K domu patří polnosti, více než 15 hektarů, ale samotná obytná stavba zabírá jen asi 220 m2. Majitelé mají k půdě a přírodě hluboký vztah, který se dědí po generace.

Citlivě zvelebují exteriér – jejich zahrada, s láskou opečovávaná, působí přirozeně a harmonicky splývá s krajinou. Nepřehlédnutelné je přírodní jezírko a solitérní kameny.

Zimní zahradu milují

Nejoblíbenější částí domu je zimní zahrada, z níž je nádherný výhled do okolí. Aby dobře sloužila lidem i rostlinám, majitelé ji rozdělili na dvě části s individuálními topnými okruhy.

Zimní zahrada je rozdělena na dvě části, které se rozdílně vytápějí. V jedné jsou uspokojené pěstební nároky rostlin, v druhé je relaxační prostor pro majitele.

Zimní zahrada je rozdělena na dvě části, které se rozdílně vytápějí. V jedné jsou uspokojeny pěstební nároky rostlin, ve druhé je relaxační prostor pro majitele.

Bližší část ke kuchyni je relaxační a využívá se po celý rok, zbývající prostor zabírají rostlinky, zejména královny květin – orchideje. Rostliny mají speciální teplotní i vlhkostní režim a zazimované jsou při 10 °C.

Přísun světla bezpečně jistí fasádní a střešní okna (mají polyuretanovou ochrannou vrstvu, uvnitř dřevěné jádro), která se ovládají automaticky a reagují hbitě na vyšší teplotu či nečekaný venkovní déšť.

Rekonstrukce na jeden zátah

Obytný rekreační dům prošel náročnou přestavbou. Hlavním požadavkem byl výběr kvalitních materiálů a energetická úspornost.

Majitelé hned od začátku přistupovali k rekonstrukci s tím, že vše zvládnou kompletně, aby v budoucnu nemuseli provádět dodatečné stavební úpravy.

Manželé mají rádi přírodní materiály a využívají možnosti přiznaných trámů. Podlaha je pro snazší údržbu keramická a vinylová s dekorem dřeva.

Manželé mají rádi přírodní materiály a využívají možnosti přiznaných trámů. Podlaha je pro snazší údržbu keramická a vinylová s dekorem dřeva.

Starý dům dostal i novou fasádu a v místě původních hospodářských staveb stojí nová přístavba. Respektuje původní půdorys rozlehlých staveb, ale obvodové zdi jsou komplet nové, postavené z cihlového zdiva se zateplením. Jediným prvkem, který zůstal zachován, je štítová střecha.

V nové přístavbě se nachází volně propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Prostor shora osvětluje denní světlo, které vstupuje střešními okny.

V nové přístavbě se nachází volně propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Prostor shora osvětluje denní světlo, které vstupuje střešními okny.

Neplánované podkroví

Původní dům dnes obývají starší dcery, které jsou dospělé a rodiče pravidelně navštěvují. A právě v této obytné části se první úvahy o přestavbě nakonec zcela liší od finálního výsledku.

Majitelé si nejdříve přáli interiér s vysokými stropy, ale nakonec v patře neplánovaně vzniklo podkroví, za což jsou nyní rádi. Zjistili totiž, že potřebují úložné prostory.

V původním starším domku vzniklo neplánovaně podkroví, které obývá nejmladší dcera.

V původním starším domku vzniklo neplánovaně podkroví, které obývá nejmladší dcera.

Instalovali proto do patra rozvody topení, vody a prostor následně zateplili. Nakonec položili podlahu, a tak vzniklo podkroví, kde jsou pracovny (hostinské pokoje) a dětský pokoj.

Tam, kde původně bývaly hospodářské budovy, je centrální společenský prostor, který velkoryse prosvětlují střešní okna. Obývací pokoj je volně propojený s kuchyní a jídelním koutem.

Vstup do zrekonstruovaného domu okamžitě zaujme upravenou zahradou, které vévodí nádherné přírodní jezírko.

Vstup do zrekonstruovaného domu okamžitě zaujme upravenou zahradou, které vévodí nádherné přírodní jezírko.

Ložnice se nachází za jídelním koutem a je z ní možné přímo vstoupit do vnitřního atria.

Kuchyňský kout, kde majitelka vaří, propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.