Pětiletá negativní zkušenost ze satelitu u Prahy investory nasměrovala k hledání komfortnějšího bydlení, nejen co se týče umístění domu v zástavbě a s tím spojeného soukromí, ale i z hlediska kvalitní občanské vybavenosti.

Zvolili proto místo, kde žijí rodiče dnes již majitele domu, což po narození dcerky s ohledem na hlídání o to více uvítali. Po získání pozemku začali formovat svou základní představu o jednopodlažním domě, neboť bydlení v patře považují za nekomfortní a na stáří až nepohodlné.

Požadovali striktní rozdělení na hostinskou, společenskou a privátní část. Důraz kladli také na co nejvyšší bezúdržbovost domu.

Exteriérové žaluzie doplňují betonové markýzy, které účinně stíní okna a dávají fasádě domu větší plasticitu.

Exteriérové žaluzie doplňují betonové markýzy, které účinně stíní okna a dávají fasádě domu větší plasticitu.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Stavba v pojetí investorů přiznává inspiraci funkcionalismem, fasáda kombinuje bílou a šedou omítku, vhodně ji doplňují hliníková okna s antracitovým nátěrem rámů. Ten se opakuje na zábradlí nad garáží, vjezdových vratech a brance. Nadčasový vzhled volili z obavy, že přílišná barevnost by se mohla okoukat, navíc by se neshodla s čistě minimalisticky řešeným interiérem.

Dům vychází z typového projektu, který si investoři z 50 % upravili. V polovině domu provedli řez a zrcadlově ho otočili, zvětšili dispozice pokojů a chodeb. Zvětšili i okna a světlou výšku centrální obytné části ze standardních 260 cm na 300 cm, aby se optimalizoval poměr podlahové plochy a výšky. Prostor tak získal na vzdušnosti.

Střízlivá šedobílá architektura se zrcadlí v přírodním jezírku. Zapuštěná terasa jasně odděluje společnou obývací část od ložnicové zóny.

Střízlivá šedobílá architektura se zrcadlí v přírodním jezírku. Zapuštěná terasa jasně odděluje společnou obývací část od ložnicové zóny.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Část domu příslušející dvěma dětským pokojům zůstává zatím jako jeden celek, ale technicky jde o dva samostatné celky, jež lze kdykoliv jednoduše oddělit příčkou.

U ložnice chtěli investoři celoprosklenou stěnu, aby viděli do zeleně, v kuchyni trvali na spíži. V rodinné koupelně instalovali pouze vanu, aby byla místnost vzdušnější, sprchový kout používají v koupelně náležející ke společenské části.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Investoři zvolili nadstandardní tloušťku izolace stěn 180 mm, z exteriéru ještě kontaktní izolaci 5 až 6 cm jako podklad pro omítky, a izolaci ploché střechy o tloušťce 45 cm, která posunula stavbu na rozhraní nízkoenergetického a pasivního domu, od jehož statusu ji dělí velké prosklené plochy fasády představující větší energetickou náročnost.

Dům je osazen hliníkovými okny s izolačními trojskly, na chodbách jsou instalovány světlovody.

Vyšší strop (3 m), otevřený prostor, převažující bílé omítky a okna s nízkými parapety přispívají k příjemnému vzdušnému dojmu.

Vyšší strop (3 m), otevřený prostor, převažující bílé omítky a okna s nízkými parapety přispívají k příjemnému vzdušnému dojmu.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Garáž a na ni navazující technický suterén ještě zvýšily komfort bydlení. Technická místnost zmizela z obytné dispozice, místo zde našla i prádelna a sušárna s praktickým shozem prádla z koupelny. Nechybí úložné sklepní prostory. Místo zbylo i na prostorný relax se saunou. K pohodlnějšímu a hygieničtějšímu úklidu přispívá centrální vysavač.

Rovněž vytápění a ohřev vody je několikanásobně jištěn, takže majitele nepřekvapí jakýkoliv výpadek energií. Základním zdrojem tepla je plynový kondenzační kotel napojený na teplovodní vytápění. Na ohřev vody se osvědčily solární panely, které při slunečném počasí ohřejí za dvě hodiny 300 l vody v zásobníku na 60 °C.

Koupelnu zútulňuje nábytek s tropickou dýhou, vyrobený na zakázku.

Koupelnu zútulňuje nábytek s tropickou dýhou, vyrobený na zakázku.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kamerový systém, wi-fi jako záloha k LAN, strukturovaná kabeláž a multimediální serverové centrum na sdílení dokumentů, fotografií atd. jsou praktické vychytávky, které spolu s ovládáním kotelny či náhledů kamer přes webové rozhraní nezapřou profesní zaměření majitele domu.

S nadstandardním řešením se lze setkat již u vstupu v podobě konstrukčně unikátní teleskopické vjezdové brány, temperovaného vjezdu do garáže s regulační automatikou podle externího čidla.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Co ukázal čas

Zajímalo nás, zda přes všechnu komplexnost příprav neodhalila praxe přece jen něco, co by dnes řešili jinak, nebo co dokonce mají v plánu změnit?

Majitel by dnes volil na podlahy beton, vzhledem k tomu, že anhydrit z pohledu složení hodně zbrzdil instalaci interiérových dveří. Vysoká vzdušná vlhkost zapříčiněná postupným odpařováním vody z podlahy totiž přesahovala parametry pro záruku instalovaných dveří.

Z ulice má dům dvě podlaží, sklon terénu majitelé využili k částečnému podsklepení a vybudování garáže.

Z ulice má dům dvě podlaží, sklon terénu majitelé využili k částečnému podsklepení a vybudování garáže.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Při výstavbě se všichni včetně technického dozoru obávali otvorů v ploché střeše. Žádné problémy nevznikly, takže by světlovody instalovali ještě do koupelen. Také by udělali přípravu na fotovoltaiku pro vlastní režii.

Do budoucna se chystají předělat venkovní schody k domu. V polovině vytvoří podestu, aby zmírnili jejich spád.

Od makety k realitě

Majitelé domu se poučili i z další zkušenosti ze satelitu: vybavení vybírané během jednoho okamžiku ve vzorkovně developera spolu v domě mnohdy nekoresponduje. Nechtěli toto podcenit, a tak v podstatě rok večer co večer trávili na internetu, obcházeli výstavy a referenční domy, porovnávali a projektovali, psali si seznamy klientských úprav, na něž nesmí zapomenout.

Vytvořili si dokonce papírovou maketu domu, simulovali si její umístění na pozemku, pohledem se v ní procházeli, aby si udělali představu o funkčnosti domu včetně osvětlení. Po roce opravdu pečlivých příprav začali stavět. Přesně věděli, co chtějí, co kde má být, jaká média, rozvody.

„Musím říct, že největší prodleva, když pominu technologické pauzy, byla asi dva dny, jinak vše na sebe opravdu navazovalo, zkolaudovali jsme za 8 měsíců od chvíle, kdy se koplo do země,“ vzpomíná majitel.

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz