Manželé se dvěma dětmi měli zkušenost s bydlením v rodinném domě i v paneláku. Přáli si jednoduchý účelný dům na dobrém místě v dosahu veřejné dopravy, který bude mít všechno to, co v bytě postrádali, především prostor hodně otevřený do zahrady, hodně úložného prostoru a odpovídající zázemí pro celou rodinu.

Slunná obdélníková parcela na klidném místě na konci malé obce dávala všechny předpoklady pro zdařilý výsledek.

Dvoupodlažní stavbu s asymetrickou sedlovou střechou architekt umístil do centra pozemku. Široké horizontální okno zvýrazňuje přesahující horní podlaží, které stíní jižní prosklenou plochu.

Dvoupodlažní stavbu s asymetrickou sedlovou střechou architekt umístil do centra pozemku. Široké horizontální okno zvýrazňuje přesahující horní podlaží, které stíní jižní prosklenou plochu.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Nabídka typových domů nás ale zklamala, dodavatelská firma nás nepřesvědčila, a tak jsme se rozhodli pro spolupráci s architektem Tomášem Binderem, kterého jsme znali,“ vysvětluje paní domu.

Kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF desek má praktický velký varný ostrůvek, dívat se při vaření prosklenou stěnou do zahrady je velmi příjemné. Pár kroků z kuchyně si majitelka domu pěstuje vlastní zeleninu a bylinky.

Kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF desek má praktický velký varný ostrůvek, dívat se při vaření prosklenou stěnou do zahrady je velmi příjemné. Pár kroků od kuchyně si majitelka domu pěstuje vlastní zeleninu a bylinky.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Jeden pozemek, čtyři zóny

Prvotní součástí návrhu byl koncept uspořádání pozemku. U jeho jižní hranice, odkud vede příjezd a vstup na parcelu, je umístěno samostatné garážové stání se skladem.

Interiér majitelka domu ladila do neutrálních tónů. Vinylovou podlahu v kouřovém odstínu zkombinovala s šedým a bílým nábytkem a teplými odstíny dřeva.

Interiér majitelka domu ladila do neutrálních tónů. Vinylovou podlahu v kouřovém odstínu zkombinovala s šedým a bílým nábytkem a teplými odstíny dřeva.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Jednoduchá stavba s plochou střechou odděluje zahradu od ulice a zajišťuje ochranu soukromí. Za ním následuje slunná jižní zahrada.

Vlastní obytný dům se dvěma podlažími a pultovou střechou je situován uprostřed parcely a soukromá část zahrady s terasou, rekreačním trávníkem i užitkovou zahrádkou se nachází v chráněné zóně na severní straně. Za plotem jsou už jen topoly a pole.

Ústředním bodem domu je dřevěné schodiště zavěšené na ocelových profilech, podobné moderní skulptuře. Rozděluje společnou obývací část na kuchyň s jídelnou a na sezení s „televizním zákoutím“.

Ústředním bodem domu je dřevěné schodiště zavěšené na ocelových profilech, podobné moderní skulptuře. Rozděluje společnou obývací část na kuchyň s jídelnou a na sezení s „televizním zákoutím“.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Jednoduchá obdélníková, geometricky uspořádaná dispozice nabízí přehlednost a účelnost spolu s úsporností. Díky otevřenému konceptu však působí příjemně vzdušným a velkorysým dojmem, i když zastavěná plocha domu je jen 90 m2.

Architekt otevřel ústřední obývací část prosklenými stěnami na jižní i severní stranu. Interiér, v němž se spojuje sezení, stolování a vaření, tak má velké množství světla, dobře provětrává a velkoplošné prosklené stěny lze odsunout, takže se z průhledného domu stává dům průchozí.

Přízemí je téměř celé průhledné, tři metry široké masivní prosklené plochy lze posunout a volně procházet domem z jihu na sever. Klima v interiéru pomáhají udržovat předokenní žaluzie.

Přízemí je téměř celé průhledné, tři metry široké masivní prosklené plochy lze posunout a volně procházet domem z jihu na sever. Klima v interiéru pomáhají udržovat předokenní žaluzie.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Na hlavní obývací prostor navazuje vstupní hala a spíž na straně jedné a pokoj pro hosty a koupelna na straně druhé.

Ve středu jej protíná výrazná linie otevřeného jednoramenného schodiště do patra, kde se z podélné severní chodby vchází do řady ložnic, orientovaných na jih.

Na severní straně se „schovává“ příjemně stíněná dřevěná terasa s pergolou. Díky skleněnému zastřešení se dá venkovní sezení využívat skoro za každého počasí.

Na severní straně se „schovává“ příjemně stíněná dřevěná terasa s pergolou. Díky skleněnému zastřešení se dá venkovní sezení využívat skoro za každého počasí.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Spojení příjemného s užitečným

Ruku v ruce s architektonickým návrhem kráčí i technické řešení. „Cílem architektonického návrhu bylo vytvořit za použití minimálních prostředků kvalitní bydlení s optickou a provozní vazbou na zahradu, praktickou dispozicí a přijatelnými provozními náklady,“ uvádí architekt.

Jednoduchá stavba s hladkou bílou fasádou má jednoduchý (a levný) zděný konstrukční systém kombinovaný s ocelovými sloupy. Je energeticky velmi úsporná a využívá pasivních solárních efektů prosklených ploch.

I v koupelně majitelka domu zvolila nadčasové řešení. Koupelna je obložena velkoformátovým keramickým obkladem v kontrastní kombinaci bílé a antracitové.

I v koupelně majitelka domu zvolila nadčasové řešení. Koupelna je obložena velkoformátovým keramickým obkladem v kontrastní kombinaci bílé a antracitové.

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Chtěli jsme otevírat okna i v zimě, proto jsme si nepřáli přímo pasivní dům, ale náklady na vytápění jsou velmi malé,“ dokládá paní domu.

„Proti přehřívání slouží předokenní žaluzie na el. pohon a konzolovitě vysunuté patro na jižní straně, zatím jsme se obešli bez klimatizace.“

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Bílý interiér přenechává hlavní „výtvarnou“ roli výhledům do zahrady. Dominantním prvkem je otevřené schodiště, množství nábytku je redukováno.

Nejdůležitější součást interiéru tvoří funkční vybavení – kuchyňská linka, posuvné stěny a řada vestavěných skříní v chodbě u ložnic. Dětské pokoje využívají prostory pod střechou jako zvýšené patro.

Půdorys patra

Půdorys patra

FOTO: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Při návrhu domu jsme kladli důraz především na světové strany, výhledy, vazby na zahradu a individuální požadavky klienta,“ potvrzuje architekt.

Ing. arch. Tomáš Bindr (1973)
Studoval matematiku a fyziku na Slezské univerzitě v Opavě a architekturu na VUT v Brně. Působil v architektonických studiích ARCHE´S a T atelier, od r. 2003 pracuje v Atelieru 38. Od r. 2007 působí jako pedagog na Technické univerzitě Vysoké školy báňské v Ostravě, v r. 2016 byl jmenován členem Akademie české ceny za architekturu.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz