Hlavní obsah

Zelenině svědčí plastový skleník

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sen o vlastních ředkvičkách, rajčatech a salátu od časného jara do babího léta splní skleníky a pařeniště. Dají se vyrobit na míru, v hobby marketech jsou k mání v podobě předpřipravených stavebnic.

Foto: LANIT PLAST (3x)

Skleník Rion Eco Grow z masivních profilů z plastu (PVC a polypropylen). Prosklení je z polykarbonátových desek síly 4 mm (střecha) a 6 mm (stěny) zasunutých do hlubokých drážek v nosných profilech. Cena 22 290 Kč.

Článek

Skleník či pařeniště postavíme optimálně na lehce prosvětlené místo. Absolutní stín není dobrý, ani příliš prudké slunce. To ale zkrotíme dodatečným stíněním, aby se choulostivější rostliny nespálily.

Podélné strany skleníku směrujeme na jižní stranu v případě, že chystáme sadbu už z časného jara. V letních měsících musíme častěji větrat, vyplatí se proto vchod nasměrovaný k severu. Při nákupu se zajímáme, jak je vyřešeno větrání a jak dlouho skleník vydrží bez údržby.

Foto: LANIT PLAST

Hliníková konstrukce skleníku je lehká a nepodléhá rzi. Výplň polykarbonát 4 mm. Cena 11 486 Kč.

Plast versus sklo

Díky vyšší bezpečnosti a nižší hmotnosti se jako výplně skleníků prosazují dvoustěnné komůrkové plasty čili polykarbonáty. Tradiční skleník s výplní ze skla se v češtině usadil do té míry, že se v letácích a na webech zahrádkářských firem běžně setkáváme i v případě polykarbonátové výplně se slovním spojením „prosklení plastem“.

Foto: LIMES

Lakovaný skleník Primus s policemi a dvoukřídlými pantovými dveřmi. Cena od 34 590 Kč.

Plasty jsou ohebné, vydrží relativně prudký náraz. Teplo izolují lépe než sklo (díky komůrkám-dutinám), tepelné ztráty zejména ve vytápěných sklenících jsou minimální. Na druhou stranu v horkém létě musíme více větrat.

Rozptýlení světla komůrkami zabraňuje spálení rostlin, ovšem v komorách zůstává voda, která časem zčerná. Skleník pak nevypadá čistě, materiál neodolává UV záření. Ochranná vrstva proti UV proto podstatně prodlužuje životnost stavby.

Foto: OBI

Zahradní pařeniště se sklápěcími obloukovými kryty pro pohodlný přístup a dobré větrání. Rozměry: 106 x 103 x 40 cm, materiál: hliníková konstrukce s práškovým nátěrem, polykarbonát. Cena 999 Kč.

Tenké plastové desky bez komůrek jsou levnější, ale také lehké - pozor tedy na prudký vítr.

Sklo lépe než plast odolá větru, chemickým vlivům, UV záření a vydrží podstatně déle. Pokud se nerozbije.

Nehodí se pro rostliny náchylné ke spálení, pomáháme si proto clonami (závěsy, žaluzie, natřené sklo). Ve sklenících se díky přirozenému světlu daří zejména okrasným květinám.

Foto: LIMES

Skleník s posuvnými dveřmi a střešním oknem. Boční stěny jsou šikmé, zajišťují optimální dopad slunečních paprsků. Cena od 8950 Kč.

Pravé prosklení více kondenzuje vodu, takže je rozhodně nespojujeme s dřevěnou konstrukcí.

Fóliovník je křehký náhradník

Nejlevnější variantou je klasický fóliovník, tzv. nafukovací fólie, dobře izoluje teplo a propouští světlo. Dlouho ale nevydrží, snadno se protrhne.

Foto: HCV GROUP

Fóliovníky jsou vhodné pro pěstování zeleniny. Tvoří je pozinkované profily, jako plachtu používáme kašírovanou UV stabilizovanou fólii s dlouhodobou životností (3-7 let).

Těžší stavbu podezdíme

Dřevěná konstrukce působí na zahrádce přirozeně, příliš dlouho ovšem nevydrží, ničí ji vlhkost zvenku i uvnitř skleníku. Dřevo je vhodným materiálem na jednodušší kostru pařeniště, které lze snadněji renovovat.

Hliníkové a ocelové konstrukce patří mezi odolnější. Hliník navíc nekoroduje, ocelové konstrukce jsou na tom i přes pozinkování hůře.

Foto: LIMES

Pozinkovaný skleník Variant Přístavba je přitisknutý k domu. Cena od 14 620 Kč.

Skleníky z těžkých konstrukcí (opravdu skleněné) umísťujeme na podezdívku zapuštěnou zhruba metr do země.

Konstrukční materiály jako hliník a polykarbonátové výplně umožňují uchytit skleník jen např. na betonových pilotech. Navíc je takový skleník lehký a manipulace s ním je jednoduchá.

Foto: LANIT PLAST

Skleník z eloxovaných hliníkových profilů, prosklení je z tepelně izolačních komůrkových polykarbonátových desek síly 4 nebo 6 mm (podle modelu skleníku). Střešní okna jsou vždy zasklena polykarbonátem 4 mm. Cena 17 622 Kč.

Skleníky na zakázku

Zatímco prefabrikovaný skleník postavíme rychle a sami, na skleník na míru si počkáme v průměru šest týdnů (podle složitosti). Rozměry, tvar, speciální přistavění k objektu je pouze na nás.

Firma zpracuje předběžnou cenovou nabídku, stranou nezůstane ani zvláštní požadavek větrání (střešní okna např. s elektropohonem), chodníčky, stínění, police, stoly.

Foto: OBI

Designové balkonové pařeniště s úložným prostorem, obsluha ve výšce bez ohýbání. Materiál: nerozbitný polykarbonát chrání rostliny před mrazem, sněhem a UV zářením. Rozměry: 118 x 62 cm, výška v hřebeni 146 cm. Cena 3499 Kč.

U skleníků na zakázku se počítá s dlouhou životností, konstrukce bývá z výroby žárově pozinkována, aby vydržela několik desítek let bez potřeby nátěru.

Vnitřní vybavení

Ventilační okna zajistí odvětrávání. Skla by měla být podložena gumovou lemovkou, která umožní pružnější uložení než pouze v profilu a zároveň tlumí nárazy.

Do poliček, regálů umístíme motyčky, hrabičky, hnojivo. Nezapomeneme na rozmístění teploměru, vlhkoměru, případně elektrické vytápění, zavlažovací zařízení u velkých skleníků.

Závěsné dveře na pantech jsou nejčastějším řešením, u posuvných dveří záleží hodně na kvalitě zpracování - bezúdržbová ložiska by měla být opravdu kvalitní.

Reklama

Související témata:

Související články

Probuďte zimní zahradu výraznými barvami

Připomíná vaše zahrada černobílou fotografii? Aby vás při každém pohledu nerozesmutněla, mělo by v ní i teď v zimě být něco pestrého. Jasné barvy nabídnou...

Desatero dobrých rad pro každou zahrádku

Každá zahrada je jiná, stejně tak individuální jsou jejich majitelé, kteří se o ni starají. Při tom sbírají cenné zkušenosti, fígle a pilují metody důležité...

Výběr článků

Načítám