Projekt je součástí dvou vítězných staveb v soutěži Mies van der Rohe Award 2017 – Evropské ceny za současnou architekturu. Vítězové byli vybráni z celkového počtu 355 nominací z členských států EU.

Hlavní cenu získal projekt finančně dostupného bydlení, ve kterém si noví majitelé rekonstruovali byty sami. [celá zpráva]

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe v Barceloně od roku 1988. Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů, stejně jako nalézt inspiraci v dílech mladých začínajících architektů.

Budova stojí v rušném prostředí na ploše 800 metrů čtverečních. I tak se ale architektům podařilo vytvořit prestižní prostředí určené pro sociální bydlení.

Budova stojí v rušném místě na ploše 800 metrů čtverečních. I tak se architektům podařilo vytvořit prostředí vhodné pro rodinný život.

FOTO: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Projekt Navez je inspirací pro letošní rok. Je důkazem, že i bydlení určené pro sociálně slabší může působit reprezentativním a důstojným dojmem. Navrhlo ho zmíněné studio MSA, které se věnuje navrhování projektů v oblasti architektury, správy veřejných prostranství a urbanismu.

Na projektu spolupracovali i architekti ze studia V+, které se dlouhodobě věnuje rozvoji bruselské architektury.

Navzdory tomu, že se stavba nachází na nepravidelném pozemku a v hlučném prostředí tak se architektům podařilo navrhnout prostředí, které působí uklidňujícím dojmem.

Navzdory tomu, že se stavba nachází na nepravidelném pozemku a v hlučném prostředí, podařilo se architektům navrhnout prostředí, které působí uklidňujícím dojmem.

FOTO: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba podle poroty obsahuje rozměrné bytové jednotky. Klientem je belgické město Schaerbeek. Pět bytových jednotek je umístěno na severní straně při příjezdu do Bruselu. Jde o hlučnou oblast, se kterou si ovšem architekti hravě poradili. Použili trojité zasklení oken i vyvážené větrání, které přivádí vzduch zvenku a odvádí vzduch z místností stejnou rychlostí.

„Jedná se o veřejnou investici, která ukazuje novátorský přístup k péči o příměstské oblasti, současně nabízí příkladné byty pro velké rodiny," uvedla Česká komora architektů k projektu.

Fasádu stavby zdobí hladká strukturovaná cihlová fasáda.

Stavbu zdobí hladká strukturovaná cihlová fasáda.

FOTO: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Porota ocenila vysokou kvalitu jednotlivých bytů navržených bruselskými studii MSA/V+, z nichž každý je naprosto jedinečný, současně všechny nabízejí benefity v podobě přirozeného světla ze všech směrů. Plusem jsou i dobře řešené společné prostory.

Stavba obsahuje jižní otevřené nádvoří, složité schodiště i prosklené přízemí.

Stavba obsahuje jižní otevřené nádvoří, složité schodiště i prosklené přízemí.

FOTO: Archiv ČKA, Mies van der Rohe Award, MSA, V+

Stavba svou podobou odkazuje ke stylu art-deco. Porota podle ČKA také vyzdvihla, že architekti pečlivě pracovali se začleněním budovy do okolí. Současně jí ovšem ponechali natolik výrazný charakter, že se stala orientačním bodem celé oblasti.