Hlavní obsah

Dům klame vzhledem. Z každé strany je jinak vysoký

24. 9. 2015, 6:11
Novinky, nes

Majitel pěkného pozemku v hrabství Hampshire s nádherným výhledem na pole a úžinu Solent za ním chtěl postavit velký dům pro svou rodinu. S požadavkem o návrh se obrátil na studio OB Architecture. Získal domov, který je plný světla a právě tento výhled mu v maximální míře téměř na každém kroku odhaluje.

Foto: Martin Gardner

Z domu je hezký výhled na pole. Díky netradičně řešené střeše i z horního patra.

Článek

Nový dům, který chtěl klient postavit v moderním stylu, stojí v tzv. oblasti zvláštního významu, jinými slovy, architekti museli dodržet několik striktních pravidel platných pro výstavbu v dané lokalitě. Jedním z nich byla sedlová střecha.

Foto: Martin Gardner

Dům měl svou výškou odpovídat okolním stavbám.

Foto: Martin Gardner

Objekt z čelní stavby působí nenápadným, skromným dojmem.

Dům rovněž bylo třeba navrhnout tak, aby z čelní strany působil pokud možno skromným dojmem a nenápadně tak zapadl mezi dva jednopatrové domky stojící na obou stranách v sousedství.

Foto: Martin Gardner

Interiér je zařízen v moderním stylu.

Foto: Martin Gardner

Přízemí funguje jako společenská zóna, kde je propojena kuchyň a obývací pokoj.

Foto: Martin Gardner

Digestoř nad varnou plochou na kuchyňském ostrůvku má atypický tvar.

Architekti nabídli svému klientovi šalamounsky řešený dům s celkovou plochou podlah 400 m2, který se zepředu opravdu tváří jako jednopatrový, ovšem právě vysoká sedlová střecha se na zadní straně už rozhodně tak poslušně nesvažuje.

Naopak, ponechává velkou část fasády otevřenou, a to až do výšky druhého patra. Obyvatelé tak mají příjemný výhled daleko do polí a navíc uvnitř domu i mnohem více místa, o které by šikmou střechou jinak přišli.

Foto: Martin Gardner

Díky chytře řešenému návrhu domu jsou všechny obytné místnosti plné světla.

Foto: Martin Gardner

Přehřívání interiéru lze zabránit pomocí stínících prvků umístěných v interiéru.

Foto: Martin Gardner

Světlounce šedé obklady odpovídají bílému interiéru zbytku domu.

Majitelé domu jsou nyní spokojeni, protože jejich ryze moderní dům odpovídá potřebám současné rodiny. Tomu odpovídá i volba stavebních materiálů.

Sedlová střecha je z falcované oceli, fasády jsou obloženy cedrem a maximum stěn je otevřeno tak, aby do interiéru pronikalo co nejvíce denního světla a tepla. Úlitbou místním zvyklostem je pak umístění komínu po straně domu.

Interiér architekti navrhli už vyloženě v soudobém trendu, tj. čistě bílou výmalbu stěn doplňují prvky v odstínech šedé, z kovu a dřeva. Každodenní život rodiny se odehrává na úrovni přízemí, kde je velký prostor slučující v sobě funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. S ním sousedí herna, studovna a za nimi umístěná technická místnost, z níž lze vstoupit do garáže.

V horním patře jsou tři pokoje se společnou koupelnou a ložnice rodičů s vlastní koupelnou.

Foto: Martin Gardner

Návrh uspořádání přízemí

Foto: Martin Gardner

Návrh uspořádání prvního patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků