Jejich zhmotnění takového domu nese název Casa GG a leží na jižním okraji španělského přírodního parku Montseny, severovýchodně od Barcelony.

Když se klient obrátil na architekty, měl v hlavě tři hlavní body: 1) čím menší náklady, tím lépe, 2) stavba musí být velice rychlá, a 3) stavba musí být také energeticky efektivní. Architekti se tedy pustili do díla a na klientovo přání navrhli dům tvořený šesticí modulů propojených prostorem mezi nimi.

Dům je celý ze dřeva, jen podlahy má betonové.

Dům je celý ze dřeva, jen podlahy má betonové.

FOTO: Adrià Goula

Netypicky členitá dřevěná stavba splňuje podmínky pro označení jako pasivní.

Netypicky členitá dřevěná stavba splňuje podmínky pro označení jako pasivní.

FOTO: Adrià Goula

Jednotlivé moduly jsou vyrobeny ze dřeva a kompletně prefabrikované. Díky tomu nebylo na místě už potřeba žádných dodatečných úprav. Tím, že je dům tvořen šesticí prvků, bylo snazší jeho finální vzhled a organizaci přizpůsobit místní krajině a terénu.

Jídelna

Jídelna

FOTO: Adrià Goula

V jídelně a chodbě jsou velké knihovny.

V jídelně a chodbě jsou velké knihovny.

FOTO: Adrià Goula

Základním vodítkem pro návrh budovy byla bioklimatická studie daného místa. Na jejím základě bylo možné navrhnout veškeré rysy domu tak, aby splňoval požadavky pro označení termínem „pasivní“.

Rozdělení domu do šesti modulů nejen výrazně ulehčilo možnosti jeho transportu, ale také jeho natočení na místě s ohledem na možnosti využití sluneční energie a přirozeného stínění existujícími stromy.

Pohled z jídelny do chodby

Pohled z jídelny do chodby

FOTO: Adrià Goula

Studovna je ve skutečnosti koncem chodby.

Studovna je ve skutečnosti koncem chodby.

FOTO: Adrià Goula

Prostory vřazené mezi moduly dávají možnost variabilně je využívat během ročních období. Během zimy pomáhají zvýšit množství slunečního světla pronikajícího do domu, během teplého jara a léta se mohou proměnit v zastřešené terasy.

Dům je navržen tak, aby v teplých dnech využíval zastínění stromů, které už na parcele stály.

Dům je navržen tak, aby v teplých dnech využíval zastínění stromů, které už na parcele stály.

FOTO: Adrià Goula

Dům s celkovou plochou 111,6 m2 má betonové podlahy, zbytek konstrukce je dřevěný. Tento materiál nejenže pomáhá hezky zakomponovat dům do okolí, ale také splnit energetické požadavky vznesené klientem.

Dům v této podobě spotřebuje na své vytápění o 76,77 procent energie méně než stejný dům stavěný tradiční metodou. Aby zabránili nadměrné kondenzaci vlhkosti v interiéru, použili architekti na stavbu prodyšné materiály. Díky tomu žijí majitelé domu ve zdravém prostředí bez rizika vzniku plísní a jiných nepříjemností.

Uspořádání domu: 1 Obývák, 2 jídelna, 3 prádelna, 4 kuchyň, 5 chodba, 6 koupelna, 7 studovna, 8+9+10 ložnice, 11 parkoviště.

Uspořádání domu: 1 Obývák, 2 jídelna, 3 prádelna, 4 kuchyň, 5 chodba, 6 koupelna, 7 studovna, 8+9+10 ložnice, 11 parkoviště.

Nákres: Alventosa Morell Arquitectes