Hlavní obsah

Dřevěné stavení na první pohled vypadá jako dvojice stejných domů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěnými lamelami obložený dům, který zvenčí vypadá jako dvě stavby, navrhli na náhorní plošině v Horní Falci v Bavorsku architekti z německého ateliéru Kühnlein Architektur.

Foto: Erich Spahn

Vzhled křídel domu sjednocují modřínové lamely.

Článek

Technicky vzato jde o dvě rovnoběžná křídla jedné budovy propojená v centrální části krátkou, ale zato širší vstupní chodbou.

Obě křídla mají sedlovou střechu a identický vzhled - celý jejich povrch pokrývají dřevěné lamely z neošetřeného modřínového dřeva, jež časem změní svou barvu na šedou.

Foto: Erich Spahn

Z ulice působí dům poněkud neproniknutelným dojmem.

Foto: Erich Spahn

Vstupní nádvoří

Architekti využili lamely s naprostou důsledností. Pokryli jimi vrata do garáže a vytvořili z nich i plot, který obě křídla domu na čelní straně spojuje.

Jedinou výjimku tak tvoří okna orientovaná do zahrady, která mají výhled volný. Okna, která směřují do ulice, jsou rovněž stíněna lamelami.

Foto: Erich Spahn

Mnoho oken je stíněných dřevěnými lamelami.

V prostoru za plotem vznikl chráněný dvorek vysypaný bílým kačírkem, jenž oživují tři trsy vřesu. Ke dveřím do domu se přichází po chodníčku z betonových dlaždic.

Foto: Erich Spahn

Dvě rovnoběžná křídla domu jsou propojena vstupní chodbou, která má jako jediná část stavení plochou střechu.

Rozdělením domu do dvou křídel se architektům podařilo důkladně oddělit jeho živější denní zónu od klidové noční. Na pravé straně od vstupu je v přední části nejprve garáž, za ní je technické zázemí domu a směrem do zahrady vybíhá velká místnost propojující v sobě funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Foto: Erich Spahn

Interiéru dominuje dřevo, jemuž sekunduje měď.

Designovým bonbónkem této místnosti je bezesporu otáčející se krb na dřevo kvádrového tvaru, který je jakoby zavěšen na komínové rouře.

Nalevo od vchodu je křídlo s hlavní ložnicí a dvojicí pokojů. Vše doprovází koupelna a samostatná toaleta. V prostoru mezi křídly domu, za vstupní chodbou, je terasa s posezením.

Foto: Erich Spahn

Zajímavostí obývacího pokoje je otáčivý krb na dřevo.

Dřevo hraje dominantní roli rovněž v interiéru. Jsou jím obloženy všechny stěny i krov střechy, který je zároveň stropem místností. Ze dřeva je také veškerý nábytek a podlahy.

Zajímavě zvoleným kontrapunktem ke všudypřítomnému dřevu je měď. Právě z tohoto kovu nechali architekti na zakázku vyrobit spoustu prvků, které souvisejí s elektřinou.

Foto: Erich Spahn

Měděné prvky architekti navrhli speciálně pro tento dům a nechali je na zakázku vyrobit.

Foto: Erich Spahn

Zásuvky i spínače jsou z mědi, s tejně jako trubky, jimiž je v domě rozvedna elektřina.

Měděné jsou zásuvky, vypínače a svítidla. Měděné jsou i trubky, jimiž je rozvedena v domě elektřina. Architekti je záměrně ponechali obnažené na vrchu stěn, aby nemuseli perforovat dřevěné stěny, což by narušilo čistotu jejich vzhledu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám