Hlavní obsah

Spolehlivá matrace je základem dobrého spaní

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matrace a rošt jsou základem dobrého spaní. Když si spolu rozumějí, přizpůsobí se hmotnosti našeho těla, uvolní svaly a dopřejí nám hluboký spánek. Pořizujeme je jako jeden komplet, který k sobě patří.

Foto: POSTELIA (2x)

Matrace a rošt v posteli k sobě musí pasovat, vybíráme je jako jeden komplet. Matrace, kterou používáme 7 a více let, je vhodné vyměnit.

Článek

Matrace a rošty jsou natolik důležité a specifické výrobky, že se je vyplatí nakupovat pouze ve specializovaných prodejnách.

Jsou tam proškolení pracovníci, kteří nabízejí mnoho typů výrobků, znají vše o složení jednotlivých materiálů, vyznají se v novinkách na trhu, umí nabídnout produkt pro konkrétního zákazníka a hlavně na nás nespěchají. Výběr toho, na čem strávíme mnoho hodin denně, se totiž nedá odbýt během půlhodiny.

Tvrdost vnímáme nejdříve

Laiky jako první zajímá, jak je matrace tvrdá či měkká, zda je příjemná tzv. na první kontakt. Dost často děláme tu chybu, že jsme ovlivněni matrací doma a preferujeme podobnou tuhost, i když pro nás třeba není vhodná.

Foto: WWW.SLUMBERLAND.CZ

Color Visco Wellnes je partnerská matrace s paměťovou (visco) pěnou na obou stranách a se 7 anatomickými zónami, výběr stran (soft oranžová, hard růžová), doporučuje se v kombinaci s lamelovým roštem, potah snímatelný, dělitelný na dvě části, výška 20 cm.

Tvrdost matrace je individuální záležitost, mimo jiné ji ovlivňuje hmotnost osoby: lidé s vyšší hmotností by měli mít tvrdší matraci. Vliv na výběr může mít i naše oblíbená poloha při spaní: kdo spí na boku, může volit měkčí produkt.

Foto: POSTELIA

Matrace Avena Air Hard je děrovaná líná pěna a studená HD pěna se zvýšenou pružností, extrémně prodyšná, pružná a odolná. Cena 7990 Kč.

Prodejci mají zkušenost, že starší generace raději vybírá tvrdší výrobek, což je ale škoda. Také málokdo ví, že průměrná životnost matrace je 7 let. Jestli na ní spíme deset a více let, už neváháme a opravdu ji vyměníme za novou. Výrobků na trhu je mnoho a není snadné se zorientovat.

Určitě neplatí, že nejdražší matrace je ta nejkvalitnější. Je důležité vybírat podle materiálu a srovnávat produkty ve stejné kategorii.

Foto: WWW.MATRACETROPICO.CZ

Arabela je robustní pružinová matrace s jádrem s taštičkovými pružinami, které zaručují vzdušnost.

Matrace pro dvojlůžko

Pro dvojlůžko odborníci doporučují pořizovat dvě matrace, protože partneři mají jinou konstituci, zdravotní požadavky a nároky. Dobrá matrace má také snímatelný, dělitelný a pratelný potah.

Druhy materiálů

Studená pěna: je výborně elastická, má tvarovou stálost, dlouhou životnost. Díky velkým pórům je dobře provzdušněná a odvádí přebytečné teplo. Kombinovat lze různé tuhosti pěn podle zatížení těla a páteře. Základem matrace je tuhé jádro, na němž jsou elastické vrstvy z profilované pěny.

Foto: MABO

Aspe je prodyšná matrace z odolných materiálů. Na tužší straně je profilovaná studená pěna v oranžové barvě, která odvádí vlhkost. Měkčí strana nabízí komfort líné pěny s elastickou pěnou.

Viskoelastická pěna (tzv. líná pěna): typ polyuretanové pěny, je méně prodyšná, svoji tvrdost umí měnit v závislosti na teplotě, při kontaktu s tělesným teplem se přizpůsobuje anatomii těla. Zmírňuje bolesti zad, díky pomalému vracení do původního stavu nevytváří protitlak a zabraňuje proleženinám.

Foto: WWW.MATRACETROPICO.CZ

Topper Visco je luxusní vrchní (krycí) matrace z paměťové visco pěny střední tuhosti. Je vhodná pro kontinentální postele, kdy zvýšíme výšku lůžka a jeho variabilitu.

Latex: vyrábí se ze směsi přírodního a syntetického latexu (kaučuku), matrace jsou měkké i s vysokou pružností, rozlišují se u nich různé zóny tvrdosti. Přírodní latex hubí bakterie, které jsou potravou pro roztoče.

Foto: MABO

Sedmizónová matrace Tara Hard v nejvyšší třídě, jádro je ze studené HR pěny a viscoelastických pěn v ramenní a kyčelní zóně (reaguje na změny teplot). Potah pratelný, výška matrace 21 cm, velikost 90 x 200 cm za 8734 Kč.

Taštičkové matrace: malé pružinky jsou vložené do malých taštiček a optimálně rozkládají hmotnost těla, každá taštička reaguje nezávisle na jiné. Základem matrace je pružinová kostra s velkým počtem pružinek, až 700 kusů na rozměr 90 x 200 cm.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám