Další pohledy do kraje se nabízejí přímo od jídelního stolu nebo z přilehlé terasy. Kromě duchovního rozměru má však dům ještě další velké plus, tentokrát ryze praktické.

Dům ze tří čtvrtin obklopuje betonová dlažba, která se na jižní straně rozšiřuje v terasu. Jižní průčelí s francouzským oknem je symetrické.

FOTO: Robert Virt

Typový projekt rodinného domu Doubravka v zrcadlové variantě byl upraven jako seniorské bydlení.

Pro seniory i juniory

K výstavbě rodinného domu tzv. na důchod přesvědčily manželský pár již dospělé děti. V podmínkách tak zaznělo: bezbariérový přízemní dům, tradiční materiály, jako jsou cihla, dřevo, dřevěná okna. Na základě daných regulativ byl požadavek ještě upraven na tradiční dům se sedlovou střechou.

Kuchyňská linka v kombinaci bílého laku, nerez úchytek, tmavé dýhy a skleněného obložení stěny působí velmi elegantně. Podlahu pokrývá praktická dlažba.

Kuchyňská linka v kombinaci bílého laku, nerez úchytek, tmavé dýhy a skleněného obložení stěny působí velmi elegantně. Podlahu pokrývá praktická dlažba.

FOTO: Robert Virt

Dcera, která výstavbu pro své rodiče zorganizovala, na internetu objevila trutnovský projektový ateliér Thermo Plus, který si ověřila formou referencí přes známé.

„Z jeho nabídky se nám nejvíce líbil přízemní rodinný dům Doubravka s využitým podkrovím. Má stavebním úřadem požadovanou sedlovou střechu o sklonu 42° a je k němu přistavěna garáž s pultovou střechou o sklonu 23°,“ vysvětlují manželé.

Rohový obývací pokoj má krásný výhled na dvě strany velkými, pevně zasklenými okny bez dělicích příček. Dřevěná plovoucí podlaha vytváří příjemný teplý ráz.

Rohový obývací pokoj má krásný výhled na dvě strany velkými, pevně zasklenými okny bez dělicích příček. Dřevěná plovoucí podlaha vytváří příjemný teplý ráz.

FOTO: Robert Virt

Jak už samotný název ateliéru napovídá, je u staveb kladen důraz na jejich nízkou energetickou náročnost. „Také nás zaujalo, že investor může volit mezi energeticky úsporným domem (standardní nabídka) nebo nízkoenergetickým či pasivním.“

Přízemí

Přízemí

FOTO: Robert Virt

Domy jsou navrženy v tradiční zděné technologii, ale projekty lze na přání klienta přepracovat do technologie dřevostavby.

Služba od A do Z

V tomto případě si stavebníci přáli několik změn v dispozici. Ložnice situovaná do podkroví zaujala místo pracovny v přízemí. Dále došlo ke spojení WC a místnosti pro domácí práce, která má zároveň sloužit jako koupelna v přízemí.

Vznikl tak jeden větší společný obývací prostor umožňující lepší mobilitu.

Koupelnu majitelé ladili také do přírodních barev (bílý nábytek, dlažba a obklad antracitová barva a imitace světlého přírodního kamene).

Koupelnu majitelé ladili také do přírodních barev (bílý nábytek, dlažba a obklad antracitová barva a imitace světlého přírodního kamene).

FOTO: Robert Virt

V přízemí se po úpravách nyní nachází zádveří, hala se schodištěm do podkroví, obývací pokoj volně propojený s kuchyní a jídelnou, ložnice, koupelna s WC a spíž. Z jídelního koutu je přístupná terasa.

Podkroví patří zejména vnoučatům, pro něž jsou tu připraveny pokoje přizpůsobené jejich věku. Dále je zde umístěna velká koupelna s WC a komora. Výsledek úprav svědčí o tom, že i podkrovní nebo patrový dům může bez velkých stavebních zásahů nabídnout bezbariérovou variantu bydlení v případě delší nemoci nebo trvalého zhoršení mobility svých uživatelů. Stačí s ní prozíravě počítat již na samém počátku pořizování nového domova.

Patro

Patro

FOTO: Robert Virt

Výstavba trvala rok. Probíhala pod autorským dozorem projektanta, což je jedna z dalších nabízených služeb ateliéru. Na klíč ji včetně betonové základové desky realizovala rovněž trutnovská stavební firma. A co je nejdůležitější, k naprosté spokojenosti majitelů.

I zahradě vládnou děti

Zahradu si manželé nechali upravit od profesionálů tak, aby byla co nejvíce bezúdržbová a stačilo ji jen „projet“ sekačkou. Dominantou je stráň svažující se od terasy, osázená nízkými stálezelenými i kvetoucími dřevinami a trvalkami.

K zadání patřilo, aby byla zahrada bezpečná pro vnoučata, která zde budou mít i prostor pro hry. Že se zadání podařilo zdárně naplnit, dnes dokazuje nejen bazén přístupný z terasy, ale i hrací prvky, u nichž dali majitelé opět přednost přírodnímu materiálu – dřevu.

Když se stavební pozemek proměnil v kultivovaný prostor, připadali si tu zpočátku jako na dovolené.

Zaujalo nás

Obývací pokoj nabízí rovněž alternativu vytápění v přechodném období. Pomocí krbu s průduchem do sousední ložnice lze vytápět hlavní obytný prostor, zůstanou-li otevřené dveře do ostatních místností, temperuje se celý dům.

FOTO: Robert Virt

Článek připravila redakce časopisu Můj dům.