Mladá rodina se dvěma malými dětmi toužila po vlastním bydlení. K dispozici měla nepříliš velkou parcelu (316 m2) ve městě Imbari, v japonské prefektuře Ehime. Její tvar není úplně nejšťastnější.

Přibližně v polovině své šířky se pozemek v pravém úhlu stáčí do strany, a tak architekti vymysleli stavbu s poněkud atypickým půdorysem.

Interiér je přirozeně propojen s exteriérem.

Interiér je přirozeně propojen s exteriérem.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Čajovou místnost je možné téměř zcela otevřít.

Čajovou místnost je možné zcela otevřít.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Z obytné části je hezký výhled na sad za domem.

Z obytné části je hezký výhled na sad za domem.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Dům je tvořen třemi oddíly, které propojuje již zmiňovaná šátková střecha vykružující nad nimi ladný oblouk. Krajní blok je pouze jednopodlažní a je v něm uložena tzv. japonská místnost s rohožemi a hezkým výhledem do zahrádky, k níž z vnější strany přiléhá zastřešené stání pro automobil.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Zcela na kraji domu je vyčleněn prostor sloužící jako garáž.

Zcela na kraji domu je vyčleněn prostor sloužící jako garáž.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Naproti němu je hlavní dvoupodlažní část domu, kde je v přízemí kuchyň s obývacím pokojem a jídelnou. Nad nimi v patře je ložnice rodičů s toaletou, pokoje dětí a velká chodba lemující otevřený prostor nad obývákem sloužící jako herna.

Jídelní zóna je zařízená ve světlých odstínech.

Jídelní zóna je zařízena ve světlých odstínech.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Obývací pokoj je od jídelní zóny a kuchyně odlišen vyvýšenou podlahou.

Obývací pokoj je od jídelní zóny a kuchyně odlišen vyvýšenou podlahou.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Hezkým nápadem je lavice lemující zábradlí nad volným prostorem obývacího pokoje.

Hezkým nápadem je lavice lemující zábradlí nad volným prostorem obývacího pokoje.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

V herně je velmi hezkým prvkem lavice, která lemuje zábradlí po celé jeho délce. Děti tak mají možnost všude posedávat, zatímco shlížejí dolů na rodiče a kdykoli s nimi mohou komunikovat, aniž by kvůli tomu musely neustále sbíhat dolů po schodišti.

Mezi ložnicí rodičů a pokoji dětí je chodba fungující jako herna.

Mezi ložnicí rodičů a pokoji dětí je chodba fungující jako herna.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Prostor mezi oběma částmi domu je sice venkovní, ale chráněný zdí a střechou. Nenásilným způsobem tak propojuje interiér s exteriérem a v teplých dnech, kdy je možné nechat otevřená velká posuvná okna, působí vnitřek domu mnohem větším dojmem, než jaký ve skutečnosti je.

Pokoje dětí jsou řešeny nápaditě.

Pokoje dětí jsou řešeny nápaditě.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Strop je obložen překližkou s výraznou kresbou.

Strop je obložen překližkou s výraznou kresbou.

FOTO: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Dům, který je ryzí dřevostavbou, zabírá na pozemku 118,63 m2, přitom svým obyvatelům nabízí celkovou plochu podlah 136,58 m2.

Uspořádání přízemí (vlevo) a prvního patra: 1 - kuchyň, 2 - jídelna, 3 - šatna, 4 - obývací pokoj, 5 - koupelna, 6 - toaleta, 7 - obouvárna, 8 - vstup, 9 - terasa, 10 - japonská místnost, 11 - dětský pokoj,

Uspořádání přízemí (vlevo) a prvního patra: 1 - kuchyň, 2 - jídelna, 3 - šatna, 4 - obývací pokoj, 5 - koupelna, 6 - toaleta, 7 - obouvárna, 8 - vstup, 9 - terasa, 10 - japonská místnost, 11 - dětský pokoj,12 - herna, 13 - ložnice rodičů, 14 - pracovna, 15 - kryté stání pro vůz, 16 - zahrádka

FOTO: y+M design office