Hlavní obsah

Historický větrný mlýn se po rekonstrukci proměnil v obytný dům

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se říci, že jen o pověstný vlásek unikl zkáze větrný mlýn v britském městečku Barnham, v Západním Sussexu. Naštěstí se ale vše v dobré obrátilo a nádherný historický objekt slouží dál, byť jinému účelu. Po důkladné a zároveň velmi ohleduplné rekonstrukci funguje jako obytný dům, který ani z dálky nepřehlédnete.

Foto: Profimedia.cz

Majitel dokončil rekonstrukci mlýna a nabídl jej k prodeji.

Článek

K mlýnu těsně přiléhá historická cihlová budova, v níž je doslova obří kuchyň, ale také dvojice ložnic, obývací pokoj, koupelna a studovna.

Další dvě ložnice a koupelnu je možné objevit ve čtyřpodlažní věži vlastního mlýna. V něm zůstaly zachovány i některé části původního mechanismu, a přibyla čtveřice nových ramen.

Foto: Profimedia.cz

Mlýn je výrazným orientačním bodem pro celé okolí.

Větrný mlýn postavila v roce 1800 rodina, která jej vlastnila až do roku 1963. Sloužil k mletí mouky, z níž se pekl chléb. Málokoho proto překvapí, že se stavba jmenuje Pekařův mlýn (v originále Baker's Mill).

Nicméně, jméno mlýna nemá pranic společného s koncovými produkty. Ve skutečnosti jde jen o shodu náhod. Majitelé, kteří byli profesí samozřejmě mlynáři, se totiž jmenovali Bakerovi, česky - Pekařovi.

Foto: Profimedia.cz

Dvě ložnice s koupelnou jsou přímo ve věži mlýna.

Víte, že?
Barnhamský větrný mlýn je mlýnem tzv. holandského typu. To jsou mlýny, které tvoří pevně stojící věž s kruhovým půdorysem, jejíž špička s rameny se otáčí tak, aby byla vždy kolmo k větru. Tím se odlišuje například od tzv. mlýna sloupového, neboli německého, který se otáčí celý, a to kolem centrální svislé osy tvořené silným dřevěným sloupem.

Když Bakerovi mlýn po více než půl druhém století prodali, začal chátrat a pomalu se měnil v ruinu. Na poslední chvíli jej však koupil místní stavitel a po nezbytných opravách v něm otevřel čajovnu. Ta se ale příliš neujala, a tak ji zavřel.

V roce 2008 získal ovšem tentýž stavitel povolení proměnit historickou stavbu, která je zapsána na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně, v obytné stavení.

Foto: Profimedia.cz

V přilehlé budově se ukrývá kuchyň vskutku obřích rozměrů.

Majitel začal s přestavbou, ovšem nedokončil ji. Místo toho mlýn na počátku loňského roku prodal a teprve nový majitel mohl rekonstrukci a proměnu mlýna dokončit se vším všudy.

Výsledkem je větrný mlýn ve své historické podobě z roku 1829, kdy bouře strhla původní věž, takže byla nahrazena novou.

Foto: Profimedia.cz

Věž mlýna má čtyři podlaží.

Po dokončení všech prací má současný majitel nádherný historický dům, který je nepřehlédnutelným orientačním bodem pro celé okolí. Nemíní v něm však zjevně žít, neboť jej nabídl k prodeji v přepočtu za 25 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Některé části mechanismu mlýna se podařilo zarchránit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám