Hlavní obsah

Venkovní grily vyhoví labužníkům i milovníkům zdravější stravy

Právo, Karolina Černá

Máte rádi lehce kouřovou chuť grilovaného masa? Pak dejte přednost grilu na dřevěné uhlí. Za zdravější variantu je ale považován gril plynový, který v mase udrží šťávu. Svět venkovních grilů je ovšem daleko pestřejší.

Foto: OUTDOORCHEF (3x)

Plynový gril Ascona 570 G se dvěma kruhovými hořáky, které lze ovládat samostatně. Gril využijeme pro steaky i barbecue. Cena 17 990 Kč.

Článek

Zahradní gril kupujeme s ohledem na velikost a typ prostoru, kde ho chceme používat. Možnosti terasy a malého balkónu jsou ve srovnání s velkou zahradou omezené, ale i tam si milovníci grilování díky moderním výrobkům přijdou na své.

Sofistikovanější produkty umožňují připravit díky vysoké teplotě a přímému ohni steaky i barbecue, které vyžaduje pomalé opékání v kouři. Velikost grilovací plochy má odpovídat počtu lidí, pro které pokrmy chystáme.

Grily na dřevěné uhlí

Grilování na uhlí si často spojujeme s rituálem zapálení, někdy nechtěně opakovaným, s doprovodným kouřem a čekáním – uhlíky je třeba zažehnout půl hodiny předtím, než pokládáme maso na rošt.

Dnes jsou grily na dřevěné uhlí pohodlnější. Mají systémy usnadňující zapálení a stejně tak i uhašení (např. QuickStart a QuickStop).

Foto: WEBER

Plynový gril Spirit E-320 Original GBS se třemi oddělitelnými nastavitelnými hořákovými ventily využijeme i jako venkovní horkovzdušnou troubu. Středový díl lze vyměnit za pizza kámen, litinový rošt Sear Grate na steaky nebo pánev wok. Cena 21 890 Kč.

Přesto pozor – při odkapávání tuku může dojít ke vzplanutí, buďme proto opatrní na intenzitu žáru a vítr. Gril umístíme do závětří také proto, aby se kousky popela nelepily na pokrmy.

Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejlevnější. Na trhu jsou k dostání jednoduché typy bez víka, kdy je pokrm vystaven přímému žáru. Kotlíkové typy mají víko, po jehož přiklopení maso doudíme. Výškově nastavitelný rošt můžeme sklápět, takže si usnadníme přikládání. Některé typy grilů na dřevěné uhlí jsou ve spodní části komínu opatřeny nádobkou. Voda v ní v případě převržení grilu uhlíky uhasí.

Při výběru paliva – dřevěného uhlí, chipsů či briket – dbáme na to, aby neobsahovalo zbytečné umělé přísady a chemické látky. Brikety mívají větší podíl popela, kvalitu uhlí i briket určuje obsah aktivního uhlíku, který souvisí s délkou a intenzitou žáru. Cena grilovacího uhlí je zhruba 70 Kč/2,5 kg.

Foto: MOUNTFIELD

Zahradní gril na dřevěné uhlí řady Ceram s roštem nastavitelným až do 3 pozic a unikátním systémem QuickStart pro velmi rychlé rozpálení grilu.

Péče o gril na dřevo patří mezi nejnáročnější. Rošt zbavíme nečistot vypalováním, tj. grilováním naprázdno, dokud se z něho nepřestane kouřit. Po ochladnutí ho očistíme speciálním kartáčem, mastnotu odstraníme savým papírem nebo ekologickým čističem doporučeným výrobcem.

Plynové grily

Zejména zastánci zdravé výživy upřednostňují plynové grily pro přípravu pokrmu bez kouře a přepáleného tuku.

Plynový gril díky vysoké teplotě uzamkne šťávu pokrmu uvnitř, jeho chuť už však nedotváří. Proto bývá doplněn miskami, které naplníme podle libosti např. vodou s kořením, česnekem, vínem, pivem. Aroma se pak uvolňuje přímo do masa či zeleniny.

Foto: OUTDOORCHEF

Paris deluxe 570 G je typ dvouhořákového kotlového plynového grilu s technologií Easy Flip, kdy v kotlíku rovnoměrně rozvádí teplo speciální trychtýř. Postranní vařič slouží k přípravě omáček a příloh.

Výhodou je snadná regulace plamene a teploty. Můžeme ji hlídat digitálním teploměrem u hořáků či sondou v mase. Rovnoměrné cirkulaci vzduchu napomáhá kovový poklop, po přiklopení vzniká efekt horkovzdušné trouby.

Tzv. piezo zapalováním zažehneme gril stisknutím tlačítka. Nejčastěji se používají propanbutanové láhve. Plynovou kartuši koupíme zhruba za 150 Kč/230 g.

Foto: MOUNTFIELD

Plynový gril Imperial má rošty z litiny potažené porcelánovou vrstvou, 3 hořáky (s vlastním teploměrem) + boční hořák. TRU-Infrared systém, elektronické zapalování, ovládání výkonu pro každý hořák. Snadná manipulace díky 4 kolečkům s brzdným systémem.

Oblíbené jsou speciální plynové grily s lávovými kameny, které ohřívá sada plynových hořáků. Kameny zajišťují rovnoměrný žár, jejich porézní povrch vsákne odkapávající tuk, takže nehrozí vzplanutí ani zplodiny z přepáleného tuku. Kameny lze použít opakovaně. Koupíme je za 300 Kč/3 kg, grilovací lávový plát stojí kolem 1850 Kč.

Dalším druhem plynového grilu je tzv. RBS se dvěma keramickými hořáky na okrajích grilovací vany nebo s ohřívaným kovovým profilem umístěným ve spodní části grilovací vany. Technologicky jde ještě dále např. systém TRU-Infrared, kdy sálavé teplo z plynového hořáku prostupuje patentovanou mřížkou a mění se na infrazáření.

Foto: MALL.CZ

Plynové grily GrillMe mají litinové grilovací rošty, piezo-elektrické zapalování každého hořáku zvlášť a také praktickou postranní ploténku pro přípravu omáček. Cena od 9990 Kč.

Péče o plynový gril je snadná. Zavřeme víko a rošt po dobu deseti minut vypalujeme na nejvyšší nastavené teplotě. Ještě teplý gril drhneme grilovacím kartáčem, nejlépe trojúhelníkového tvaru, takže se dostane i do hůře přístupných míst.

Foto: SOLO

Pěnový čistič pro grily a trouby zbaví mřížky grilu i další pečicí zařízení nejen zbytků pokrmů, ale také nežádoucí mastnoty a sazí. Cena od 80 Kč.

Elektrické grily

Používáme je obvykle tam, kde je dostupný přívod elektřiny – na balkóně, na terase u domu, případně v interiéru. Elektrické grily se vyrábějí v zahradních a stolních variantách, jsou určeny k přípravě pokrmů pro komornější společnost.

Mají příkon nejméně 2000 W a jsou opatřeny nepřilnavou, snadno udržovatelnou plochou.

Foto: OUTDOORCHEF

Přenosný elektrický gril pro příležitostné využití na terase. Cena 6490 Kč.

Péče o elektrický gril vyžaduje vypalování roštu a pečicí plochy, které pak očistíme houbou, kartáčem. Čistíme také misky na odkapávání tuku pod roštem.

Zdravé grilování

Gril vždy důkladně očistíme od všech zbytků z předchozího grilování. Odkapávající šťávy nesmí hořet! V přímém žáru grilujeme pouze steaky, pro tuto úpravu nejsou vhodná masa, z nichž se vypéká hodně tuku (krkovice) stejně jako marinovaná masa. Ta je potřeba grilovat nepřímo.

Foto: WEBER

Malé rozměry plynového grilu 3200 s připevněnou pojízdnou konstrukcí ocení majitelé teras a předzahrádek bytů. Díky dvouhořákovému systému lze využít metodu přímého i nepřímého grilování. Cena 16 490 Kč.

Zpočátku udržujeme dostatečně vysokou teplotu, při níž lze maso zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. V další fázi propékání žár snížíme a dopékáme.

Grilujeme raději čerstvé maso než uzeniny, v nichž se v kombinaci s vysokou teplotou tvoří karcinogenní látky.

Alternativní vaření

Přenosné ohniště je z litiny. Existují typy na ocelových nohách nebo otevřená ohniště v podobě košů. Na terasách se prosazuje multifunkční venkovní topeniště s grilem.

Foto: MOUNTFIELD

Do multifunkčního topeniště s grilem vložíme grilovací mřížku, pánev na smažení nebo třeba pánev wok – a to ve dvou úrovních. Topíme nesmolnatým dřevem, grilovacím uhlím. Cena kolem 14 000 Kč.

Kromě grilovací mřížky na něm využijeme pánev na smažení nebo pánev wok, které lze umístit do dvou výškových úrovní. Ve venkovním topeništi topíme dřevem nebo dřevěným uhlím.

Foto: MOUNTFIELD

Ohniště Modern využijeme k opékání špekáčků či šťavnatých klobásek. Cena kolem 2000 Kč.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám