Hlavní obsah

Nevídaný pavilón ovládly houby

Novinky, nes

Je to neobvyklý pavilón a vyrostl na půdě Univerzity umění a designu v japonském Kjótu. Od většiny běžných pavilónů jej odlišuje především umístění v prudkém kopci. Na klasické romantické stavby nebyl prostor, a tak se architekti rozhodli pro poměrně originální řešení: Místo altánku studenti získali cestu zanořenou do svahu, s židličkami porůznu roztroušenými po celé její délce. Dílo autoři pojmenovali prostě - Střecha a houby.

Foto: Daici Ano

Japonci dotáhli podobnost s přírodou k dokonalosti. Některé houby doslova prorůstají konstrukcí střechy.

Článek

Zatímco o střechu se postaral architekt Ryue Nishizawa z ateliéru SANAA, houby, jež jsou ve skutečnosti židličkami, vytvořili designéři studia Nendo.

Foto: Daici Ano

Stín pavilonu byl inspirací židličky ve tvaru hub.

Foto: Daici Ano

Při cestě pod dřevěnou střechou má mít návštěvník pocit, jkao by procházel pod střechou z propletených větví stromů.

Dřevěná střecha pavilónu věrně kopíruje svah, přičemž úhel jejího sklonu je v některých místech tak prudký, že se téměř proměňuje ve stěnu. Návštěvník stoupající vzhůru do kopce má pocit, jako by se procházel pod střechou z propletených větví stromů.

Foto: Daici Ano

Do tvaru hub jsou zpodobněny i konce zábradlí.

Foto: Daici Ano

Střecha kopíruje strmý svah pozemku školy.

Autoři se snažili se svým konceptem začlenit do ryze přírodního prostředí školního campusu. Kousek od pavilónu je například nově vysazen háj japonských švestek, a tak se architekti rozhodli, že by bylo pěkné vytvořit pod zastřešením místo tradičních sedátek cosi, co by nějak napodobovalo prvky přírody. Jako první se samozřejmě nabízely květiny. Ovšem, protože místo je poněkud stinné, volba proto nakonec padla na houby.

Foto: Daici Ano

Houby židličky rostou v trsech, některé plodnice dokonce prorůstají i druhými.

Při pečlivém prozkoumání návštěvník zjistí, že žádné dvě židličky nejsou zcela stejné. To proto, že je ručně vyrábělo několik řemeslníků a každý vytvořil několik různých kusů. Stejně jako v přírodě tak mají všechny houby stejný základní tvar, ale v detailech se odlišují. Aby pak byla podobnost s přírodou ještě dokonalejší, nejsou židličky rozmístěny systematicky, ale tvoří náhodné shluky, některé dokonce prorůstají konstrukcí střechy, jako by to byly skutečné houby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám