Hlavní obsah

Bezbariérový domov, kde mohou podle potřeb žít tři generace

Bezbariérové bydlení se stává čím dál vyhledávanější. Představujeme vám dům, který splňuje požadavky na dobré soužití se staršími osobami a zároveň nabízí nízké provozní náklady a atraktivní vzhled.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz (9x)

Dům jednoduchého obdélníkového tvaru s nízkou sedlovou střechou a proskleným rizalitem považují majitelé domu za optimální kompromis mezi starší zástavbou a moderní architekturou.

Článek

Manželé s dcerou se rozhodli vybudovat nový dům, vhodný pro společné bydlení i s invalidní babičkou. Rovinatý pozemek v malé obci, obklopený převážně starší zástavbou, sliboval příjemné, klidné a bezpečné prostředí.

Na parcelu s jižní orientací hledali přízemní dům o velikosti do 150 m2 zastavěné plochy s nízkoenergetickými parametry a bezbariérovým řešením. Nejdříve se vzhledem k energeticky úsporným vlastnostem poohlíželi mezi dřevostavbami, nakonec se ale rozhodli pro zcela jinou technologii.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Krytá terasa na jihozápadním rohu domu je pokračováním jídelny. Podél domu vede široký dlážděný příjezd ke garážovým stáním, která se nacházejí v zadní části zahrady. V létě stojí auta na dláždění a kryté stání slouží jako stíněná terasa.

„Dům Minerva z nabídky společnosti Hoffmann z Chrudimi nám vyhovoval jak velikostí, tak dispozicí. Betonový konstrukční systém Velox má vynikající tepelněizolační vlastnosti,“ shrnuli na úvod své rozhodnutí majitelé domu.

„Na náš pozemek se dokonale hodí, je umístěn k ulici, a chrání tak jižní část zahrady s terasou a trávníkem. Na parcele stojí samostatně ještě kryté garážové stání. Nechtěli jsme, aby zabíralo místo v domě, a v létě navíc slouží jako báječná stinná pergola.“

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Od Minervy, římské bohyně moudrosti, věd a umění, převzal dům stejného jména jasný racionální základ. Obdélníkový půdorys je přehledně rozdělen na společnou denní část s kuchyní a jídelnou (na západní straně) a klidovou část se třemi ložnicemi ve východní polovině domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Sokl a část fasády jsou obloženy cihelným páskovým obkladem. Oproti typovému projektu chrání hlavní vstup stříška podepřená sloupky.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z každé místnosti orientované na jih se dá vyjít francouzským oknem ven. Dřevěné podbití a okna ladí s přírodní barevností celého exteriéru.

Místnosti propojuje podélná chodba, vstup a zázemí (šatna, WC, koupelna). Jsou v souladu se zásadami nízkoenergetického stavění orientovány na sever, obytné místnosti mají jižní orientaci.

Dispozice byla upravena pro větší pohodlí, a především pro pobyt osoby na invalidním vozíku.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Oproti typovému projektu má dům předsazené závětří se stříškou a koupelna se spojila s technickou místností v jeden prostor s velkým sprchovým koutem o šířce 120 cm, kam může vjet i vozík. Pokoj babičky má vlastní WC s umyvadlem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyň má okno na západ a přímo navazuje na jídelnu. Podlahu ve většině domu pokrývá keramická dlažba – snadno se udržuje a nejlépe se hodí na podlahové vytápění. Dezén běleného dřeva je na pohled k nerozeznání od originálu.

S místem se hospodaří velmi racionálně. Místnosti mají vyváženou velikost tak, aby bydlení bylo pohodlné, ale náklady na vytápění a provoz domácnosti zbytečně nerostly.

Nezbytné úložné prostory se nacházejí v řadě vestavěných skříní podél chodby. Majitelům domu se na projektu líbilo i to, že z každého pokoje se dá vyjít francouzským oknem ven do zahrady.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Roh obývacího pokoje zaplnil krb s šamotovou akumulační vložkou – hřeje ještě druhý den po zatopení. K úsporám energie přispívá i teplovzdušný rozvod do společné obývací části a chodby.

Vnější tvář domu představuje vyvážený kompromis mezi tradičním a moderním stylem. Nízká valbová střecha zapadá do lokality sousedící se staršími rodinnými domy, francouzská okna a rizalit s prosklenou fasádou až po trojúhelníkový štít představují moderní architektonické prvky.

Dispozice a vybavení interiéru, které zařídila paní domu, se nesou ve zcela moderním duchu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelna je řešena jako bezbariérová, podlaha s keramickou dlažbou plynule přechází ve velký sprchový kout, přizpůsobený pro vjezd invalidního vozíku. Obklady a dlažby Rako skvěle zapadají do celkového rázu interiéru.

Konstrukční systém Velox tvoří stěny lité z betonu do ztraceného bednění ze štěpkocementových desek, fasády jsou kontaktně zatepleny grafitovým polystyrenem o tl. 150 mm. Vytvářejí masivní pevnou a trvanlivou konstrukci s dlouhou životností a zároveň dokonale tepelně izolovanou obálku s velkou schopností akumulace tepla.

K energetické úspornosti přispívá i důsledné vyloučení tepelných mostů. Dobře izolován je například i překlad v proskleném štítu obývacího pokoje.

„Technologie funguje skvěle,“ říká majitel domu. „Interiér je hodně prosklený, ale vůbec se nepřehřívá.“

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 148,2 m2

Podlahová plocha: 117,6 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základové deska, konstrukční systém Velox (betonové monolitické stěny a stropy vylévané do ztraceného bednění ze štěpkocementových desek, vnější kontaktní zateplení grafitový polystyren 150 mm), dřevěný trámový valbový krov, fasáda omítnuta hladkou omítkou

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, dveře dřevěné lakované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové, v obývacím pokoji podlahové, v ložnicích radiátory, krb s šamotovou akumulační krbovou vložkou a teplovzdušným rozvodem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám