Hlavní obsah

Prestižní architektonické ocenění získal Japonec, staví domy z papírových trubek

Novinky, tnk

Nobelovku pro architekty letos dostal opět Japonec. Po architektovi Toyovi Itovi si prestižní Pritzker Prize nyní zasloužil Shigeru Ban. Ten je známý svým kladným přístupem k ekologii, proslavil se řadou malých chatek pro postižené přírodními katastrofami a válkami, ale i kostelem nebo ateliérem s konstrukcí z papírových trubek.

Foto: Shigeru Ban Architects, Takanobu Sakuma

Architekt Shigeru Ban a chatky, které navrhl pro Kobe v Japonsku v roce 1995.

Článek

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně prestižní. Ban je v historii soutěže sedmým Japoncem, který ocenění získal. Cena je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury.

Tom Pritzker, předseda představenstva a prezident společnosti The Hyatt Foundation, která sponzoruje cenu, ji letos udělil Japonci Banovi, který toužil po kariéře architekta už od svého dětství.

Porota ocenila práci pro potřebné

Ban hodně vypomáhal při živelných katastrofách. Po dvacet let jezdil do zasažených oblastí a pomáhal obyvatelům postavit si nová obydlí. Na jejich vzniku spolupracoval s místními, dobrovolníky i studenty a stavěl jednoduché, důstojné, levné a recyklovatelné chatky.

Foto: Hiroyuki Hirai

Interiér chatek je skromný, ale uzpůsobený potřebám místních.

Ban často používá kartonové papírové trubky pro sloupy, stěny a trámy. Podle něj jsou často lokálně dostupné, levné, snadno se dopravují, montují i demontují. Mohou být ošetřeny proti vodě a ohni a jsou snadno recyklovatelné.

Foto: Li Jun

Dočasná základní škola v Ćíně.

S prací pro lidi bez přístřeší začal v roce 1994, když probíhal konflikt ve Rwandě a řada lidí tam žila ve špatných podmínkách. Pro různé lokality vytvářel vždy různé druhy chatek, ale na podobném principu.

Foto: Voluntary Architects’ Network

Banovi dobrovolníci z organizave VAN staví školu.

Mezi významné Banovy stavby patří i kostel na Novém Zélandu, japonský pavilon na Expu 2000, stavba Centre Pompidou-Metz ve Francii nebo koncertní hala v Itálii.

Foto: Stephen Goodenough

Lepenková katedrála, kterou Ban loni nechal postavit na Novém Zélandu.

Oceněn byl i nesporný talent a vize architekta. Podle Toma Pritzkera Ban dělá svět lepším místem k životu a je tak dobrým příkladem pro všechny architekty.

"Mít možnost přijmout tuto cenu je pro mě velká čest. I nadále ale musím naslouchat lidem, se kterými pracuji, pro které navrhuji soukromé projekty i těm, kterým se věnuji v rámci své práce v oblastech postižených katastrofami. Cenu vnímám jako povzbuzení, abych dělal stále to, co dělám, a neměnil to, jen prohluboval," uvedl Ban.

Architekt vytvořil nejen malé stavby pro chudé, ale i několik luxusních vil, muzea, centrály firem. I v nich dominují ekologické materiály (dřevo, papír, překližka). Stavby jsou jednoduché a vzdušné a dominuje jim bílá barva, která v interiéru i exteriéru jen podtrhuje dojem čistoty.

Foto: Hiroyuki Hirai

Minimalistický dům v Japonsku ve městě Shizuoka.

Ban se může těšit i na finanční ocenění své práce. Předání Pritzkerovy ceny je totiž spojeno nejen s obdržením medaile, ale i s odměnou 100 000 dolarů (tedy zhruba dva milióny korun).

Dobrovolní pomocníci

Shigeru Ban v roce 1995 založil nevládní organizaci Voluntary Architects’ Network (VAN) určenou pro ty, kdo se chtějí podílet na architektuře určené pro potřebné. Organizace pomáhá v oblastech zasažených zemětřesením, tsunami, hurikány nebo válkou.

VAN už pomáhala třeba v Japonsku, Turecku, Indii, na Srí Lance, v Číně, Itálii nebo na Novém Zélandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám