Architekti postupovali tak, jak tomu bývá v případě historických objektů často zvykem - ponechali obvodové cihlové zdivo a veškeré podlahy a stěny uvnitř odstranili. Do takto vytvořeného obalu pak vsadili dvě části.

Tou první je samostatně vytvořený blok, který ze strany a shora obklopuje vlastní obytná, skulpturálně vytvořená část, autory hravě nazvaná „stromový dům“.

Vnější obálka domu zůstala v původní podobě, interiér se ovšem významně změnil.

Vnější obálka domu zůstala v původní podobě, interiér se ovšem významně změnil.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Obývací pokoj je zaléván spoustou světla prosklenými dveřmi a velkým obloukovým oknem nad nimi.

Obývací pokoj je zaléván spoustou světla prosklenými dveřmi a velkým obloukovým oknem nad nimi.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Dubový box ponechali architekti vykouknout z fasády domu.

Dubový box nechali architekti „vykouknout” z fasády domu.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Rozdíl mezi původní, cihlovou obálkou a nově vsazeným interiérem je značný. Architekti na něj použili překližku a dubové dřevo. Interiér tak působí nečekaně teplým a útulným dojmem.

Z dubového dřeva je vytvořen již zmiňovaný box skrývající v sobě koupelnu a technické zázemí domu.

Vstup do domu

Vstup do domu

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Do překližkového jádra jsou integrované četné úložné prostory.

Do překližkového jádra jsou integrovány četné úložné prostory.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Interiéru domu vládne překližka.

Interiéru domu vládne překližka.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Z důvodů protipožární bezpečnosti je schodiště od obývacího pokoje odděleno dvojicí posuvných dveří, které lze přes den roztáhnout a prostor pokoje o něco zvětšit.

Z důvodů protipožární bezpečnosti je schodiště od obývacího pokoje odděleno dvojicí posuvných dveří, které lze přes den roztáhnout a prostor pokoje o něco zvětšit.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Masivní dubovou část navíc nechali architekti „vyhlížet“ skrz cihlovou fasádu do ulice. Překvapení ze změny stavebního materiálu není díky tomu pak pro návštěvníka po vstupu do domu tak veliké.

Dřevo se objevuje na fasádě i na úrovni poschodí, kde rámuje dveře a okno.

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

V domě jsou dubové podlahy.

V domě jsou dubové podlahy.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Vnitřní prostor poměrně úzkého domu se architektům podařilo rozdělit do tří podlaží. V přízemí je za koupelnou, dále od ulice, hlavní ložnice. Po schodech se vystupuje do obývacího pokoje s kuchyní, nad níž je pak uložena ještě druhá ložnice.

Obývací pokoj má dvojnásobně vysoký strop, nad ním už žádná místnost není. Obyvatelé si tak mohou užívat spousty denního světla, které do obýváku dopadá skrz prosklené dveře a velké, obloukové okno nad nimi.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Nad kuchyní je druhá ložnice.

Nad kuchyní je druhá ložnice.

FOTO: Ewald Van Der Straeten

Zajímavostí architektonického řešení domu je způsob, jakým autoři projektu vytvořili úložné prostory na všech myslitelných místech. Četné skříňky jsou nenápadnou součástí nově vytvořeného dřevěného skeletu domu.

Dům je složen ze tří částí: Původní cihlové skořepiny, dubového boxu, v němž je koupelna a technické zázemí a tzv. stromového domku z překližky, který obklopuje dubový box ze strany a zeshora.

Dům je složen ze tří částí: Původní cihlové skořepiny, dubového boxu, v němž je koupelna a technické zázemí a tzv. stromového domku z překližky, který obklopuje dubový box ze strany a shora.

FOTO: Bradley Van Der Straeten Architects

Uspořádání jednotlivých podlaží domu. (Přízemí je nahoře.)

Uspořádání jednotlivých podlaží domu (Přízemí je nahoře.)

FOTO: Bradley Van Der Straeten Architects

Druhou zajímavostí je pak způsob, jakým je na úrovni obývacího pokoje schodiště odděleno od hlavních obytných místností. Toto opatření si vyžádaly místní protipožární předpisy.

Architekti je museli respektovat, a tak schodiště uzavřeli dvojicí silných posuvných dveří, které zůstávají během dne roztažené, v případě potřeby je lze však kdykoli snadno zavřít.