Hlavní obsah

Částečně šikmý dům působí dojmem, jako by se ukláněl

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V terasovitém prostředí rezidenční čtvrti japonského města Odawara vyrostl moderní rodinný dům, jehož tvar je zčásti plochý a zčásti sklopený k zemi, takže někomu může připomínat hluboce se uklánějící postavu. Autory stavby jsou architekti ze studia Cubo Design Architect.

Foto: Hiroshi Ueda

Dům působí na první pohled dojmem, jako kdyby se ukláněl.

Článek

Dům stojí nedaleko hradu z 15. století, shlíží tak na zástavbu, která vyrostla v podhradí, a ovšem také na zátoku Sagami, jež se modrá v dáli. Na samotný hrad příliš vidět není.

Foto: Hiroshi Ueda

Exteriér domu je obložen dřevem červeného cedru, který na úrovni horního patra střídá plochová lehká krytina ve stejném odstínu. V přízemí je ponechán přiznaný beton.

Dům obývá rodina učitele hry na klavír, který se v Odawaře narodil a vyrostl, a tak si v tomto městě chtěl nechat postavit dům, ovšem poněkud stranou jeho ruchu. Pouze s výhledem na tolik známou krajinu, která se ovšem v čiperném tempu mění.

Foto: Hiroshi Ueda

Dům stojí na dvou mohutných betonových nohách. Právě v prostoru mezi nimi je ukryt vstup do něj.

Architekti vytvořili návrh domu, jenž má kostru z železobetonu, a přesto působí dojmem, jako by plul vzduchem.

Z exteriéru je tento vjem podpořen ponechaným pohledovým betonem na fasádě celého přízemí rozděleného do nohou, na nichž spočívá horní, sklánějící se podlaží. To má čistě dřevěnou konstrukci a je obloženo červeným cedrem a lehkou střešní krytinou.

Foto: Hiroshi Ueda

Přízemí a horní patro jsou dva různé světy. Přízemí působí podstatně chladnějším dojmem, navzdory dřevěným prvkům.

Foto: Hiroshi Ueda

Po betonovém schodišti se vystupuje do horního patra, kam je vyzdvižen veškerý rodinný život.

Podobně je řešen interiér domu, jehož celková plocha podlah činí 187 m2. Také zde je ponechaný pohledový beton na stěnách, doplňují jej však prvky z masivního dřeva.

Přízemí tak obecně působí pro Evropana možná až trochu studeným, odtažitým dojmem. Je zde kromě vstupu také hudební místnost, pokoj pro hosty.

Foto: Hiroshi Ueda

Srdcem domácnosti je otevřený prostor propojující kuchyňskou, jídelní a obytnou zónu. Na něj v exteriéru navazuje terasa, z níž je hezký výhled.

Foto: Hiroshi Ueda

Interiér hlavní místnosti domu zalévá i světlo přivádění střešním oknem.

Zato druhé podlaží je už zcela jiný svět. Právě sem architekti orientovali veškerý rodinný život a tomu také přizpůsobili design tohoto prostoru.

Srdcem je velká multifunkční místnost s jídelní, kuchyňskou a obývací zónou, odkud je nejhezčí výhled do okolí.

Foto: Hiroshi Ueda

V horním patře jsou podlahy dřevěné. Ty pak doplňuje nejenom nábytek, ale napříkladi pracovní plochy v kuchyni.

Foto: Hiroshi Ueda

Na stěnách interiéru se doplňuje výmalba s tapetami. Ty jsou použity i na stropech.

Zatímco v přízemí je na podlaze položena kamenná dlažba, v horním podlaží je podlaha z masivního dřeva, na stěnách se doplňuje čistě bílá omítka s tapetou. Tapety architekti použili také na stropech.

Foto: Hiroshi Ueda

Dětský pokoj je umístěn do skloněné části domu.

Prostor hlavní místnosti domu prosvětluje kromě oken s výškou sahající na některých místech od země až ke stropu také světlík ve stropě.

Foto: Hiroshi Ueda

Pohled z dětského pokoje do hlavní místnosti domu. Hezkým detailem je zopakovaní základní barevné kombinace z exteriéru. V interiéru k ní pak přibyla tmavohnědá barva dřeva.

Ve sklánějící se části domu je uložen dětský pokoj. Pod ním je vstup pro studenty, kteří přicházejí k majiteli na hodiny klavíru.

Foto: Hiroshi Ueda

Architekti navrhli před domem terasovitě uspořádanou zahradu pro pěstování vlastních plodin.

Architekti rovněž navrhli uspořádání okolí domu, zejména vytvoření teras před ním, umožňujících pohodlné pěstování plodin.

Foto: CUBO Design Architect

Půdorys přízemí: 1 - vstup do domu, 2 - pokoj pro hosty, 3 - koupelna, 4 - učebna s klavírem, 5 - sklad, 6 - pracovna

Foto: CUBO Design Architect

Půdorys horního podlaží: 1 - Obývák, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - komora, 5 - šatna, 6 - ložnice rodičů, 7 - koupelna, 8 - dětský pokoj, 9 - spíž

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám