíbenější jsou závěsné plynové kotle, s nadčasovým designem. Možností jsou i kotle stacionární, které stojí na zemi. Vytápějí se systémem bez čerpadla a jsou určeny pro početnější rodiny s vyššími nároky na vytápění domu. Jejich kupní cena je dvakrát vyšší než u závěsných plynových kotlů (ty se prodávají cca od 40 000 Kč). Jaký je pro nás nejvhodnější, poradí odborník. Vyhodnotí tepelné ztráty domu, výkon kotle apod.

Foto: Viadrus

Závěsný kondenzační plynový kotel K5 s integrovaným 60l bojlerem pro ohřev teplé vody. Kotel lze připojit na systém Siemens Synco living a vytvořit inteligentní dům.

Přednostní jsou kompaktní rozměry, protože se pohodlně vejdou i do menších prostor a nezabírají tolik místa.

Foto: Viadrus

Stacionární kotel s atmosférickým hořákem Garde G42 Eco, s možností připojení na bojler. Úsporný nízkoteplotní litinový kotel lze vybavit odtahovým spalinovým ventilátorem pro bezkomínovou instalaci.

Do bytů, kde je kotel umístěný v koupelně, se doporučuje průtokový neboli kombinovaný kotel. Slouží nejen k vytápění, ale zajišťuje i průtokový ohřev vody.

Teplá voda se ohřívá přímo uvnitř, lze ji využít okamžitě a nepotřebujeme samostatný zásobník teplé vody, který zabírá další místo v domě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Regulujte podle potřeb

Jedna věc je mít skvělý kondenzační kotel s vysokou účinností, druhá umět s ním správně ´pracovat´ a využít vše, co umí a nabízí. Cílem je řídit výkonnost kotle, využívat regulaci teploty, nastavovat vhodný čas. Například týdenní programování, volit vhodně režim prázdniny, víkendy a noc. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám