Hlavní obsah

Dva domy na doslova pohádkovém místě jsou k mání za 100 miliónů korun

Novinky, nes

Sídlo u Osamělého dubu společně se stejnojmennou chalupou řeknou u nás svým názvem asi málokomu, o co jde. Ovšem po upřesnění, že oba domy stojí na území, které v knižním zpracování proslulo jako Púovo zátiší, je rázem většina z nás doma. Obě stavení i s přilehlým pozemkem jsou na prodej a cena odpovídá beze zbytku významu, který knížky Alana A. Milneho ve světové dětské literatuře 20. století mají. Zájemce si musí připravit dohromady 100 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo u Osamělého dubu

Článek

Dvojice domů stojí na samém okraji Ashdownského lesa v anglickém Východním Sussexu, který se do knížek o Púovi dostal jako Stokorcový.

Děti nového majitele se tak budou procházet místy, kudy chodíval i spisovatelův syn Christopher Robin Milne, jehož spisovatel v knížkách zvěčnil jako medvídkova dětského kamaráda Kryštůfka Robina.

Kousek od domů je i most, kde medvídek Pú s Prasátkem, Íáčkem a Tygrem hrávali Púovy klacíky.

Foto: Profimedia.cz

Společenská místnost sídla

Domy ukryté v romantické a zcela soukromé části lesa se sice prodávají zároveň, zájemci si je však mohou koupit jednotlivě. Sídlo stojí v přepočtu 71 miliónů korun, chalupa pak „jen“ 32,6 miliónu korun.

Pozemek, který je spolu s nimi k prodeji, je velký přibližně jeden hektar.

Foto: Profimedia.cz

Poličky pod podhledy slouží jako knihovny i zásobárny vína.

Sídlo u Osamělého dubu je moderní, pětipokojový dům s celkovou plochou podlah 393 metrů čtverečních. Je to čtyřpodlažní objekt, jehož přízemí je postaveno z kamene, zatímco patro nad ním má konstrukci dřevěnou.

V domě je kromě tradičních prostor také bazén, vstupní hala, jídelna, zahradní místnost, pracovna a velká, zastřešená terasa.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice sídla

Chalupa u Osamělého dubu má velkou vstupní halu, která funguje jako recepce. I v tomto domě je pět pokojů a velký společenský prostor s jídelnou, kuchyňským koutem a obývacím pokojem.

Jeho dominantou je krb, který je natřen živou fialovou barvou, a to uvnitř i z exteriéru domu. (Spřízněnost obou objektů napovídá použití stejné fialové barvy na venkovním točitém schodišti Sídla u Osamělého dubu.)

Foto: Profimedia.cz

Chalupa u Osamělého dubu

Autorem návrhu obou staveb je oceňovaný britský architekt Michael Wilford.

Speciálně o chalupě říká: „Stavba má dřevěný rám, a také uvnitř jsou všude dřevěné podlahy. Není to však chalupa s doškovou střechou, jakou byste čekali, je to normální moderní rodinný dům.“

Foto: Profimedia.cz

Dominantou společenského prostoru v Chalupě je fialový krb.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám