Jak architekt Takenori Miura z ateliéru Starpilots vysvětluje, rodina byla ochotna přijmout prakticky jakékoli řešení, jenom když nebude muset stěhovat působiště zaběhlé firmy z daného místa.

Dům je rozdělen do tří částí.

Dům je rozdělen do tří částí.

FOTO: Satoshi Asakawa

Dům svým nevšední vzhledem osvěžuje danou částí města.

Dům svým nevšedním vzhledem osvěžuje danou část města.

FOTO: Satoshi Asakawa

„Chceme udržet chod firmy tady, i kdybychom se měli vzdát až 2/3 domu. Dokonce, i kdybychom tu měli mít jen recepci, chceme svůj podnik vést odtud, kde byl vždycky,“ uvedl klient architektovi jako důvod, proč chce navrhnout dům za tak nepříznivých podmínek.

Zadní část domu.

Zadní část domu

FOTO: Satoshi Asakawa

Jižní terasa je chráněná ze tří stran.

Jižní terasa je chráněna ze tří stran.

FOTO: Satoshi Asakawa

Na kuchyň v poschodí bezprostředně navazuje jídelní zóna s zajímavým stolem.

Na kuchyň v poschodí bezprostředně navazuje jídelní zóna se zajímavým stolem.

FOTO: Satoshi Asakawa

Architekt proto nabídl rodině projekt, jehož podstatou je dům umožňující pozdější oddělení až dvou třetin tak, aby na místě zůstal plně funkční objekt. Tomuto budoucímu oddělení odpovídá i tvar budovy, která je rozdělena do tří oddílů, z nichž dva krajní se směrem do hlavní ulice zužují a od ní pak rozšiřují.

Středová část pak má logicky nejširší čelní fasádu a nejužší je na zadní straně. Jednotlivé dělicí linie domu vznikly jako reakce na možný směr vedení předpokládané ulice. Zatímco jedna kopíruje okraj ulice, druhá jí vychází vstříc hlavně z estetických důvodů.

FOTO: Satoshi Asakawa

Rodina si prozatím může užívat spousty volného místa a vzdušného prostoru.

Rodina si prozatím může užívat spoustu volného místa a vzdušného prostoru.

FOTO: Satoshi Asakawa

V kuchyni se hezky doplňuje dřevo s bílými obklady ve vysokém lesku.

V kuchyni se hezky doplňuje dřevo s bílými obklady ve vysokém lesku.

FOTO: Satoshi Asakawa

Jídelna se je zanořena do středové části domu.

Jídelna se je zanořena do středové části domu.

FOTO: Satoshi Asakawa

V přízemí domu je v části, která by měla zůstat zachována, umístěna provozovna pohřební služby. Zbývající prostory slouží jako zázemí pro firmu.

Je zde umístěna kuchyňka, toaleta se sprchovým koutem a místnost, která má sloužit jako pracovna i místo pro jednání s klienty.

FOTO: Satoshi Asakawa

Koupelna v poschodí zůstane zachována i po odstranění části domu.

Koupelna v poschodí zůstane zachována i po odstranění části domu.

FOTO: Satoshi Asakawa

Netradičně řešené úložné prostory v horním patře.

Netradičně řešené úložné prostory v horním patře

FOTO: Satoshi Asakawa

Horní podlaží je zcela vyhrazeno pro soukromý život rodiny. V části, která má zůstat, je ložnice, kuchyň s jídelním koutem a prostorná koupelna s toaletou, sprchou i vanou.

Část podlaží, o niž by měla rodina v budoucnu přijít, je vyhrazena pro relaxaci a slouží také jako úložný prostor.

FOTO: Satoshi Asakawa

Pracovna je umístěna ve středovém dílu domu v přízemí.

Pracovna je umístěna ve středovém dílu domu v přízemí.

FOTO: Satoshi Asakawa

V současné podobě má pozemek 209 m2, přičemž dům na něm zabírá 132 m2. Celkový součet podlah činí v takto kompletním stavu 195 m2.

Přízemí domu s vyznačenou čárou, kam až by měla v budoucnu sahat nová ulice.

Přízemí domu s vyznačenou čárou, kam až by měla v budoucnu sahat nová ulice.

FOTO: Starpilots (2x)

První poschodí

První poschodí