Hlavní obsah

Domácnost seniorů má být především bezpečná

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma se chceme cítit pohodlně, bydlet hezky i prakticky. Pro seniory a handicapované osoby je ale důležitá i bezpečnost, samostatnost a nezávislost na další osobě. Vybavování takového interiéru už musí být dokonale promyšlené. Jak na to?

Foto: ALAX (2x)

Seniorské křeslo na kolečkách nabízí možnost polohování, podnožku, zvýšený opěrák hlavy. Čalounění může být z různých materiálů: příjemná je omyvatelnost, odolnost vůči vodě, prodyšnost. Praktické jsou i snímatelné potahy až po speciální gelové provedení.

Článek

Koupelna, kde jsme často omezeni menším prostorem, bývá nejrizikovějším místem. Snažíme se ji proto podle daných možností zvětšit a vybavit bezbariérovou sanitou, doplnit šikovnými pomůckami, jako jsou madla, držáky a sklopná sedátka.

Kuchyňskou linku raději necháme vyrobit na míru, aby nás nijak neomezovala.

Foto: KIKA

Pohodlná zvýšená postel, šedý potah, 7 zón, horní matrace studená pěna. Úložný prostor přístupný z boku díky plynovým pístům: š/v/h 201x60x208 cm, cena 24 990 Kč.

Pozor na prahy a klasicky otočné dveře, které berou prostor a stěžují handicapovaným osobám pohyb po bytě. Běžné dveře nahradíme posuvnými, které zajíždějí do stěny a snadno se ovládají.

Foto: JECH

Sedací souprava Betty Plus vhodná pro starší osoby, nabízí se ve variantě pevné, rozkládací nebo rohové. Výška sedu zvýšená na 46 cm, umožňuje snadnější vstávání.

Podle potřeby volíme i speciální polohovatelné lůžko, seniorské křeslo na kolečkách.

Foto: WWW.JECH.CZ
Foto: INDECO

Šatní vestavěná skříň s pantografickou tyčí, za kterou stačí zatáhnout a lehce si podat i výše uložené šatstvo.

Pozor hlavně v koupelně

Základem bezpečné a dobře navržené koupelny je promyšlený nákup každého kousku sanity a také dostatek prostoru. Věřte, že když je koupelna malá, vyplatí se zvážit její případné rozšíření. Volnost pohybu a správně ergonomicky rozmístěné prvky potřebují místo. Jedině tak jsou plně funkční a koupelně dají smysl.

Foto: JIKA

Bezbariérová koupelna nabízí pevná či sklopná madla, kombiklozet se zvýšenou výškou v bílé variantě (za 3395 Kč). Zdravotní umyvadlo má specificky vykrojený tvar, umožňuje snadný přístup pro vozíčkáře. Cena umyvadla v klasicky bílém provedení 1695 Kč.

Dlažba – vybíráme produkt, který se nám líbí a má protiskluzný povrch. Povrch dlaždic i obkladů má být rovněž snadno omyvatelný.

Sanitární keramika – určitě snadno omyvatelná. Některé výrobky jsou opatřené speciální povrchovou úpravou, neulpívá na nich tolik nečistot a my nemusíme často uklízet. Rovněž se vyplatí vybírat závěsné toalety a umyvadla, protože pod nimi snadno vytřeme.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Bezbariérová vana Comfort Plus s madly a rozšířeným okrajem. Hloubka 41 cm, rozměr 160x80 cm. Cena vany 8646 Kč.

Vana – vybavíme ji sprchovou zástěnou – podlaha tak zůstane suchá a bezpečná. Na kluzký povrch ve vaně a sprše patří protiskluzná podložka. Vanu zakoupíme bezbariérovou v provedení sedací. Pro snazší vstup přes vyšší okraj vany lze použít i speciální stoličku. Takové vychytávky si oblíbí i ostatní členové rodiny, protože jsou komfortní a praktické.

Sprchový kout by měl být ideálně bezbariérový se zapuštěným odtokovým žlábkem a s dostatečně širokým vstupem (šíře jeden metr umožní vjezd invalidního vozíku). Praktická jsou sklopná sedátka, která patří do sprchy.

Různá madla a držadla využívají rády i malé děti. Umístíme je vedle toalety, umyvadla, do sprchového koutu, na zeď vedle vany. Můžeme se na ně spolehnout v případě nečekaného uklouznutí, při nevolnosti, pomáhají i v každodenním provozu. Pomůcky se vyrábějí v různých tvarech, velikostech a provedení, aby se hodily stylově do jakékoliv koupelny.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Stojící klozet kombinační, zvýšený, vhodný pro osoby se sníženou pohyblivostí těla. Výška sedu 49 cm, cena od 3004 Kč.

Baterii volíme jedině termostatickou s pojistkou proti opaření. Kromě toho jsou termostatické baterie i úsporné, umějí snížit množství spotřebované vody a energie potřebné na její ohřev. Fungují totiž na principu automatického míchání vody, jejich ovládání je navíc jednoduché. Stačí nastavit teplotu a sílu průtoku.

Některé baterie jsou opatřené i omezovačem horké vody, který zabrání nechtěnému nastavení teploty nad 38 °C. To ocení třeba i rodiny s malými dětmi, které rády zkoumají techniku.

Zasouvací dveře jsou praktické

Klasicky otočné dveře, které máme běžně v domácnostech, jsou pro handicapované překážkou. Otevřít si dveře, obejít je a zavřít za sebou, může osobám na vozíku trvat i několik desítek minut. Překážkou jsou i pro starší osoby s berlemi či chodítky.

Foto: J.A.P.

Zasouvací dveře do pouzdra jsou ideální do koupelen, kde nezaberou drahocenné místo. Sprchový kout bezbariérový, s odtokovým kanálkem a zástěnou.

Posuvné dveře, které zajíždějí do stěny a nemají žádný práh, se otevírají lehce a přesun do jiné místnosti je rychlejší. K manipulaci s nimi nepotřebujeme žádnou větší sílu ani zručnost. Pro snadné uchopení se doporučuje hranatý tvar kování typu větší mušle, součástí kování může být i bezpečnostní zamykání. V naléhavém případě umožňuje odemčení dveří z druhé přístupové strany.

Posuvné dveře se určitě vyplatí instalovat do koupelny a na toaletu, často pomohou i na úzké chodbě, kde je více dveří v otočném provedení. Kromě toho, že jsou bezpečné, samozřejmě významně šetří prostor, takže jsou skvělou volbou pro jakoukoli moderní domácnost.

Foto: J.A.P.

Zasouvací dveře jsou pro handicapované osoby bezpečné, navíc šetří místo v interiéru. Do frekventovaných prostor lze uplatnit pouzdro NORMA KOMFORT pro dvoje jednokřídlé dveře, šíře je možná až do necelého 2,5 metru.

Minimální šířka základního stavebního pouzdra pro bezbariérové prostory je 80 cm, což se rovná šířce zasouvacích dveří potřebných pro průjezd vozíčku. Podle prostorových možností je ale možné pro jednokřídlé dveře vybrat variantu až do šíře 120 cm.

Foto: WWW.ALAX.CZ

Pečovatelské lůžko může mít polohování mechanické či elektrické. Má dlouhou životnost, nenáročnou údržbu. Dílčí části jsou konstruovány jako jednotlivé prvky stavebnicového systému, a proto jsou sestaveny podle specifických požadavků handicapované osoby.

Jestliže máme dveře blízko sebe (často varianta koupelna a toaleta), posuvné dveře zajíždějí do jedné kapsy.

Kuchyň jedině na míru

Každá kuchyňská linka, která je dobře ergonomicky navržená, usnadňuje vaření a přípravu pokrmů. A pro handicapovaného, který používá i různé kompenzační pomůcky, to platí dvojnásob.

Foto: ELECTROLUX

Kompaktní myčka vhodná pro seniory zabere málo místa, ale má příjemnou kapacitu: na prostorný rošt lze naskládat nádobí pro šest osob a příbory vložit do košíčku nebo na nastavitelnou poličku.

Kuchyňskou sestavu obvykle volíme jako nábytek vyrobený na zakázku, protože jedině tak maximálně zohlední možnosti interiéru a míru postižení konkrétní handicapované osoby.

Špatná pohyblivost limituje volbu horních, ale zejména spodních dvířek. Ta se vyplatí plně nahradit tzv. kontejnerovými zásuvkami. Poskytují dostatek úložného prostoru a věci jsou navíc přehledně a rychle po ruce. Oceníme i typ úchytky, která tvoří celou horní hranu zásuvky.

Foto: TRACHEA

Kuchyňskou linku se vyplatí nechat vyrobit na míru přesně podle individuálních požadavků. Dolní dvířka je praktické nahradit kontejnerovými zásuvkami. Příjemné jsou úchytky, které tvoří celou horní hranu zásuvky.

Umístění horních dvířek je velice individuální, záleží na výšce postavy člověka, míře postižení. Praktický je typ vyklápěcích dvířek, která jsou opatřena podlouhlou úchytkou s dostatečným prostorem pro uchopení. Nejsme tak omezeni jen na jedno místo, odkud lze skříňku otevřít.

Chytré spotřebiče

Vaření usnadní a urychlí dobrá volba elektrospotřebičů. Vyplatí se investovat do moderní úsporné techniky.

Varná deska a sporák pro seniory se musí snadno ovládat, být bezpečné, úsporné. Praktická je indukční deska, která zahřívá pouze nádobu na ni položenou, samotná varná zóna se nezahřívá, proto se o ni nespálíme. Ovládání je dotykové na displeji.

Oblíbená varianta je i plynová deska, která je levnější a má energeticky účinné hořáky. Moderní plynový spotřebič je vybaven termoelektrickými články, které důmyslně sledují plamen. Jestliže zhasne, automaticky se přeruší přívod plynu.

Reklama

Související články

Tradiční rodinný dům obklopuje pět zahrad

Tradiční jednopodlažní rodinný dům má výhodu, jež mu většina staveb v zemi může jen závidět - vyrostl na parcele se spoustou volného místa. Jeho architekt tuto...

Výběr článků

Načítám