Hlavní obsah

Gotické katedrály inspirují architekty, jak v budoucnosti stavět

Novinky, nes

Lomené oblouky a křížová klenba. To jsou základní prvky, které si každý vybaví ze školních znalostí, když se řekne gotická architektura. A právě tyto prvky inspirovaly švýcarské architekty, kteří znovuoživují stavební metody starých mistrů stavitelů, ovšem za pomoci moderních technologií. Metodou trojrozměrného tisku z písku spojeného tmelem vytvářejí lehké, a přitom nosné konstrukce, které ty gotické věrně napodobují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Architekti v Curychu používají 3D tiskárnu k výrobě nosných konstrukcí z pískuVideo: ETH Zurich, Reuters

 
Článek

Struktury vytištěné na tiskárně pracující s pískem jako hlavním tiskovým médiem jsou podle švýcarských architektů až o 70 procent lehčí než obdobné nosné prvky vytvářené standardní metodou.

„Je to jen písek, který drží pohromadě díky obyčejnému tmelu. Takže je to velmi křehký materiál. Kdybychom vzali jeden takový kousek, snadno ho rozlomíme. Když ho však umístíme tam, kam působí síla, což jsme objevili pomocí nových algoritmů, které jsme vyvinuli, pak můžeme takto křehký materiál použít strukturálně - jako pochozí konstrukci, která je o 70 procent lehčí než jakýkoli jiný druh podlahy, kterou známe. Proč stavět těžké objekty? Lehké, a přitom nosné konstrukce jsou cílem, jehož lze dosáhnout pomocí nádherných geometrických útvarů,” vysvětlil pro agenturu Reuters Philippe Block, profesor švýcarského Institutu technologií v architektuře při Spolkové vysoké technické škole v Curychu.

Podle profesora Blocka jsme už zapomněli, jak vytvořit odolné nosné konstrukce za použití křehkého materiálu, a že k tomu stačí využít poznatků z geometrie. Přitom středověcí mistři stavitelé toto umění dobře znali. Bez potřebných znalostí by totiž jinak nedokázali vztyčit slavné gotické katedrály, které tu stojí už přes 500 let.

Právě jejich styl byl inspirací pro vývoj nových technologií, nových výpočetních metod, které pak samozřejmě doplnily výhody digitální výroby. Propojením těchto elementů bylo možné vytvořit velice odolné a nosné struktury, aniž by bylo nutné spoléhat se na pevnost zvoleného materiálu. Stačilo vybrat správný, a navíc velice elegantní tvar, který z něj architekti vytvořili. Vše ostatní už zařídilo správné rozložení sil.

„Nejsme překvapeni tím, že gotické katedrály stojí, ovšem zároveň nemůžeme jako inženýři dostatečně demonstrovat, proč tomu tak je, pokud mají zůstat dále zachovány a v bezpečí. Takže tyto znalosti znovu oprašujeme. Náš výzkum zde v Curychu slouží k tomu, abychom předvedli, jak správně rozumět našemu dědictví, jak rozumět minulosti a ovšem, jak lépe navrhovat stavby do budoucna. Toto propojení velmi oceňujeme,” pokračuje profesor Block.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám