Hlavní obsah

Plážový bungalov posouvali a měnili, teď je z něj moderní stavba ve vnitrozemí

Novinky, nes

Jen s lehkou nadsázkou by se dalo říci, že tenhle domek si už stihl opravdu užít své. Přestavovali ho, přemísťovali, rozšiřovali... Říkají mu Bay Street residence, to podle adresy v kalifornské Santa Monice, kde stojí. Posledními designéry, kteří mu vtiskli současnou podobu, jsou architekti z losangeleského ateliéru Bittoni Architects.

Foto: Taiyo Watanabe

Směrem do ulice architekti zachovali původní vzhled domu.

Článek

Domek postavili už v roce 1913, jako bungalov na pláži. O sedm let později se však majitelé rozhodli, že na pláži je příliš rušno a že by mu slušelo nějaké poklidnější umístění. Zaplatili tedy firmu, která dům přemístila o několik bloků dál směrem od oceánu do vnitrozemí.

Foto: Taiyo Watanabe

Nově přistavěné prostory zahrnují jídelnu a obývací zónu.

Foto: Taiyo Watanabe

Nově přistavěná část lze díky velkému otevření snadno propojit se zandím dvorkem.

Ve své podobě setrval do letošního roku, kdy jej majitelé nechali kompletně rekonstruovat a při té příležitosti také poněkud rozšířit, aby lépe vyhovoval potřebám moderního života.

Architekti se ve shodě s majiteli rozhodli uchovat vnější podobu v původních rysech. Dům tedy nepozměnil nijak ani vzhled ulice, kde po léta stojí.

Foto: Taiyo Watanabe

Ač jsou všechny prostory přízemí nyní propojeny do jednoho, není příliš složité objevit, kde končí původní dům a kde začíná přístavba.

Foto: Taiyo Watanabe

Obývací pokoj v původní části domu.

Velké změny ovšem prodělal interiér domu, který byl plně renovován. Hlavním cílem bylo vytvořit jasné propojení mezi všemi vnitřními prostory stavby a dvorem za ní.

Dům získal při rekonstrukci také zcela nové místnosti uložené v přístavbě, jež původní stavbu převyšuje o jedno podlaží.

Foto: Taiyo Watanabe

Celý interiér je zařízen ve světlých barvách.

Foto: Taiyo Watanabe

V horním patře přístavby je umístěna hlavní ložnice s koupelnou. V přízemí se přístavba projevuje jako rozšíření otevřeného přízemí s vyvýšenou podlahou. Místo na „stupínku“ slouží jak společná jídelna. Po její straně vznikl druhý obývací pokoj. Za stěnou je pak ještě dětský pokoj se samostatným vstupem.

Foto: Taiyo Watanabe

Jídelní zóna je na stupínku, zatímco nový, druhý obývací pokoj je na úrovni o dva schody níže.

Foto: Taiyo Watanabe

Právě prostory jídelny a obývacího pokoje jsou díky proskleným stěnám s možností otevření hlavním prvkem, který propojuje interiér domu s exteriérem.

Foto: Taiyo Watanabe

Hlavní ložnice má vlastní koupelnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám