Hlavní obsah

Mezinárodní den růžové aneb Jak barevně rozveselit domov

Novinky, nes

Pátek 23. června je mezinárodním dnem růžové barvy. Samozřejmě se netěší tak všeobecné známosti jako jiné mezinárodní svátky, ale kdo si tuto barvu oblíbil, může ho daná znalost potěšit. Navíc může tento svátek využít k úvahám o tom, jak zakomponovat svou oblíbenkyni do palety barev svého domova.

Foto: JUB

Jedním z nejvděčnějších míst, kde lze uplatnit růžovou barvu a nechat ji rozehrát na tisíc způsobů, jsou holčičí pokoje.

Článek

Růžovou barvu tradičně spojujeme především s láskou, romantikou a obecně samými pozitivními pocity a prožitky. Působí spíše uklidňujícím a uvolňujícím dojmem, v interiéru se hezky doplňuje především s bílou a světle šedou barvou.

„Pokud si nepotrpíte na extravagantní interiér, vsaďte na pudrové odstíny. Světle růžovou lze použít i jako neutrální. Svou jemností totiž nepoutá pozornost a vytváří tak dokonalé pozadí,” doporučuje Dominik Hanko ze společnosti Jub.

Foto: LikeFoto

Velice hezkým a přirozeným dojmem působí kombinace růžové se zelenou. Růžový nemusí být přitom celý interiér, mnohdy stačí jenom jej osvěžit jednou dvěma dekoracemi v této barvě.

Tam, kde je třeba dodat více energie, lze do růžové přidat kapku více červené, kde má naopak uklidnit, lze přidávat již zmiňovanou bílou.

Růžová může hezky přispět i k pocitu proteplení interiéru, stačí do ní vmíchat něco žluté. Výsledkem je pak odstín blížící se ke světlé oranžové až meruňkové. Jinými slovy, s růžovou barvou, která rozhodně nemusí být jen prvoplánově sladká, si lze vyhrát.

Foto: Concept

Kdo má rád na růžovéé barvě především její jemnost až sladkost, může volit především světlé odstíny, eventuálně je ještě kombinovat s bílou.

Právě díky zmíněné vlastnosti ji lze - v umírněném množství a odstínu - využít nejenom v dívčím pokojíčku, ale třeba i v obývacím pokoji, ať již v podobě tapety, nebo výmalby jedné ze stěn. Pak již stačí zopakovat ji na jednom či dvou kusech nábytku, pár doplňcích a výsledek bude vždy stát za to.

Foto: Potten&Pannen-Staněk

Růžovou lze v interiéru uplatnit i prostřednictvím doplňků, například katalytickou lampou. Se správnou náplní může domov nejenom provonět, ale v letních měsících i vypudit komáry, mouchy, mravence a blechy.

„Pokud budete přemýšlet o růžových odstínech na koupelnový nábytek, rozmyslete si, jaký povrch nábytek ponese. Ne každý materiál daný odstín dokáže udržet dlouhodobě krásný ve vlhkém prostředí. Jednou z výhodných možností je lak ve vysokém lesku. Dokáže nést jakýkoli barevný odstín RAL stupnice, kvalitu zalakovanému nábytku zvýšená vlhkost rozhodně neohrozí," vysvětluje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Hezkým dojmem působí například kombinace růžové barvy s šedou. U koupelnového nábytku je ovšem třeba přemýšlet nejenom nad barvou, ale i nad jeho odolností vůči vlhku.

Růžová barva vytváří velice zajímavou kombinaci se světle i tmavě zelenou. Velice hezky tím odkazuje na svůj květinový původ. A právě motiv květin je dalším zajímavým způsobem, jak růžovou barvu uplatnit v interiéru.

Připomeňme si jen, že růžové jsou nejenom růže, ale také například pivoňky a velice estetické jarní rozkvetlé větévky mnoha stromů - například magnólií či sakur.

Obrázky s květinovými motivy lze mít například zalaminované do skleněných panelů za pracovní plochou v kuchyni, do skla dveří, ale třeba i na dvířkách skříněk, která lze nechat potáhnout fólií.

Foto: Trachea

Působivě působí motivy s rozkvetlými větvemi sakur, které v sobě skrývají neobyčejnou křehkost, jemnost a pro mnohé mají i příjemný oerientální nádech. Lze je mít například na dvířkách skříní.

Velice luxusním dojmem pak působí růžová barva v kombinaci se zlatou. Právě na ni by se měli zaměřit milovníci stylu glamour. Méně živého, a přesto stále velice luxusního vzhledu pak dosáhnou i kombinováním růžové barvy se stříbrnou.

Různé odstíny růžové lze ovšem za určitých okolností kombinovat i s černou. Na tomto poli je ovšem třeba našlapovat opravdu velice obezřetně, protože výsledek může působit možná až příliš dráždivým a provokativním dojmem.

Foto: J.A.P.

Růžovou barvu lze využít pro ústřední motiv místnosti. Zde je to rozkvetlý strom na celoskleněném panelu za kuchyňskou pracovní deskou.

Nejvděčnějším místem pro rozehrání koncertu veselé nálady a energie prostřednictvím mnoha tónů růžové barvy je samozřejmě dětský pokoj pro malé slečny. Zde lze kromě barevných ploch opět využít i obrázkové motivy, ať už to jsou nejrůznější princezny, Barbie, kočička z Lego příběhu, nebo Hello Kitty.

Důležité je ovšem nezapomenout na živou kombinaci. Spousta holčiček proto ocení, když základní růžové ladění podpoříte ještě prvky ve fialové barvě, která se s ní velice hezky snoubí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám