Hlavní obsah

Rekonstruovaný ranč působí tradičním, ale odlehčenějším dojmem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli ranč uprostřed přírody na jižním předměstí Surrey vypadá jako nově postavený, ve skutečnosti jde o starší stavbu, která prošla důkladnou a rozsáhlou rekonstrukcí. Autorem návrhu nové, podle vlastních slov „velmi skromné“, podoby dvoupatrového kanadského stavení je designérské studio Kevina Vallelyho.

Foto: Dom Koric

Ranč je zasazen v lesích na okraji Surrey.

Článek

Majitelé, kteří dům před lety sami postavili, mají přesně to, o čem sní spousta lidí i u nás - ač bydlí obklopení přírodou, jsou ve skutečnosti jen kousek od životem překypujícího velkoměsta, v tomto případě Vancouveru.

Foto: Dom Koric

Rančv kanadském Surrey

Foto: Dom Koric

Vstupní strana domu

Foto: Dom Koric

Plochou střechu před vchodem nesou pilíře a dlouhý trám z jedle douglasky.

Zajímavým rysem ranče je propojení hlavní budovy s druhou stavbou, jejíž součástí je garáž. Architekt vzniklý prostor zastřešil, takže funguje jako plnohodnotná venkovní místnost s velkou jídelní zónou, kterou doplňuje pracovní plocha, krb a BBQ gril.

Foto: Dom Koric

Díky zastřešení prostoru mezi oběma budovami působí ranč mnohem mohutnějším dojmem, než ve skutečnosti je.

Foto: Dom Koric

Zastřešený prostor funguje jako plnohodnotná venkovní místnost.

Foto: Dom Koric

Většinu zastřešení venkovního spojovacího prostoru tvoří stylový světlík.

Exteriér ranče je obložen červeným cedrem a pásy z jedle douglasky. Ozdoby a desky jsou pak rovněž z jedlového dřeva. Jemně moderní nádech dodávají ranči kromě výrazného prosklení kovové prvky jako například rámy oken a dveří a kostra světlíku zastřešujícího prakticky celý venkovní prostor.

Foto: Dom Koric

Když dojde na grilovačku, má rodina vše potřebné po ruce.

Foto: Dom Koric

Jídelní zónu v zastřešené části doplňuje kout s pracovními plochami a BBQ grilem.

Konstrukce před vchodem (která se v repetici opakuje i před zastřešeným prostorem) je tvořena pilíři z douglasky o síle 8 x 8 palců (zhruba 20 x 20 cm) podpírajících dlouhý trám ze stejného materiálu, táhnoucí se přes celou šíři vchodové části domu. Na něm spočívají krokve (3” x 10”) nesoucí plochou střechu.

Foto: Dom Koric

Na exteriéru se nápaditým způsobem doplňuje hned několik druhů dřeva, sklo a kov.

Foto: Dom Koric

Kromě venkovní místnosti mají obyvatelé ranče k dispozici i dvě dřevěné terasy.

Stavba v sobě kombinuje soudobý, odlehčenější západní styl a tradiční ráz, jenž více spoléhá na masivní formu a prostý tvar. Architekt si při práci na rekonstrukci domu velice pochvaluje přístup majitele, který jakožto jeho stavitel byl ve všech směrech nápomocný a k výsledné podobě přispěl mnoha nápady a vylepšeními.

Foto: Dom Koric

Zastřešením mezery mezi rančem a budovou s garáží vznikl dojem, že je ranč tvořen jedinou dlouhou stavbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám