Zajímavé je už umístění bytu. Nachází se v nejvyšším podlaží jedenáctipatrového domu v bulharské Sofii, jehož architektura jedinečným způsobem odkazuje ke stylu New Yorku ve 20. letech minulého století. I proto se mu říká Červené jablko. Stojí naproti městskému parku, odtud jméno projektu Park Loft (velice volně přeloženo Loft u parku).

Velkou předností bytu je hezký výhled na park.

Velkou předností bytu je hezký výhled na park.

FOTO: Minko Minev

Architekti opticky protáhli fasádu domu do interiéru.

Architekti opticky protáhli fasádu domu do interiéru.

FOTO: Minko Minev

Schodiště k loftu vede v obýváku na sedačkou kolem stěny kopírující fasádu domu. Člověk má při cestě vzhůru trochu pocit, jako by stoupal po požárním žebříku některého z newyorských domů.

Schodiště k loftu vede v obýváku nad sedačkou kolem stěny kopírující fasádu domu. Člověk má při cestě vzhůru trochu pocit, jako by stoupal po požárním žebříku některého z newyorských domů.

FOTO: Minko Minev

Jak sami designéři přiznávají, navrhovat interiér v takovém domě bylo značnou výzvou.

Jedinečného exteriéru domu se nakonec rozhodli při návrhu bytu využít. Opticky jej protáhli dovnitř. Část stěn v okolí oken nabízejících hezký výhled nejen na park, ale i na pohoří Vitoša v dáli, má tak stejný vzhled jako fasáda.

Pohled z výšky loftu dolů na obývák.

Pohled z loftu dolů na obývák

FOTO: Minko Minev

Osvěžujícím detailem je vzhůru nohama umístěný věšák.

Osvěžujícím detailem je vzhůru nohama umístěný věšák.

FOTO: Minko Minev

V úvodu zmiňovaná výměna materiálů použitých na podlaze, stěnách a na stropě umožnila designérům dosáhnout zajímavého efektu. Pomocí šikmého uspořádání parket zdůraznili některé části interiéru i celému bytu o celkové ploše podlah 152 m2 vtiskli přirozené vnitřní směrování.

S bílou podlahou je sladěné zařízení kuchyně a jídelny.

S bílou podlahou je sladěno zařízení kuchyně a jídelny.

FOTO: Minko Minev

Designéři v bytě navodili s pomocí různých druhů svítidel až scénickou atmosféru.

Designéři v bytě navodili s pomocí různých druhů svítidel až scénickou atmosféru.

FOTO: Minko Minev

Dvojnásobná výška stropu v prostoru obývacího pokoje pak umožnila návrh obří knihovny, která pokrývá celou jednu jeho stěnu od stropu až k zemi.

Designéři dále v bytě navodili téměř až scénický dojem nenápadným, ale všudypřítomným podsvícením pomocí skrytých difúzních světel.

Ložnice se ze stylu bytu mírně vymyká díky stěnám obloženým bílými latěmi.

Ložnice se ze stylu bytu mírně vymyká díky stěnám obloženým bílými latěmi.

FOTO: Minko Minev

I z ložnice je výhled na park.

I z ložnice je výhled na park.

FOTO: Minko Minev

Uspořádání bytu.

Uspořádání bytu

FOTO: Studio Mode