Hlavní obsah

Malá chata na jezeře má zajímavě řešený interiér

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úzkém dlouhém ostrůvku v jezerní oblasti Loosdrechtse Plas v Holandsku navrhli architekti z rotterdamského studia 2by4-architects malou chatu. Jejím zajímavým rysem je nejen možnost otevřít dvě z jejích stěn, ale především důmyslné uspořádání všech potřebných funkcí v jedné ze zbývajících „pevných“ zdí.

Foto: 2by4-architects (10x)

Chatka je na úzkém dlouhém ostrůvku.

Článek

Už příchod k chatce člověka příjemně naladí. Návštěvník přijede na břeh jezera, odkud spatří chatu vznášející se jakoby nad jeho vodami. Poté dorazí na ostrov, kde vystoupí na molo, pokračující v podobě terasy dál až dovnitř chatky.

Až teprve zde se charakter podlahy změní, a také se zvýší její úroveň. To je místo k zastavení se a ohlédnutí. Člověk s překvapením spatří nádhernou přírodní scenérii, z níž právě přišel.

Foto: 2by4-architects

Malá chatka je ze všech stran obklopena přírodou.

Foto: 2by4-architects

Zajímavostí je možnost otevřít dvě strany domku. Tím se prakticky smažou hranice mezi jeho interiérem a okolní přírodou.

Ačkoli byli architekti při vytváření návrhu domku limitováni jeho velikostí, podařilo se jim vtěsnat na plochu 21 m2 veškeré funkce, jež moderní člověk ke svému životu rád využívá - sprchu, toaletu, kuchyň a navrch něco úložných prostor.

Všechny tyto prvky jsou integrovány do dvojité stěny, která na půdorysu nízkého protáhlého trojúhelníka vystupuje do interiéru.

Foto: 2by4-architects

Krbem visícím volně v prostoru je možné otáčet podle jeho svislé osy.

Foto: 2by4-architects

Zatímco z jedné strany jsou ve vnitřní dvojité stěně umístěny toaleta se sprchou, druhá strana slouží jako kuchyňská linka.

Kromě černě natřené, dřevem obložené stěny, která se skládá, lze navíc zcela otevřít i čelní prosklenou fasádu. Tím se zcela smaže hranice mezi interiérem a dřevěnou terasou lemující chatku.

A protože domek kolem dokola obklopuje jezero, lze bez jakékoli nadsázky říci, že při otevření obou sousedících stran mohou obyvatelé naskákat z obývacího pokoje rovnou do vody.

Foto: 2by4-architects

Část podlahy interiéru je ze stejného materiálu jako dřevěná terasa okolo chatky.

Foto: 2by4-architects

Po otevření stěn je z chatky panoramatický výhled do okolí.

K proměnlivému charakteru chatky přispívá i krb, jenž je zavěšen od stropu do středu obytných prostor. Lze jím otáčet podle svislé osy, a tak si obyvatelé mohou vybrat, z jaké strany se budou do jeho plamenů dívat. Zda při sezení na terase za teplých letních večerů, anebo uvnitř domku, když třeba zrovna zaprší, nebo je zima.

Foto: 2by4-architects

Díky poloze a konstrukci domku je možné z obývacího pokoje skočit rovnou do vody.

Orientaci domku na ostrůvku architekti podřídili světovým stranám, konkrétně východu a západu. Tyto dvě strany jsou záměrně celé prosklené. Zatímco ráno probouzí obyvatele slunce svým ještě chladným světlem, večer se s nimi loučí posledními teplými paprsky a napovídá, že je čas jít spát.

Foto: 2by4-architects

Architektům se podařilo sloučit všechny potřebné funkce do jedné stěny.

Foto: 2by4-architects

Ačkoli jde zdánlivě o „pouhou“ chatku, její řešení upoutalo pozornost nejen odborné, ale především laické veřejnosti, která o ni projevila vřelý zájem. To architekty zavedlo znovu k rýsovacímu prknu a vytvořili návrh na tři různé verze prefabrikované podoby tohoto minidomečku.

Jednotlivé podoby slouží nejen jako chatka, ale i jako zahradní domek nebo venkovní kancelář. Pro obzvláště zapálené nadšence plánují architekti navrhnout sestavitelnou variantu, již by si zájemce koupil v rozebraném stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

V kříži může bydlet duchovní i laik

Minidomky určené pro samostatně žijící jedince se těší stále větší pozornosti architektů. Díky moderním technologiím lze totiž tyto stavby umisťovat i mimo...

Výběr článků

Načítám