Hlavní obsah

Piana inspirují k tvůrčím výkonům muzikanty, architekty i designéry

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Českých Budějovicích začíná vznikat projekt s názvem Piano. Polyfunkční budova bude tvarově tento hudební nástroj i připomínat. Fasádu tak ozdobí rytmicky uspořádaná okna inspirovaná klávesami. Kombinace černé a bílé je obecně velmi nadčasová, zdobí i schody nebo květináče.

Foto: CMC (2x)

Stavba nese název Piano a je tvarově inspirována oblíbeným hudebním nástrojem. Vznikne na rohu ulic Mánesova a Lidická v Českých Budějovicích.

Článek

Administrativní centrum Piano má mít pět nadzemních podlaží, každé nabídne plochu přibližně 2000 m². Budova připomene nástroj především rastrem fasády. Ta tak z dálky vypadá jako klávesy koncertního křídla. Tvar křídla bude evokovat i vyklápějící se horní atika.

Budovu navrhl český ateliér s mezinárodní působností CMC architects. Půjde o jednu z budoucích architektonických dominant Českých Budějovic.

Foto: CMA

Fasádu stavby budou dekorovat okna připomínající svým tvarem klávesy.

Mezi křídly má být v přízemí umístěna průchozí pasáž ústící do atria, která se stane ústředním prostorem budovy.

Nástroj se stal inspirací i pro vznik schodiště

Nápaditým architektonickým počinem jsou i speciální schody v metru v čínské provincii Che-nan a městě Čeng-čou. Ty při chůzi vydávají tóny.

Jde tak o zábavnou hračku pro dospělé, která nápaditě zpestřuje veřejný prostor. Schodiště se ostatně tvarově k tomuto počinu přímo nabízí. [celá zpráva]

Foto: zifei, Newsflare.com

Schody do metra znějí jako klavír kdykoliv na ně někdo stoupne

Klávesy se objevují i jako motivy na povlečení, polštářích nebo květináčích. Jejich uměřená a jednoduchá barevnost se skvěle hodí rovněž k uměřenějšímu severskému stylu.

Foto: Arc and Family, DaWanda

Černobílý motiv kláves může zdobit i interiérové kousky.

Tyto kousky ocení také muzikanti a majitelé hudebních klubů. Ti by se mohli nechat inspirovat i hodinami ze starých vinylových desek, které jejich interiéru také dodají na stylovosti. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám