Hlavní obsah

Mezi nejlepšími stavbami Ameriky je muzeum umění od držitele nobelovky za architekturu

Novinky, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V klání o nejlepší stavbu na území Spojených států amerických se objevila budova od držitele Pritzkerovy ceny, nejprestižnějšího architektonického ocenění, kterému se přezdívá nobelovka za architekturu. Jde o Muzeum umění v Aspenu, které navrhl japonský architekt Shigeru Ban, který má rád ekologické stavby. Není divu, že nechybí mezi víc jak desítkou oceněných architektonických projektů.

Foto: archiv Amerického institutu architektů, Michael Morgan

Muzeum umění v Aspenu od Shigeru Ban Architects a CCY Architects

Článek

Americký institut architektů (AIA) oznámil jedenáct vítězů cen 2017 Honor Awards v architektuře. Jde o nejvyšší profesní uznání v oblasti stavebnictví. Získávají ho stavby, interiéry a urbanistické projekty, které ilustrují vynikající výsledky v oblasti architektury. Ceny jsou udělovány architektům, kteří pracují s licencí ve Spojených státech, i když jejich projekty mohou být umístěny po celém světě.

Foto: archiv Amerického institutu architektů

Hlavní energetické centrum Stanfordské University od ZGF Architects LLP.

Mezi nejvýraznější oceněné stavby patřilo již zmíněné Muzeum umění v Aspenu od architekta Shigeru Bana.

Nová atraktivní budova podle informací Amerického institutu architektů přispěla ke zvýšení počtu návštěvníků, celkem o čtyři sta procent. Stavba má tři nadzemní a dvě podzemní patra, horní patro obsahuje multifunkční prostor s kavárnou a veřejnou terasou s úžasným výhledem na hory.

Foto: AIA

Skladiště St. Ann's v Brooklynu v New Yorku od Marvel Architects.

Společné prostory určené nikoli pro návštěvníky, ale pro rezidenty, ocenila porota i u budovy s názvem Carmel Place v New Yorku. Plejáda společných místností podle poroty vytváří sousedskou komunitu ve městě a ukazuje na žádoucí vývoj v oblasti soukromé architektury.

Foto: archiv Amerického institutu architektů, , Iwan Baan

Bydlení pro veterány v Los Angeles od ateliéru Brooks + Scarpa a náměstí Carmel v New Yorku od nArchitects.

Za pozornost stojí i rekonstrukce historicky a architektonicky významné koncertní síně Carnegie Hall. Ta má novou střešní terasu a rozšířený zákulisní prostor i nové efektní fasádní osvětlení.

Foto: archiv Amerického institutu architektů

Renovace newyorské Carnegie Hall od New York City od atelier Iu + Bibliowicz Architects LLP a výstavní object Revy and Davida Loganových v Chicagu od Tod Williams Billie Tsien Architects a Holabird & Root.

Udílení cen je zároveň příležitostí pro nastínění trendů v oblasti architektury. Oceněná budova Cotton Gin, která vznikla proměnou dvou starých staveb a slouží jako otevřený veřejný prostor a tržiště, výstavní prostor nebo jako objekt pro pořádání staveb, dokazuje, že industriální architektura je aktuálně hodně v kurzu a její kouzlo je doceňováno.

Foto: archiv Amerického institutu architektů

Stavba s názem The Cotton Gin v texaském Huttu od Antenora Architects LLP.

Ke společné tvorbě a sdílení zážitků lidi podle poroty inspiruje i farma Grace. Jde o otevřený prostor těsně propojený s přírodou, umožňující zapojení se do komunikace s přírodou, uměním, dalšími lidmi a vírou.

Podle odborníků jde o nový druh veřejného prostoru. Budova má klikatou strukturu, která se skládá z 203 individuálně zakřivených skleněných panelů, nabízí prostory pro různé účely.

Foto: archiv Amerického institutu architektů

Farmy Grace v New Canaanu od ateliéru SANAA a Handel Architects.

Rozvíjení komunitní pospolitosti porota ocenila i na stavbě v Sinthainu v Senegalu od Toshiko Mori Architect, kteří také působí v USA. Umělecké centrum se nachází v odlehlé vesnici. Projekt nabízí moderní prostor pro setkání umělců a návštěvníků a je přizpůsoben tamním podmínkám.

Atypická střecha nabízí dostačující prostor pro sběr dešťové vody, která slouží pro potřeby komunity. Stavba vznikla výhradně z místních materiálů a podle tradičních stavebních technik. Konstrukce je tvořena především z bambusu a cihlových zdí, které absorbují teplo a podporují proudění vzduchu v interiéru budovy.

Foto: archiv amerického institutu architektů

Umělecká rezidence a kulturní centrum v Senegalu od Toshiko Mori Architect.

Porotu okouzlil i klasický projekt proměny Yaleského centra pro uchování britských uměleckých děl. Ten byl zaměřen předně na obnovu a zvýšení funkčnosti výstavního prostoru a renovaci použitých materiálů.

Foto: archiv amerického institutu architektů

Yaleské centrum pro uchování britských uměleckých děl v New Haven od Knight Architecture.

Do soutěže bylo přihlášeno zhruba 700 staveb a projektů. Vítěze vybrala komise složená z architektů a akademiků. Předsedou poroty byl architekt Mark Reddington z architektonického studia LMN Architects.

Udělena byla i desítka dalších cen za interiérový design a urbanistické projekty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám