Hlavní obsah

Chata Království hub vyrazí milovníkům dřevěných interiérů dech

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chata Království hub je název stavby, která vyrostla v chilské přírodní rezervaci Huilo-Huilo. Slouží jako ekohotel a turisty ze všech zemí uchvacuje neobvyklým architektonickým stylem inspirovaným místními etnickými tradicemi.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má tvar velké houby.

Článek

Pro nás možná trochu až surrealisticky vyhlížející objekt vyrůstá ze země podobným způsobem jako houba. Návštěvníky fascinuje především interiér, jenž je přebohatě zdobený dřevem. Tři patra zaplňuje 22 pokojů různé kvality (od standardních po špičkové), které se společenskými prostorami propojují chodby a pavlače. Pokoje mají vlastní koupelny zařízené buď sprchovým koutem, nebo vanou.

Foto: Profimedia.cz

V klobouku houby se ukrývá na dvaadvacet pokojů.

Foto: Profimedia.cz

Jako v každém jiném hotelu, i v Království hub jsou pokoje různé kvality. Od základní po špičkovou. Ty nejlepší mají dvě dvojlůžka.

Kostra stavby je tvořena ocelovými trubkami, na nichž jsou upevněny nosníky ve tvaru dvojitého T. Úplně vrchní patro je vyčleněno pro společenský život návštěvníků. Uprostřed stavby je centrální místnost, jíž vévodí zajímavý lustr a především otevřený prostor, jehož přirozenou dominantou je vysoký dub. Jeho špička je výš než nejvyšší bod stavby. Otevřením středu budovy architekti přirozeným způsobem přivedli přírodní světlo i do vnitřních prostor.

Foto: Profimedia.cz

koupelny jsou patrně jediným místem, kde nepřevládá dřevo. Každý pokoj má vlastní, vybavenou buď sprchovým koutem, nebo vanou.

Foto: Profimedia.cz

Pokoje jsou po obvodu stavby propojeny pavlačí.

Stavba nestojí uprostřed lesů osamoceně, vznikla jako zatím poslední dodatek k již existujícímu hotelu. Ten je postaven v podobném ekostylu a Království hub je s ním propojeno jak vnitřními chodbami, tak jednou venkovní cestou.

Foto: Profimedia.cz

Posezení na jedné z chodeb

Foto: Profimedia.cz

Dřevo, dřevo, dřevo. Dřevo na každém kroku...

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takové stavbě?
Moc! A nejen o dovolené. Klidně natrvalo.
67,6 %
Na pár dní by to nebylo špatné.
22,7 %
Nevím, nic mě na tom neuchvátilo, ale ani nepopudilo.
6,8 %
Kdyby nebylo jiného zbytí, budiž.
1,5 %
Strašné. Mám rád/a čistě moderní interiéry.
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1882 čtenářů.

Reklama

Související články

Nevídaný pavilón ovládly houby

Je to neobvyklý pavilón a vyrostl na půdě Univerzity umění a designu v japonském Kjótu. Od většiny běžných pavilónů jej odlišuje především umístění v prudkém...

Výběr článků

Načítám