Hlavní obsah

Bienále architektury návštěvníkům představuje nejtypičtější české paneláky

Novinky, tnk

Česká expozice na čtrnáctém bienále architektury v Benátkách představuje typické české bytové domy. Výstava má název 2 x 100 mil. m² a ukazuje architekturu velkých obytných celků postavených v posledním století na území někdejšího Československa a jeho nástupnických států.

Foto: Loom on the Moon, NG

Autoři výstavy představují typické domy minulé éry.

Článek

Expozice je výsledkem rozsáhlého výzkumu, kterému autorský tým pod vedením architekta Martina Hejla podrobil prostor více než dvou set miliónů metrů čtverečných obytné plochy.

Návštěvník se tak může podrobně seznámit s objevováním, rozvojem i zánikem slavné panelové prefabrikace, typické konstrukční metody v někdejším Československu.

Foto: Loom on the moon, NG

Nejrozšířenější typy bytových (vesměs panelových domů) ilustruje tzv. Diagram evoluce univerzální architektury v letech 1914 až 2014.

Autoři výstavy ukazují vývoj architektury od baťovského rodinného domku přes kolektivní výstavbu v průběhu komunismu až po následný návrat k rodinnému domu.

Nejrozšířenější typy bytových, vesměs panelových domů, představuje tzv. Diagram evoluce univerzální architektury. Jde o objekt složený z modelů několika pro naši architektonickou historii významných typů obytných domů.

Tvoří ho typický baťovský dvojdomek i stavebnicové prefabrikované systémy s názvy T 11, G 40, G 57, TO 6 B, TO 8 B a VVÚ – ETA. Nechybí ani soudobý menší katalogový rodinný dům Alfa.

Foto: Loom on the moon, NG

Návštěvníci si mohou prohlížet plánky čtvrtí vleže.

Uspořádání typizovaných domů představují pohledy na tovární město Zlín, socialistickou Ostravu - Porubu, nový Most, bratislavské sídliště Petržalka, sídliště Ohrada v Praze nebo typické polistopadové satelitní městečko Jesenice.

Foto: Loom on the Moon, NG

Stavby je možné si prohlédnout i prostřednictvím několika sněžítek.

Součástí expozice je i venkovní výstava, která vznikla z dvojice atrakcí z typického sídlištního dětského hřiště. K vidění je tak z trubek svařený kolotoč i starším generacím známé kulaté prolézačky. Díky tomu se z pavilonu stává hřiště a díky relaxační zóně uvnitř pavilonu i čítárna a odpočinkový prostor.

Průvodcem po expozici je nově vydaná publikace, která nabízí doplňující informace o tématu prostřednictvím textů, ale i rozhovorů s architekty.

Foto: Loom on the Moon, NG

K expozici vyšla i kniha od Martina Hejla a kolektivu. Na výstavě si jí mohou návštěvníci listovat v relaxačním prostoru.

Kurátorem pavilonu je Martin Hejl z ateliéru Kolmo ve spolupráci s dalšími autory. Komisařem výstavy se stal Jakub Potůček z Národní galerie v Praze, která je spoluorganizátorem výstavy.

Expozici můžete navštívit v pavilonu Cecoslovacchia v Giardini až do 23. 11. 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám