Hlavní obsah

Loftový byt, kde nic není podle zažitého standardu

Novinky, nes

První věcí, která návštěvníka tohoto velkého bytu s loftem upoutá, je záměna materiálů použitých na strop, stěny a podlahy. Na rozdíl od očekávání totiž objeví podlahové materiály na stěnách i stropech, jen na podlaze ne. Ta zůstává čistě bílá. Designéři mladého sofijského ateliéru Studio Mode interiér bytu ozvláštnili ještě dalšími prvky.

Foto: Minko Minev

Byt, ve kterém je cosi jinak.

Článek

Zajímavé je už umístění bytu. Nachází se v nejvyšším podlaží jedenáctipatrového domu v bulharské Sofii, jehož architektura jedinečným způsobem odkazuje ke stylu New Yorku ve 20. letech minulého století. I proto se mu říká Červené jablko. Stojí naproti městskému parku, odtud jméno projektu Park Loft (velice volně přeloženo Loft u parku).

Foto: Minko Minev

Velkou předností bytu je hezký výhled na park.

Foto: Minko Minev

Architekti opticky protáhli fasádu domu do interiéru.

Foto: Minko Minev

Schodiště k loftu vede v obýváku na sedačkou kolem stěny kopírující fasádu domu. Člověk má při cestě vzhůru trochu pocit, jako by stoupal po požárním žebříku některého z newyorských domů.

Jak sami designéři přiznávají, navrhovat interiér v takovém domě bylo značnou výzvou.

Jedinečného exteriéru domu se nakonec rozhodli při návrhu bytu využít. Opticky jej protáhli dovnitř. Část stěn v okolí oken nabízejících hezký výhled nejen na park, ale i na pohoří Vitoša v dáli, má tak stejný vzhled jako fasáda.

Foto: Minko Minev

Pohled z výšky loftu dolů na obývák.

Foto: Minko Minev

Osvěžujícím detailem je vzhůru nohama umístěný věšák.

V úvodu zmiňovaná výměna materiálů použitých na podlaze, stěnách a na stropě umožnila designérům dosáhnout zajímavého efektu. Pomocí šikmého uspořádání parket zdůraznili některé části interiéru i celému bytu o celkové ploše podlah 152 m2 vtiskli přirozené vnitřní směrování.

Foto: Minko Minev

S bílou podlahou je sladěné zařízení kuchyně a jídelny.

Foto: Minko Minev

Designéři v bytě navodili s pomocí různých druhů svítidel až scénickou atmosféru.

Dvojnásobná výška stropu v prostoru obývacího pokoje pak umožnila návrh obří knihovny, která pokrývá celou jednu jeho stěnu od stropu až k zemi.

Designéři dále v bytě navodili téměř až scénický dojem nenápadným, ale všudypřítomným podsvícením pomocí skrytých difúzních světel.

Foto: Minko Minev

Ložnice se ze stylu bytu mírně vymyká díky stěnám obloženým bílými latěmi.

Foto: Minko Minev

I z ložnice je výhled na park.

Foto: Studio Mode

Uspořádání bytu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Posaďte se u nás! Na koberec

Zaškobrtnutí o shrnutý koberec inspiruje každého k něčemu jinému. Většinu z nás k nějakému jadrnějšímu slovu a popotahování za volné strany, abychom ho zase...

Výběr článků

Načítám