Hlavní obsah

Elegantní vila sochaře Pelikána byla považována za odstrašující příklad zvůle

Novinky, Text: Martina Mertová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilový dům sochaře Julia Pelikána od architekta Josefa Štěpánka vypadá dnes jako celkem běžná vila. Ve své době snad až příliš moderní stavba ale budila poprask a pro odbornou veřejnost dokonce představovala odstrašující případ zvůle. Dnes je jedním z příkladů nejzajímavějších vilových staveb u nás.

Foto: Autorský tým publikace slavné vily Olomouckého kraje

Vila s adresou: Na Vozovce 21, Olomouc

Článek

Sochař Julius Pelikán se mohl s architektem Josefem Štěpánkem setkat už na studiích na kamenosochařské škole v Hořicích. V Praze po studiích Pelikán absolvoval Akademii výtvarných umění u profesora J. V. Myslbeka, kdežto Štěpánek nastoupil dráhu architekta.

Foto: Autorský tým publikace slavné vily Olomouckého kraje

Stavba působí na první pohled celkem nenápadně.

Už pod vedením slavného architekta Josipa Plečnika na Uměleckoprůmyslové škole a stejně tak za dozoru architekta Jana Kotěry na Akademii se projevuje Štěpánkův výrazný talent.

Jeho mladická zkušenost se sochařstvím, chuť tvarovat hmotu a cit pro proporce jsou typické pro celé jeho architektonické dílo.

Foto: Autorský tým publikace slavné vily Olomouckého kraje

Velkorysé interiéry vily byly řešeny účelně.

Tehdy populární rondokubistické oblé tvary navazující na kubistický styl architekt uplatnil přímo do tvarů konstrukcí a dispozic svých návrhů. Tvarová dynamika je vidět i v případě Pelikánovy vily, v jejím plasticky tvarovaném štítu i dvou vybíhajících ateliérech.

Stavba byla pro architekty novinkou

Vila má ale ostřejší, racionálnější tvary i dispoziční řešení. Konzervativní architektonické prostředí české Olomouce označilo novostavbu ve své době za „odstrašující případ zvůle“.

Vůbec poprvé bylo totiž díky osvícené objednávce Julia Pelikána možno vidět moderní linii stavební produkce.

Foto: Autorský tým publikace slavné vily Olomouckého kraje

Vile dominuje velké výrazné okno, které interiér maximálně prosvětlilo.

Smutné osudy obyvatel vily souvisely s nacistickou okupací. Synové Julia Pelikána byli stíháni pro svou aktivní účast v protifašistickém odboji, nucený pobyt na vykázaném místě pak postihl i jejich rodiče.

Božena Pelikánová byla pro svůj židovský původ deportována do Osvětimi, odkud se už nevrátila. V poúnorové a normalizační historii zůstal dům kvůli politickým postojům dalších členů rodiny pod permanentním dohledem Státní bezpečnosti. Vila je prohlášena nemovitou kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám