Hlavní obsah

Rekonstrukce dopadla podle představ majitelky, ale až napodruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelka bytu po nevydařené komunikaci s koupelnovým studiem, od kterého chtěla provést rekonstrukci koupelny a toalety, oslovila ke spolupráci interiérového architekta. Napodruhé se tak plánovaná proměna konečně povedla podle jejích představ.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis Panel Plus (12x)

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku.

Článek

Zařizovací předměty byly vybírány s ohledem na omezený rozpočet klientky, ale zároveň s ohledem na splnění celkem jasných představ, týkajících se barevnosti obkladů a dlažby.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Spolupráce byla díky tomu snazší a vedla k úspěšné proměně, se kterou se můžete seznámit.

Dispoziční řešení jádra

Dispoziční řešení bytového jádra zůstalo, až na malé změny, bez velkého zásahu a bourání nosných konstrukcí. Jednalo se o posun příčky a změnu pozice dveří do koupelny.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

K návrhu koupelny byly architektem vypracovány různé možné varianty, z nichž si klientka vybrala tu, která jí nejvíce vyhovovala a naplňovala její představy.

Nová podoba koupelny

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku. Dále bylo přáním klientky mít vanu a sprchový kout, nebo vanu umožňující i sprchování, umyvadlo se skříňkou a galerkou a umývátko na toaletě.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Volba obkladu a dlažby padla na velmi oblíbenou sérii českého výrobce s použitím rektifikovaného formátu 30x60 s jemnou strukturou linek v barevném provedení bílá a béžová.

Smaltovaná vana vybrané série osvědčené značky je skvěle promyšlená pro všední den. Kolmé boční stěny vytvářejí velkorysý vnitřní prostor – a to i při malých vnějších rozměrech.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Rovné dno vany nabízí velkou plochu k stání pro pohodlné sprchování. Přímému rozstřiku vody při sprchování do prostoru koupelny brání praktická sprchová zástěna, která se skládá ze tří pohyblivých dílů a lze ji tak zcela složit do vnitřního prostoru vany.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Sprchová baterie je vybavena speciální technologií, díky níž zůstává povrch chladný a nehrozí popálení. Závěsná umyvadlová skříňka je v zásuvkovém provedení s keramickým umyvadlem. Korpus a čela skříňky jsou v dřevodekoru dub.

Zásuvky mají kovové boky a plnovýsuv s tlumením. Celý set uceluje galerka se zrcadlem ve stejném provedení s dubovým dřevodekorem.

Koupelnový žebřík s pochromovaným povrchem

Původní otopné těleso bylo nahrazeno novým koupelnovým žebříkem s pochromovaným povrchem a prohnutým profilem, aby více zapadal do celého konceptu koupelny.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

V prostoru koupelny je navrženo i WC, které nebylo možné při rekonstrukci realizovat z důvodu, že rozvody domu se budou teprve v budoucnu měnit a bylo nutné nechat tento prostor volný.

Na toto bylo při návrhu pamatováno a po rekonstrukci svislých rozvodů je možné závěsné WC s podomítkovým modulem namontovat bez zbytečných zásahů do nové koupelny.

Revizní otvor do šachty je řešen skrytými revizními dvířky pod obklady. Jejich výhodou je pevný obvodový rám z hliníkové slitiny a dvoudílný pant s vysokou nosností.

Toaleta ve stejném duchu jako koupelna

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna – kombinací obkladu v bílé a béžové barvě.

WC bylo vybráno jako stojící kombi s menší hloubkou oproti standardu, a to vzhledem k původním rozměrům prostoru.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Závěsné WC s podomítkovým modulem nebylo možné realizovat z důvodu nutnosti zachování přístupové stěny, za kterou se nacházejí svislé stoupačky, jež se budou v budoucnu rekonstruovat. Takto je možné stojící WC lehce demontovat a stoupačku zpřístupnit.

Pro lepší komfort majitelů bytu byla toaleta doplněna oproti původnímu stavu o umývátko a bidetovou spršku.

Rekonstrukce vstupní chodby

Při rekonstrukci koupelny a toalety došlo i na úpravu vstupní chodby propojující jednotlivé místnosti bytu.

Zde se jednalo především o výměnu interiérových dveří, výměnu původního lina za plovoucí podlahu, stropního osvětlení a výmalbu.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Výběr dveří padl na křídlo s profilováním v provedení dubu se skleněnými matně bílými výplněmi.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Dveře do koupelny a na toaletu jsou realizovány jako posuvné s pískovaným matným sklem.

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Foto: Ing. arch. Jan Počepický a časopis PANEL PLUS

Původní WC

Ing. arch. Jan Počepický
Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám