Hlavní obsah

První úprava přidala bungalovu patro, další pak zcela nový vzhled

Novinky, nes

Rodina žijící v Kensingtonu na předměstí australského Sydney se rozhodla nechat renovovat svůj dům. Původně to byl přízemní bungalov postavený v roce 1920. O šedesát let později prodělal jisté úpravy, při kterých mu mj. přibylo patro. Nejnovější podoba budovy, kterou navrhli architekti ze studia CplusC Architectural Workshop, zachovala stávající tvar a na některých místech odhaluje i původní zdivo, tak jako se to dělává u historických památek.

Foto: Michael Lassman

Čelní strana domu po renovaci hezky prokoukla.

Článek

Nejvýraznější změnou, která upoutá pozornost každého pozorovatele, je ovšem změna celkového vyznění domu. Mohutné laťkové zastínění štítu nad vchodem jeho vzhled ozvláštňuje a protepluje.

Na straně směřující do zahrady je pak střecha domu vyklenuta do hravého oblouku, který je obložen krytinou z vlnitého plechu.

Foto: Michael Lassman

Pro zadní stranu domu je charakteristická velká vlna tvořená vlnitým plechem.

Foto: Michael Lassman

Architekti odolali pokušení některé později dostavované části domu strhnout. Místo toho využili všeho, co stavba nabízela, a co bylo potřeba, přetvořili.

Interiér domu s celkovou plochou 224 m2 po renovaci působí mnohem volnějším a vzdušnějším dojmem. Jako kdyby si stavba konečně „vydechla“. Prospělo jí moderní rozčlenění interiéru a jasné rozdělení rolí mezí přízemím a prvním patrem.

Architekti v zájmu mírně napjatého rozpočtu klientů odolali pokušení některé později přistavěné části domu strhnout a přestavět je. Namísto toho se snažili v rámci možností upravit a využít vše, co stavba nabízela.

Foto: Michael Lassman

Zastínění z dřevěných latí vytváří zcela novou atmosféru.

Foto: Michael Lassman

Zajímavostí renovace jsou záměrně ponechané odhalené části původního zdiva.

Zatímco v přízemí návštěvník nalezne hlavní společenský prostor spojující kuchyni s jídelnou a obývacím pokojem, z nichž lze v teplých dnech vycházet na prostornou terasu před domem, patro je zasvěceno soukromí a odpočinku všech členů rodiny.

Jsou zde jak pokoje dětí, tak ložnice rodičů společně s koupelnami a toaletami. Zatímco rodiče mají svou vlastní koupelnu hned vedle ložnice, trojice pokojů se dělí o koupelnu společnou, kolem níž jakoby rotují.

Foto: Michael Lassman

Postranní vstup do domu z parkovacího místa, kam se za sebou vejdou dvě auta.

Foto: Michael Lassman

Interiér přízemí je nenásilně propojen s venkovní terasou.

Foto: Michael Lassman

Před obývákem se rozkládá velká, dřevěná a částečně zastřešená terasa.

V přízemí, nalevo od vstupní haly, je umístěna studovna, která v případě potřeby funguje jako hostinský pokoj. Dveře naproti ní pak vedou do druhého obývacího pokoje, kde panuje větší klid a intimnější atmosféra.

Foto: Michael Lassman

Obývací pokoj s jídelnou jsou zařízené moderně a jednoduše.

Foto: Michael Lassman

Do světlých barev laděný interiér díky novému otevření zadní strany domu zalévá spousta denního světla.

Foto: Michael Lassman

BBQ kuchyňka je umístěna v chráněném závětří.

Praktickým nápadem je řešení barbecue kuchyňky. Ta je umístěna do rohu terasy, tedy v exteriéru domu, ale je schovaná v chráněném zákoutí. Přichází se do ní jak z terasy, tak i dveřmi z kuchyně.

Foto: CplusC Architectural Workshop

Původní stav domu

Foto: CplusC architectural workshop

Uspořádání přízemí

Foto: CplusC architectural workshop

Uspořádání patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám