Hlavní obsah

Geometrické vzory jsou opět v módě, nejzajímavější je harlekýn

Novinky, tnk

Trendem letošní sezóny v oblasti textilií a dekoru jsou bezesporu geometrické vzory. Ti, kdo chtějí sáhnout po nadčasové klasice, která se objevuje v bytové módě celkem pravidelně, mohou zvolit vzor harlekýn inspirovaný oblekem komického sluhy.

Foto: Original Style, Urbanara

Harlekýn je nesmrtelnou klasikou, kterou uplatníte jako vzor na různých podlahovinách.

Článek

Oděvní móda a trendy v oblasti bytového textilu a dekorací se odedávna doplňují. Důkazem toho je i vzor harlekýn, který je inspirován oblekem sluhy z Commedia dell´arte. Jde o motiv opakujících se barevných kosočtverců. Základem tohoto slavného vzoru je tak pestrý kostým.

Jde o poměrně výrazný dekorativní prvek, kterým by se v interiéru mělo šetřit. Pokud chcete, aby prostor působil uměřeným a střídmým dojmem, volte ho jako dominantní vzor, ostatní prvky už volte jednobarevné. Případně můžete kombinovat s dalšími nadčasovými geometrickými vzory.

Foto: Babyssimo, TakaTomo

Polštářky s kosočtverci dodají interiéru nadčasový vzhled.

Barevné kosočtverce dodají na živosti každé párty. Uplatňují se na jednorázovém papírovém nádobí i na ubrouscích. Vzor totiž odkazuje právě ke zmíněné komické divadelní postavě a barevné kosočtverce jsou tak symbolem dobré zábavy a vtipu.

Foto: Boyd Blue, Sisters Guild

Geometrické vzory se skvěle hodí k uměřenému severskému stylu.

Harlekýnem se můžete nechat jen volně inspirovat a sáhnout i po dekoracích s geometrickými vzory, které jej připomínají jen opticky.

Foto: iDecorate, TheRugSeller.co.uk

Trojúhelníkový vzor je skvělou alternativou podkud chcete v interiéru dosáhnout podobného efektu jako se vzorem harlekýn.

Geometrické opakující se vzory byly hodně oblíbené v kubistickém stylu. Inspiraci tak můžete hledat třeba i v domě u Černé Matky Boží v Praze, kde je k vidění řada krásných interiérových kousků s geometrickými prvky. [celá zpráva]

Foto: Granite Lane, NIK Online

Vzor můžete kombinovat i s motivem protáhlejších tvarů nebo trojúhelníků.

Jednoduché geometrické vzory jsou samy o sobě vkusnou dekorací, nemusíte se tak bát ani výraznější barevnosti nebo lesklých odstínů. Ty dodají interiéru punc luxusu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám