Hlavní obsah

O dotaci na výtah nebo bezbariérové přístupy lze žádat do konce roku

Novinky, nes

Až do konce roku mají všichni vlastníci a spoluvlastníci bytových domů bez výtahu se čtyřmi a více nadzemními podlažími možnost žádat o dotaci na vybudování bezbariérových přístupů a nového výtahu, pokud k němu přikročí v roce 2017. V rámci dotačního programu Bytové domy bez bariér ministerstva pro místní rozvoj mají možnost získat příspěvek až 50 procent uznatelných nákladů na realizace, nejvýše však jeden milión korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vyhlásila výzvu na podávání žádostí od 18. října, žadatel musí podat žádost o dotaci se souhlasem spoluvlastníků s výstavbou výtahu v domě do 30. 12. 2016. Na stavbu výtahu musí mít vydané pravomocné stavební povolení a musí disponovat finančními prostředky na dofinancování 50 % nákladů stavby výtahu,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj ČR Veronika Vároši.

Na nový výtah majitelé bytových domů mohou získat příspěvek až 800 tisíc korun a na bezbariérové přístupy až 200 tisíc korun. Ministerstvo vyčlenilo pro program celkem 45 miliónů korun. Obdobným způsobem přitom mohli vlastníci bytových domů žádat o podporu už v loňském roce.

„Loni bylo v systému evidováno celkem 26 žádostí, letos jich bylo k 16. listopadu 64. Zájem je více než dvojnásobný oproti loňskému roku,” upřesňuje Veronika Vároši a dodává: „Ministerstvo těší zájem o tento podprogram, ale v případě velkého zájmu není k prodloužení lhůty důvod, protože rozpočet zůstává konstantní a součet požadovaných dotací přesáhne velice pravděpodobně rozpočtové možnosti podprogramu. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje stejnou výzvu vyhlásit na rok 2018 opět příští rok na podzim.“

Při vyřizování žádosti by si měli vlastníci a spoluvlastníci bytových domů dobře hlídat termíny pro předkládání dokladů a pečlivě si prostudovat pokyny pro výběr dodavatele.

„Výstavbu výtahu či bezbariérových přístupů lze financovat buď z vlastních prostředků bytového družstva či SVJ, úvěrem určeným právnickým osobám nebo kombinací vlastních prostředků a úvěru, vždy záleží na finančních možnostech. Pro představu, vybudování jednoduchého osobního výtahu stojí kolem 1,5 miliónu korun, s využitím dotace lze však ušetřit až polovinu,“ říká Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám