Hlavní obsah

Netradiční rodinný dům s nádechem exotiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimalistický rodinný dům s bazénem a jakoby levitujícím ostrůvkem připomíná vzdálenou exotickou destinaci. Stejně tak velkoryse navržený interiér je na první pohled víc světový než domácí.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Z letadla připomíná dům navržený do L hokejku. Tvar umožnil vytvoření atria s bazénem. Architekti použili na fasádu kombinaci omítky a obkladu z cedrového dřeva. Velkoformátová okna mají subtilní hliníkové rámy.

Článek

Nejdřív to byl velký koníček, dnes je z něj profese. Zuzana Novotná navrhuje interiéry bytů, restaurací, první zakázkou byl kadeřnický salon. Nedávno dokončila svoji zatím největší zakázku – vlastní dům, který s manželem Jiřím postavili na kraji Českých Budějovic.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Vstup z boční strany domu, který ohraničují dvě ulice, koresponduje s minimalistickou architekturou stavby.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Bazén není typový, ale na jeho stavbu byly použity betonové dlaždice a fólie tyrkysové barvy. Ostrůvek při plném napuštění vypadá, jako by levitoval.

Uhlídat smršť nápadů, do nichž se promítly fantazie a různé styly z celého světa, a přesto vytvořit harmonický celek, v němž každá místnost, kus nábytku či detail mají své kouzlo, příběh, nebylo jednoduché.

Spolu s dlouholetým kamarádem, zkušeným odborníkem a dnes už také kolegou Martinem Vojtíškem ze studia CB Design se to Zuzaně povedlo.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

K domu patří velký pozemek s udržovanou zahradou. Střecha je extenzivní zelená a pochozí.

V průběhu příprav a projektování se oba vzájemně ovlivňovali, promýšleli každý detail. Martin navíc vybíral prováděcí firmy a dohlížel na kvalitu prací. Zvládli kompletní návrh interiéru, venkovního bazénu a jeho okolí i drobné úpravy dispozice, především její větší otevření.

Pro prováděcí a dodavatelské firmy byl dům výzvou, zejména vzhledem k unikátním řešením a netradičně použitým materiálům.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Skříně v prostorné šatně mají dveře z bezpečnostního skla a madla z přírodní kůže.

Zuzana s manželem, reprezentačním hokejistou, se po návratu z Ameriky rozhodli dům dodělat.

„Vždycky jsme věděli, že se do Čech vrátíme. Jirka chtěl bydlet ve městě, já na samotě u lesa. Pozemek, který jsme koupili, byl na okraji Budějovic, a v té době tu nestály žádné domy. Oba jsme panelákové děti. Nechtěli jsme žít v něčem standardním, rozhodující byla samozřejmě i velikost,“ přibližuje Zuzana.

Proto autoři stavby, architekti Jan Krátký a Mirek Vodák vycházeli z podmínek rohové parcely z jedné strany ohraničené poměrně frekventovanou silnicí. Manželé investovali značnou částku do protihlukové izolace.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Malířka Petra Vichrová přenesla z malého obrázku na stěnu vítací poutač Las Vegas ve stylu 50. let. Musela pracovat z lešení.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

V pracovně v přízemí převládají barvy Srí Lanky, rozkládací čalouněné pohovky jsou od francouzské firmy Roche Bobois, doplňky Kare Design.

A protože se časem změnil i územní plán a výstavba okolo houstla, bylo nutné dům také odclonit. Čisté jednoduché linie patrového domu z letadla mimochodem připomínají brankářskou hokejku.

Fasáda je kombinací omítky a obkladu z cedrového dřeva. Na plochu 250 m2 se vešly 4 pokoje, 3 koupelny včetně dětské, prostorné šatny a technické zázemí.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Obývací pokoj spojený přímo s atriem a bazénem majitelka domu zařídila směsí z obchodů Kare Design, Snel furniture a sedacím nábytkem Roche Bobois. Pár kousků je z bazarů. Strop zůstal záměrně neutrální a bez omítky, aby vynikl kontrast.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

V kuchyni majitelka domu zvolila jako dominantní materiál nerez. Protože nerada věci schovává, zavírá skříňky vysokými dveřmi z čirého bezpečnostního skla.

K domu patří vybavená venkovní kuchyň, v létě není problém zajít do kina na zahradě. Doma v kuchyni Zuzana rezignovala na praktickou stránku – varný ostrůvek je nerezový, regály zakrývají dveře z bezpečnostního skla vysoké až ke stropu, madla vybrala z pravé kůže.

„Nerada něco skrývám, proto jsem zvolila sklo. Věci, které jsou vidět, totiž žijí. Baví mě vzít si podle nálady hrnek na čaj, dělat si život hezčí,“ komentuje. Knihovna v obývacím pokoji s policemi z dubu není jen kusem nábytku.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Venkovní kuchyň je možné používat celoročně. Je tu lednice, pípa je originál z plzeňského Prazdroje, autenticitu dodává nábytek z masivního dřeva ve stylu vintage.

K vystaveným předmětům mají manželé osobní vztah, jsou tu mimo jiné rodinné fotografie. Pás posuvných oken v hliníkových rámech spojuje obývací pokoj s atriem.

Když je venkovní bazén plný vody, ostrůvek uprostřed působí dojmem, že se vznáší nad hladinou. Prázdninovou atmosféru podpořil tvar, tyrkysová fólie a velkoplošné dlaždice vyrobené v nedaleké betonárce.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů v patře, zařízená v zámeckém stylu, má díky velkoformátovým oknům přímý výhled do atria s bazénem.

Exkluzivní jsou koupelny. Jedné z nich dominuje solitérní vana a sprchový kout s portrétem Marilyn Monroe. Zuzana s Martinem sami vybírali motivy tapet. V Itálii je pak nechali natisknout na vliesový podklad.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Koupelna majitelů navazuje na ložnici a šatnu.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Sanitární keramiku doplňuje dubová umyvadlová deska.

Zaujalo nás - Majitelka a designérka v jednom

„Jsem jako houba. Kdekoliv se ve světě octnu, nasávám atmosféru. Hned na letišti si kupuji časopisy o bydlení, miluji různé katalogy. Mám ráda skandinávský styl, dřevostavby, na druhou stranu syté exotické tóny – cyklámen, tyrkysovou a barvu kari. Ty se v Čechách hůř aplikují. Vypadají totiž jinak, když na ně svítí slunce.

Foto: Tomáš Dittrich, www.mujdum.cz

Nábytek do dětského pokoje v námořnickém stylu vyrobily místní truhlářské firmy.

Nejblíž je mi Asie a buddhismus. Dobře se cítím na Srí Lance, kde mě nadchly vily z doby kolonizace, mix Anglie a Indie. Ráda kombinuji zdánlivě nekombinovatelné. Manželovi se má práce naštěstí líbí, zařizování nechal na mně,“ vysvětluje Zuzana. Připouští, že mnohdy nakupuje živelně a do zásoby.

Technické údaje

Plocha pozemku: 2 500 m2

Zastavěná plocha domu: cca 210 m2

Zastavěná plocha garáže: cca 65 m2

Sklad nářadí: cca 16 m2

Konstrukce: železobetonový nosný skelet, vnější kontaktní zateplení a omítka, část fasády obložena cedrovým dřevem, zelená extenzivní pochozí střecha

Výplně otvorů: okna a velkoformátové prosklené plochy s izol. trojskly a hliníkovými rámy, vnitřní dveře dřevěné lakované do obložkových zárubní, dveře atypické skleněné posuvné

Vytápění: plynový kotel, v domě je připravené připojení na tepelné čerpadlo vzduch/voda, v celém domě je podlahové vytápění, doplněno topnými žebříky v koupelnách

Návrh stavby: Ing. arch. Miroslav Vodák, Jan Krátký

Karolína Nosková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám