Hlavní obsah

Poliklinika má tvar mužského těla. Umístění některých oddělení je přímo pikantní

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipy, které architekti občas začlení do své práce, nemá běžný člověk vůbec šanci zaregistrovat, pokud jsou patrné jen z ptačí perspektivy. Ke stavbám, které diváka pobaví teprve až při pohledu z výšky, patří i poliklinika v kanadském Ontariu. Zdravotnické zařízení má totiž tvar nahého muže s rozkročenýma nohama.

Foto: Profimedia.cz

Poliklinika v kanadském Ontariu má tvar rozkročeného muže s rozpřaženýma rukama.

Článek

Právě tato stavba zaujala v posledních dnech pozornost zahraničních médií, která citují místního obyvatele Petera Kaufmana. Podle něj poliklinika patří přesně k těm domům, jejichž tvar vás při běžném pohledu ničím neupoutá, cituje Dailymail.

Je to zkrátka zdravotnické zařízení s několika křídly, v nichž sídlí jednotlivá specializovaná oddělení. Že jsou dvě křídla uspořádána zrovna do tvaru rozpřažených rukou a další do podoby rozkročených nohou, že menší, téměř krychlové křídlo vypadá z výšky jako hlava postavy a protilehlé pak připomíná to, co připomíná (mužské pohlaví), není nepochybně náhodou.

Zvláštní pozornost zahraničních serverů vzbuzuje ovšem právě posledně zmiňovaná část stavby, již zdobí navíc ještě sugestivní půlkruhová červená stříška, aby snad nikdo nebyl na pochybách, co přesně symbolizuje, a jakého pohlaví znázorňovaná postava je. Autoři internetových článků spekulují o tom, zda v dotyčném výběžku sídlí venerologické oddělení (obor zabývající se pohlavními chorobami), nebo centrum pro asistovanou reprodukci.

Ať už je ale v nejmenším křídle polikliniky cokoli, nic to neubírá na vtipnosti architektova nápadu, jenž autor původního článku o tvaru stavby objevil při náhodném prohlížení internetové mapy. Lze očekávat, že podobných objevů nás čeká ještě spousta.

A co vy? Máte ve svém okolí také podobně zajímavou nebo vtipnou budovu? Řekněte nám o ní v komentářích!

Anketa

Líbí se vám podobné vtípky architektů?
Ano, mám rád veselá překvapení na nečekaných místech.
90,3 %
Je mi to jedno, nijak zvlášť mě to nepobavilo.
5,1 %
Ne. Jsou to samoúčelné výmysly.
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1118 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám