Hlavní obsah

Milionář věnoval svůj dům, který je architektonickým klenotem, muzeu

Novinky, nes

Není obvyklé, aby se majitel domu rozhodl svůj příbytek věnovat muzeu. Američan James Goldstein z Los Angeles ale přesně tohle udělal. A není to ledajaký dům, jímž místní Muzeum umění podaroval. Většina lidí si jej může vybavit z filmu bratří Coenů Big Lebowski, případně ze snímku Charlieho andílci: Na plný pecky režiséra McG (vlastním jménem Joseph McGinty Nichol), ve kterých si „zahrál”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní dům známý z filmu Big Lebowski věnoval jeho majitel muzeuVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že Los Angeles by mělo být moderním městem, které hledí do budoucnosti, na rozdíl od starších měst v Americe. Nelíbí se mi, když lidé stavějí domy, které jsou jen replikami něčeho, co tu bylo už v 19. století. Chtěl bych, aby lidé stavěli domy stylem, který tu dosud nebyl, a posunovali se tím směrem k zítřku, ne ke včerejšku. Doufám proto, že můj dům bude sloužit jako inspirace pro takový způsob uvažování," říká James Goldstein, multimilionář a vášnivý milovník NBA.

Foto: Profimedia.cz

Nejnádhernější výhled na město se nabízí z dvojitého lůžka kosého tvaru v obývacím pokoji.

Jeho dům, nazvaný Sheats Goldstein Residence, patří k nejznámějším budovám v Los Angeles. Je dílem architekta Johna Lautnera, jenž je žákem a následovníkem Franka Lloyda Wrighta.

Stavba je považovaná za ukázkový příklad tzv. organické architektury.

Víte, že...
Vzhled staveb vybudovaných na principech organické architektury autoři odvozují od okolní přírody a také od osobnosti člověka, pro nějž jsou budovány. Jinými slovy, takto postavené domy jsou vždy navrženy tak, aby co nejlépe zapadly do prostředí, v němž stojí, a zároveň by vždy měly být v něčem unikátní tak, aby připomínaly unikátní vlastnosti svého majitele.

Dům byl v letech 1961 až 1963 postaven pro manžele Sheatovy a jejich rodinu. Když Goldstein kupoval dům v roce 1972, získal jej ve stavu, kdy už vyžadoval jisté úpravy.

S žádostí o pomoc se tedy obrátil na autora návrhu, Johna Lautnera, s nímž pracoval na rekonstrukci domu a jeho dovedení k dokonalosti, jak oba muži finální stav hrdě nazvali.

Foto: Profimedia.cz

V rámci úprav, na nichž spolupracoval s architektem JOhnem Lautnerem navrhl spoustu detailů samotný majitel domu, James Goldstein. Okna bez rámů patří mezi ně.

Lautner je přitom autorem návrhu nejenom domu jako takového, ale prakticky veškerého vybavení v něm, ať již to je osvětlení, nábytek, koberce atd.

Dům i jeho interiér a veškeré zařízení jsou navrženy jako jeden celek, což je možnost, která se u tak velkého projektu nenaskytne každému architektovi.

Foto: Profimedia.cz

Kazetový betonový strop je perforovaný miniaturními světlíky.

Stavba má konstrukci z na místě litého betonu, oceli, dřeva a skla. K jejím nejznámějším prvkům patří betonový kazetový strop, jejž architekt perforoval 750 otvory vyplněnými sklenicemi sloužícími jako miniaturní světlíky.

Dna sklenic jsou přitom povysunuta nad úroveň střechy, což jí dodává zajímavý, hravý vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Dům byl navržen jako celek, včetně interiéru a veškerého jeho zařízení. To co funguje v něm, by v jiném prostoru vůbec fungovat nemuselo.

Dům zasluhuje pozornost i z hlediska svého technického řešení, které předběhlo svou dobu. Jednotlivé místnosti jsou navrženy tak, aby v nich nebylo nutné používat klimatizaci. Vzduch v nich cirkuluje přirozeně, pouze na principu fyzikálních zákonitostí. Topení je rozvedeno v podlahách, jimiž vedou měděné trubky s teplou vodou, které ohřívají i vodu v bazénu.

Zajímavostí jsou okna v bazénu, která byla v době svého vzniku rovněž velice nezvyklým prvkem. Ve skutečnosti byla praktickým řešením pro paní Sheatovou, která tak mohla pracovat ve svém studiu a okny viděla děti hrající si v bazénu nad sebou, takže o nich měla neustálý přehled.

V domě je pět ložnic, velký, původně zcela otevřený (nyní zasklený) obývací pokoj a další místnosti.

Foto: Profimedia.cz

Interiér stavby je natolik výjimečný, že jej často využívají jako kulisu pro focení svých nejnovějších kolekcí nejlepší světové módní značky.

„Mou nejoblíbenější částí domu je ve skutečnosti celý tento dům. Myslím to tak, že když projdete malými vstupními dveřmi, zahnete v tom úzkém prostoru s nízkým stropem a dojdete až sem, najednou se před vámi otevře nejen on, ale i výhled na Los Angeles. A vy máte pocit, že byl postaven ve vztahu k zemi, k moři a obloze, jež se klene nad Tichým oceánem a pobřežím města," říká Michael Govan, ředitel losangeleského muzea, jemuž dům připadl.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám