Majitele domu sice lákala představa starého bytu v centru, ale protože chtěl interiér o rozloze alespoň 250 m2 a bezproblémové parkování, což nemají místní realitní kanceláře v nabídce příliš často, rozhodl se pro výstavbu nového domu.

Kuchyň je plně vybavena moderními spotřebiči. Litý kámen Hi-Macs je velmi odolným materiálem, který se obejde bez nevzhledných spojů náročných na údržbu.

Kuchyň je plně vybavena moderními spotřebiči. Litý kámen Hi-Macs je velmi odolným materiálem, který se obejde bez nevzhledných spojů náročných na údržbu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Jak sám dodává, z Prievozu je to na Staré Mesto kousek a zároveň má vlastní zahrádku, což by se mu v centru těžko podařilo. Výběr architekta byl rychlý, Branislava Loskota již znal a jeho projekty a realizace se mu líbily, takže nikoho jiného ani neoslovil.

Krása, která nezestárne

Hlavním tématem exteriéru i interiéru je již zmíněná nadčasovost, aby majitel nemusel velký prostor zařizovat znovu, popřípadě trpět při pohledu na nějaký současný módní výstřelek, který by se mu za pár let okoukal.

Majitel se snažil upřednostnit slovenské výrobce. Většinu nábytku na míru proto dodala firma Brik, stůl v jídelně z masivního dřeva vyrobil truhlář Juraj Krajčovič.

Majitel se snažil upřednostnit slovenské výrobce.

FOTO: www.modernibyt.cz

Zárukou „dlouhověkosti“ interiéru je použití kvalitních materiálů, které dlouho vydrží, aniž by působily opotřebovaně, a samozřejmě stylová čistota a jednoduché barvy. Kamil má rád moderní umění a bylo tedy nutné také počítat s tím, že jeho sbírka by měla mít dost prostoru vyniknout.

Povrchy v bílém matném laku doplňuje dýha ořechu amerického. Tato kombinace je charakteristická pro celý interiér a objevuje se ve všech místnostech i komunikacích domu.

Povrchy v bílém matném laku doplňuje dýha ořechu amerického. Tato kombinace je charakteristická pro celý interiér a objevuje se ve všech místnostech i komunikacích domu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Celý interiér navrhoval architekt a během přípravy realizace probíhala intenzivní komunikace mezi ním a realizátorem firmou Brik, která dodala veškeré zařízení na míru. Bylo nutné doladit i ty nejmenší detaily tak, aby společně dosáhli rovnováhy mezi funkčností a vzhledem.

Plynulé přechody

V prostoru se prolíná přírodní dýha amerického ořechu s povrchy v matném bílém laku. Bezfalcová dveřní křídla od země až ke stropu přecházejí v jedné rovině do obkladů stěn.

Prostor zdobí obrazy Dana Meluzina, Františka Studeného a dalších.

Prostor zdobí obrazy Dana Meluzina, Františka Studeného a dalších.

FOTO: www.modernibyt.cz

Sestava v obývacím pokoji je více než deset metrů dlouhá a její velká část je zavěšená na stěně pro zachování pocitu vzdušnosti. Její součástí je také čalouněný sedák s koženým obkladem – výrobce připravil více vzorů prošití a vnitřní výplně, ze kterých si mohl Kamil vybrat tak, aby byl opravdu maximálně spokojený. V kuchyni převládá povrchová úprava v bílém matném laku, kterou doplňují horní skříňky v dýze amerického ořechu.

Otevírání dvířek je vyřešené bez použití vystupujících úchytek, tedy buď systémem push, nebo skrytými drážkami ze spodní strany. Pro přístup k myčce nádobí a koši pod dřezem stačí vložit ruku do průběžné spáry. Pracovní deska je z litého kamene, který umožňuje plynulé navázání na dřez a zástěny bez viditelných spojů.

Tapety v odstínech fialové a vínové barvy prostornou ložnici opticky zmenšují a vytvářejí útulnou atmosféru.

Tapety v odstínech fialové a vínové barvy prostornou ložnici opticky zmenšují a vytvářejí útulnou atmosféru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Šatny jsou zde řešené jako samostatné prostory oddělené od obytných místností lámacími nebo posuvnými dveřmi, které výrazně šetří prostor proti klasickým otočným dveřím.

Systém posuvných dveří do šatníku v ložnici a pracovně je prototypem vytvořeným speciálně pro tuto realizaci, nejsou u nich totiž přiznané horní kolejnice.

Bezfalcové dveře mezi ložnicí a koupelnou přecházejí v jedné rovině do obkladů stěn.

Bezfalcové dveře mezi ložnicí a koupelnou přecházejí v jedné rovině do obkladů stěn.

FOTO: www.modernibyt.cz

Dalším originálním řešením je také zavěšený stůl s integrovaným osvětlením v pracovně. Majiteli velmi záleželo na dobré izolaci domu, a protože nemá rád klasickou klimatizaci, tepelný komfort v letních vedrech zde zajišťuje stropní chlazení.

Nejen na pohled, ale i po bližším „ohledání“ celého domu je tedy jasné, že přání Kamila – tedy žádné další úpravy v horizontu dvaceti let – se bez problémů splní.

Všechny úložné prostory jsou řešeny na míru. Prostor díky tomu není zahlcen volně stojícími skříněmi ani komodami.

Všechny úložné prostory jsou řešeny na míru. Prostor díky tomu není zahlcen volně stojícími skříněmi ani komodami.

FOTO: www.modernibyt.cz

Slovo architekta
Vzhledem k tomu, že náš ateliér realizoval i interiér domu, nad celým prostorem jsme se zamýšleli už v počátečních fázích jeho navrhování. Konkrétní řešení tak šla ruku v ruce souběžně spolu s projektem. Investor nám dal už na začátku dvě nosné konstanty interiéru – tmavé dřevo, převážně ořech v kombinaci s nadčasovou bílou, a pohledové betonové stropy. Na základě těchto vstupních informací vznikl atypický interiér šitý na míru, ve kterém veškerý nábytek kromě sedacího je naším autorským návrhem.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz