Hlavní obsah

Chloubou Rohrerovy vily se stala soustava říms a dekorativních polosloupů

Novinky, Text: Jindřich Vybíral, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Leopold Bauer navrhl přestavbu, která z menší budovy udělala prostornou elegantní a reprezentativní vilu. Stavba s tenisovými kurty, bazénem a tanečním sálem sloužila rodině majitele brněnské tiskárny.

Foto: Autorský tým Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Veslařská 234, čp. 339, Brno 12-Pisárky

Článek

Za stavebníka domu bývá považován Christian d´Elvert, historik a komunální politik, který byl po tři období brněnským starostou. Není ale vyloučeno, že koupil pozemky na dnešní Veslařské ulici i s dokončenou novostavbou. Neznámý stavitel jí dal podobu palladiánské příměstské vily inspirované antickou architekturou.

Stavba měla centrální dispozici. Obytné místnosti ve zvýšeném přízemí tak byly seskupeny kolem čtvercového salónu, který se otevíral verandou do východní strany vily.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Stavbu krášlí působivé sloupoví.

Na severní straně bylo u salónu okázalé podkovovité schodiště. Hlavní strany vily byly harmonicky členěny soustavou říms a polosloupů. Hlavní osu vyznačovaly pravoúhlé výstupky, východní pak byl zdůrazněn štítovým průčelím verandy.

Architekt Leopold Bauer vilu zvětšil

Nový vlastník vily Rudolf Rohrer, majitel největší brněnské tiskárny a prezident spolku moravských tiskařů, se rozhodl v roce 1910 vilu rozšířit. O projekt přestavby požádal právě Leopolda Bauera.

Podle jeho plánů byla budova zvýšena o jedno poschodí, ve kterém byly umístěny pokoje rodičů a starších dětí. V ústředním prostoru vily byla zařízena jídelna a obytné místnosti byly přeměněny na salón a pánský pokoj.

Zbývající prostory přízemí po přestavbě sloužily hostům a stavebníkově dceři.

Foto: autorský tým Slavné brněnské vily

Interiéry vily jsou hodně prostorné.

Architekt zachoval styl neorenesančních fasád, stavbu zdobil jen jednoduchými geometrickými poli mezi okny. Další úpravy byly podle Bauerova projektu provedeny v roce 1914, kdy byl přistavěn výstupek s tanečním sálem.

Novodobou podobu nadstavby prozrazovala menší výška místností. Přístavba se také lišila od staršího jádra stavby širokými okny. V parku byly při přestavbě vytvořeny i tenisové kurty a bazén.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám