Projekt nese název Laurelhurst Carriage House, volně přeloženo Garáž v Laurelhurstu.

Na první pohled nenápadná dvoupodlažní budova s nesymetrickou sedlovou střechou zapadá přirozeně do okolí poklidné čtvrti sousedící s městským parkem.

Zajímavá je u ní právě víceúčelovost patra nad garážovým prostorem, které může sloužit stejně dobře jako hostinský pokoj, ovšem také jako umělecký ateliér, pracovna, studio nebo také místo pro relaxaci či cvičení jógy.

Prostranství vedle garáže s obytným patrem je využito pro možnost nejrůznějších odpočinkových aktivit.

Prostranství vedle garáže s obytným patrem je využito pro možnost nejrůznějších odpočinkových aktivit.

FOTO: Lisa Warningerová

Pod stříškou na boku budovy je umístěn grilovací kout.

Pod stříškou z boku budovy je umístěn grilovací kout.

FOTO: Lisa Warningerová

Dřevo architekti bohatě využili nejen v interiéru obytného prostoru nad garáží, ale také v exteriéru stavby.

Dřevo architekti bohatě využili nejen v interiéru obytného prostoru nad garáží, ale také v exteriéru stavby.

FOTO: Lisa Warningerová

Patro je zařízeno vlastním kuchyňským koutem, koupelnou se sprchou a toaletou, velkým jídelním stolem a roztažitelnou pohovkou. Nechybí pěkný psací stůl a spousta úložných míst lemujících levou stranu velkého otevřeného prostoru.

Do patra nad garáží se vystupuje po zastřešeném, leč externím schodišti.

Do patra nad garáží se vystupuje po zastřešeném, leč externím schodišti.

FOTO: Lisa Warningerová

Prostor mohou majitelé využívat jako pokoj pro hosty, pracovnu či umělecký ateliér.

Prostor mohou majitelé využívat jako pokoj pro hosty, pracovnu či umělecký ateliér.

FOTO: Lisa Warningerová

Interiér působí příjemným teplým, vstřícným dojmem, a to samozřejmě především díky bohatému využití dřeva.

Architekti jím obložili stropy, podlahu, levou stěnu a jsou z něj také vyrobeny prakticky všechny části nábytku včetně poliček nad pracovní plochou v kuchyňském koutu a dvířek u kuchyňských skříněk.

Přespávat se dá na roztažitelném gauči.

Přespávat se dá na roztažitelném gauči.

FOTO: Lisa Warningerová

FOTO: Lisa Warningerová

Povedeným detailem je řešení dřevěného jídelního stolu se čtveřicí židliček. Ten se totiž v případě, kdy ho není třeba, dá snadno zasunout pod desku psacího stolu u stěny místnosti a židličky mají přesně takovou šířku a výšku, aby je bylo možné vyskládat ještě pod něj.

Jídelní stůl se židličkami, podobně jako ostatní kusy nábytku, je ze dřeva.

Jídelní stůl se židličkami, podobně jako ostatní kusy nábytku, je ze dřeva.

FOTO: Lisa Warningerová

Architekti vybrali do interiéru řemeslně důkladně zpracované prvky vyhovující jejich nápaditým řešením.

Architekti vybrali do interiéru řemeslně důkladně zpracované prvky vyhovující jejich nápaditým řešením.

FOTO: Lisa Warningerová

Prostor má bohatě prosklenou pouze pravou stěnu. Levá strana je celá uzavřena, neboť bezprostředně sousedí s vedlejším pozemkem. Z oken je hezký výhled na parcelu majitele a mj. i na čtvercovou vířivku se saunou, jejichž stavba byla součástí projektu.

K pravé straně garážového domku je zvenčí přitisknut i venkovní grilovací kout. Prostranství pod okny tak lze využívat jak v létě pro příjemná podvečerní grilování, tak v zimě pro saunování a vyhřívání se v horké lázni. Vířivku doplňuje venkovní sprcha.

Studio má vlastní koupelnu se sprchou a toaletou.

Studio má vlastní koupelnu se sprchou a toaletou.

FOTO: Lisa Warningerová

FOTO: Lisa Warningerová

Uspořádání obytného patra nad garáží

Uspořádání obytného patra nad garáží

FOTO: Path Architecture (2x)

Situace na pozemku

Situace na pozemku